Tarikh Bayaran Str Fasa 3: Jumlah Pembayaran Bila Masuk Akaun


Semakan jumlah pembayaran bantuan bila masuk akaun dan Tarikh Bayaran Str Fasa 3 2023

tarikh bayaran str fasa 3 2023

Jangan lupa follow https://t.me/s/bantuankerajaanmalaysia, untuk kemaskini terkini dan PANTAS untuk update str payment.

Ramai sebenarnya yang tertunggu-tunggu bila sebenarnya duit bantuan fasa 3 diterima oleh semua penerima yang layak.

BACA SINI >> semak bantuan baitulmal

Di bawah ini, kami kongsikan beberapa info penting termasuk tarikh dan jumlah bayaran star fasa 3 untuk semua golongan penerima di Malaysia. Teruskan membacanya..

Bila Tarikh Bayaran Str Fasa 3

Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 1 telah pun berjaya dikreditkan kepada semua penerima STR pada Januari 2023 begitu fasa 2 pada April 2023.

Bagi bayaran STR Fasa 2 memanfaatkan penerima pada 5 April 2023.

Tarikh khusus bagi bayaran str fasa 2 sudah pun diumumkan oleh Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang jatuh pada 5 April 2023.

Pengumuman bayaran ini dimaklumkan dan terus dikemaskinikan dari semasa ke semasa kepada penerima. 

Jumlah Bayaran Str Fasa 3 2023

Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3 bergantung pada kategori penerima yang bakal memanfaatkannya. Ianya terbahagi kepada tiga (3) kategori iaitu kategori isi rumah, warga emas tiada pasangan dan golongan bujang.

Berikut merupakan kadar jumlah bayaran STR Fasa 3 di mana ianya dikreditkan dan dibayar kepada penerima secara berperingkat seperti pada Rajah di bawah ini:

bantuan jumlah pembayaran str fasa 3

Semakan Status Bantuan Pembayaran STR Fasa 3

Semakan pembayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3 boleh disemak secara atas talian menerusi laman sesawang https://bantuantunai.hasil.gov.my seperti pada Rajah di bawah ini

Semakan boleh dibuat secara atas talian melalui cara-cara berikut;

  1. Layari portal https://bantuantunai.hasil.gov.my
  2. Masukkan nombor kad pengenalan penerima dan klik pada butang “Log Masuk”.
  3. Kemudian, klik pada butang “Semak”.
  4. Sahkan kata kunci keselamatan yang dipaparkan.
  5. Masukkan kata laluan yang betul dan klik pada butang “Log Masuk”.
  6. Klik pada bahagian “Semakan Permohonan”
  7. Akhir sekali, status semakan permohonan akan dipaparkan.

Cara Pembayaran Yang Ada Akaun / Tiada Akaun Bank

Sepertimana yang telah dinyatakan oleh Perdana Menteri Malaysia yang ke-10, pembayaran STR ini dibayar kepada penerima dengan dua (2) cara, iaitu pembayaran dikreditkan ke bank akaun sepertimana yang dinyatakan dalam borang permohonan bantuan dan pembayaran secara tunai di Bank Simpanan Nasional (BSN) bagi penerima yang tidak mempunyai akaun bank. 

Bagi individu yang mempunyai bank akaun, mereka akan menerima STR payment setiap fasa secara berperingkat dari tarikh yang diumumkan dari fasa 1, fasa 2, str fasa 3, str fasa 4.

Penerima yang mempunyai akaun Bank Simpanan Nasional akan menerima bayaran pada peringkat pertama dan diikuti oleh penerima bank akaun lain. 

Manakala, bagi individu penerima yang tiada akaun bank, penerima bayaran STR ini boleh membuat tuntutan tunai di mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) yang berdekatan dengan penerima.

Penerima perlu hadir ke BSN dengan membawa MyKad dan nombor baucar yang boleh didapati di bahagian maklumat pembayaran secara atas talian menerusi portal Sumbangan Tunai Rahmah.

Kenapa Bayaran Bantuan Fasa 2 Diawalkan

Bayaran STR Fasa 1 yang sepatutnya dijadualkan pada Mac 2023 diawalkan pada Januari 2023.

Ianya bertujuan untuk meringankan beban rakyat yang terjejas dengan bencana banjir dan meringakan beban ibu bapa dalam membelanjakan barangan sekolah anak-anak pada awal sesi persekolahan. 

Secara tidak langsung, bayaran Fasa 2 akan diawalkan kepada April 2023 yang sepatutnya sebelum ini dijadualkan pada Jun 2023.

Tarikh str fasa 2 ini diawalkan agar dapat memanfaatkan penerima sempena sambutan Aidilfitri yang bakal tiba. Hal ini dapat meringankan beban kos perbelanjaan harian menjelang hari perayaan.

Samada payment str fasa 3 diawalkan atau tidak, sama-sama kita nantikan kelak

3 Kesan Pembayaran Bantuan Fasa Dua Diawalkan

Seramai 8.7 juta penerima daripada golongan B40 akan memanfaatkan bantuan atau sumbangan ini. STR yang telah ditetapkan tarikhnya telah diawalkan daripada tarikh yang sebenarnya. Kesannya, penerima akan menerima manfaat ini lebih awal daripada tarikh yang dijangkakan.

Secara amnya, STR yang diberikan oleh kerajaan kepada rakyat dapat meringankan beban rakyat.

Secara tidak langsung, rakyat boleh menggunakan sumbangan yang diberikan untuk kegunaan harian serta menampung kos sara hidup harian yang semakin meningkat. 

Tambahan pula, STR yang diawalkan tersebut juga boleh digunakan untuk menampung kos bagi individu yang terkesan dengan bencana banjir, bagi tujuan ibu bapa yang ingin membeli barangan persekolahan untuk anak-anak dan sempena menyambut hari perayaan.

Hal ini secara langsung dapat meringankan beban yang ditanggung oleh golongan B40.

Seterusnya, STR merupakan agenda kerajaan yang telah disenaraikan dalam belanjawan negara bagi tahun 2023. Ianya bertujuan untuk meningkatkan ekonomi negara bagi mengurangkan pengangguran dan kadar kemiskinan dalam kalangan masyarakat.

Ianya disalurkan selaras dengan matlamat negara bertujuan meningkatkan ekonomi dan sosial negara.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia