Str Login: Daftar Log Masuk Mystr Bantuantunai.hasil.gov.my


Semakan kemaskini pendaftaran Portal Hasil Str Login online mystar Log Masuk Mystr 2023 daftar akaun Bantuantunai.hasil.gov.my lhdn hasil

log masuk str login mystr semakan lhdn

Sumbangan tunai rahmah str 2023 merupakan bantuan pihak Kerajaan kepada golongan B40 bertujuan membantu meringankan beban kekangan kewangan disebabkan oleh kos sara hidup yang semakin meningkat.

Bantuan ini merupakan bantuan tahunan ang diberikan oleh Kerajaan sambungan daripada bantuan tunai yang lain seperti BRIM, BSH, BPR dan BKM. Bantuan atau sumbangan tunai yang diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia ke-10 iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim dinamakan semula dengan nama “Sumbangan Tunai Rahmah (STR)”.

Nama ini dinamakan semula sepertimana demikian adalah bermaksud daripada perkataan “Rahmah” yang membawa maksud kasih sayang.

Ini menunjukkan sumbangan tunai tersebut adalah salah satu bukti kasih sayang kerajaan terhadap rakyat Malaysia yang menimpa kesusahan disebabkan oleh pandemik dan bencana alam. Sedikit sebanyak, menerusi bantuan str 2023 login ini dapat membantu meringankan beban rakyat Malaysia.

Daftar Untuk Log Masuk STR Login Online

Laman web str portal hasil ini boleh dilayari dengan log masuk pengguna str di https://bantuantunai.hasil.gov.my login masuk seperti pada Rajah di bawah ini.

bantuantunai.hasil.gov.my login masuk mystr daftar semakan kemaskini

Untuk membuat semakan, pindaan, kemaskini dan banyak lagi, pengguna perlu log masuk STR hasil ini menggunakan nombor kad pengenalan pengguna dan kata laluan yang pernah anda lakukan untuk pendaftaran str 2023 sebelum ini.

Oleh itu, pengguna tidak perlu daftar str 2023 semula semata-mata untuk login STR pengguna lhdn, https//bantuantunai.hasil.gov.my.

Mystar login Lupa Kata Laluan Akaun STR Hasil

Semakan dan kemaskini mystr boleh dibuat di laman portal rasmi bantuantunai hasil gov my seperti pada Rajah di bawah ini bermula 17 Januari 2023.

lupa kata laluan str hasil

Untuk urusan tersebut, pengguna perlu log masuk ke akaun portal rasmi STR pengguna sendiri.

Pengguna perlu memasukkan nombor kad pengenalan dan kata laluan yang sah bagi tujuan log masuk. 

Namun, pengguna akan gagal bantuan untuk str fasa 4 login ke akaun STR 2023 jika mereka terlupa kata laluan yang sah.

Pengguna perlu mendapatkan kata laluan yang sah untuk log masuk ke akaun tersebut.

Berikut merupakan cara-cara untuk mendapatkan kata laluan yang telah terlupa;

 1. Layari laman web str https://bantuantunai.hasil.gov.my
 2. Masukkan nombor kad pengenalan pengguna yang sah dan klik pada butang “Log Masuk mystar login”.
 3. Klik pada bahagian “Lupa Kata Laluan” seperti pada Rajah di atas ini
 4. Masukkan nombor kad pengenalan pengguna dan klik bantuan hasil gov my login pada butang “Semak”.
 5. Kemudian, pengguna hendaklah memasukkan alamat emel pengguna yang didaftarkan sebelum ini dan klik pada butang “Seterusnya”.
 6. Pastikan kata kunci pengguna adalah betul dan klik pada butang “YA”.
 7. Seterusnya, pengguna wajib menjawab soalan keselematan yang diberikan dengan betul dan klik pada butang “Seterusnya” setelah selesai menjawabnya.
 8. Pengguna perlu memasukkan kata laluan yang baharu dan membuat pengesahan kata laluan bantuan hasil gov my login.
 9. Klik pada “Tukar Kata Laluan”.
 10. Akhir sekali, notifikasi pertukaran kata laluan pengguna berjaya dan pengguna boleh mula mystr log masuk ke akaun STR.

Login Senarai Tidak Layak Fasa 4 STR

Individu yang menerima sumbangan tunai ini merupakan golongan yang memenuhi syarat kelayakan yang telah digariskan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri dan Kementerian Kewangan Malaysia.

pendaftaran daftar str 2023 online

Individu yang telah log masuk sumbangan tunai rahmah login tetapi tidak layak untuk mendapat lembaga hasil str adalah individu yang tidak memenuhi syarat yang telah ditetapkan. 

Berikut merupakan sepuluh (10) kategori golongan yang tidak layak untuk mendapat Sumbangan Tunai Rahmah (STR) yang diumumkan oleh Menteri Kewangan baru-baru ini;

 1. Individu pemohon tidak memenuhi syarat untuk dikategorikan sebagai Bujang selepas cuba untuk log masuk bantuan tunai rahmah login
 2. Pendapatan pemohon melebihi RM5000 sebulan bagi isi rumah dan melebihi RM2500 bagi bujang tidak boleh buat mystr kemaskini
 3. Pemohon adalah merupakan pemegang saham, pengarah syarikat dan pemegang liability terhad bagi sesebuah syarikat.
 4. Pasangan pemohon adalah merupakan pemegang saham, pengarah syarikat dan pemegang liability terhad bagi sesebuah syarikat.
 5. Jumlah pemilikan kenderaan pemohon atau pasangan pemohon melebihi had kemampuan bagi golongan B40 selepas nada log masuk sumbangan tunai rahmah login
 6. Status perkahwinan pemohon tidak disahkan.
 7. Pemohon menetap, bekerja atau belajar di luar negara.
 8. Anak pemohon atau pasangan pemohon mempunyai pendapatan melebihi sepertimana yang ditetapkan.
 9. Wujud permohonan lain di bantuan.hasil.gov.my login
 10. Surat perceraian tidak dikeluarkan oleh Agensi Kerajaan.

Perlukah Daftar Mystr Login Untuk Semakan Pendaftaran Kemaskini

Untuk tujuan daftar mystr semakan 2023, pengguna hanya perlu log masuk mystar login akaun bantuan sebelum ini selepas selesai proses pendaftaran.

Kata laluan yang digunakan mestilah sama seperti sebelum ini. Cara daftar mystr login baru tidak perlu bagi tujuan kemaskini semakan, https//bantuantunai.hasil.gov.my

bantuan sumbangan tunai rahmah login

Julat Kategori Pendapatan Layak Kelayakan STR

Sepertimana yang telah dinyatakan dalam syarat kelayakan penerimaan bantuan ini, Sumbangan Tunai Rahmah (STR) ini hanya layak kepada penerima yang mempunyai julat gaji kurang RM2500 sehingga RM5000 sahaja.

Individu yang melebihi tangga gaji RM5000 sebulan adalah tidak layak untuk memohon mystr daftar ini, str.hasil.gov.my semakan

M40 Layak Dapat LHDN STR

mystar login https//bantuantunai.hasil.gov.my

Kategori isi rumah di Malaysia dikelaskan kepada tiga (3) iaitu B40 iaitu golongan berpendapatan rendah, M40 iaitu golongan berpendapatan pertengahan dan T20 iaitu golongan berpendapatan tinggi.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, golongan M40 merupakan individu yang berpendapatan melebihi RM5000 sehingga RM10000 sebulan.

Oleh itu, sepertimana syarat kelayakan STR portal, penerima yang lulus pendaftaran mystr 2023 adalah golongan berpendapatan bawah RM5,000. Jelaslah, golongan M40 tidak layak ke atas bantuan selepas check sini, str.hasil.gov.my semakan

P/S: Semoga proses dan urusan anda login str online log masuk dipermudahkan dan dapat duit yang anda inginkan dari kerajaan

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia