fbpx

Harga Emas Terkini 2021: 1 Gram Hari Ini Untuk 916 & 999


Ramalan Harga Emas terkini 2021: Berapa harga semasa 916 dan 999 untuk 1 gram hari ini untuk beli murah baik di Selangor Kuala Lumpur Kelantan

harga emas terkini 2021 916 999

Topik hangat di kalangan para pelabur selalunya adalah topik ramalan harga emas hari ini baik di Malaysia atau di peringkat dunia. Keadaan ekonomi bagi negara-negara di seluruh dunia telah dipengaruhi oleh pandemik covid 2019.

Dengan peningkatan ketidakstabilan politik dan ekonomi, para pelabur mula menggemari pelaburan emas bagi mengurangkan risiko dan mahu mempelbagaikan portfolio pelaburan mereka.

Persoalannya, adakah sekali lagi harga emas akan melebihi $ 2,000 per auns untuk rekod baru tahun ini? Sekiranya anda melabur dalam emas, apakah trend harga emas pada tahun 2021?

Dalam artikel ini, prestasi emas dalam 10 tahun terakhir dikaji oleh kami, faktor dan punca yang mendorong kenaikan harga emas pada tahun 2020, dan ramalan harga emas terkini bagi tahun 2021. 

Harga Emas Terkini 2021 Untuk 1 Gram Hari Ini

Di bawah ini kami bantu anda semak harga emas semasa baik 1 gram gold bar 999 atau pun harga gelang 916, cincin, dan rantai emas hari ini di Malaysia

BACA SINI: Senarai harga rumah mampu milik yang murah oleh kerajaan Malaysia

PERKARALAMAN WEBHARGA 916HARGA 999
Harga Emas di Public Gold hari iniwww.publicgold.com.my/Akan dikemaskinikan
Harga Emas di Habib Jewel hari iniwww.habibjewels.comAkan dikemaskinikanAkan dikemaskinikan
Harga Emas di Wah Chan hari iniwww.wahchan.com.myAkan dikemaskinikanAkan dikemaskinikan
Harga Emas di Poh Kong hari iniwww.pohkong.com.myAkan dikemaskinikanAkan dikemaskinikan
Harga Emas di Tomei hari inietomei.comAkan dikemaskinikanAkan dikemaskinikan
Harga emas di ar rahnu bank rakyatwww.arrahnuxchange.com.myAkan dikemaskinikanAkan dikemaskinikan

Harga emas hari ini yang terkini di tempat anda samada di Kuala Lumpur KL Selangor Pulau Pinang Penang Putrajaya Sabah Sarawak Labuan Pahang Kelantan Terengganu Perlis Perak kedah Johor ada berbeza-beza, ada yang tinggi ada yang murah.

Prestasi Harga Emas Terkini Dalam Tempoh 10 Tahun

Sebelum masa depan emas dikaji dengan lebih mendalam, marilah kita membuat ulasan secara ringkas titik perubahan 10 tahun dalam harga emas.

Pada tahun 2011, ketika meletusnya krisis hutang Eropah, harga emas meningkat semula secara mendadak hingga mencecah paras tertinggi $ 1921 per ounce.

Tetapi kerana keuntungan diperoleh pelabur pada bulan September 2011, sebahagian besar emas dicairkan. Ini disebabkan pelabur runcit yang menerima pesanan bernilai tinggi tidak dapat mengekalkan harga emas dengan terlalu tinggi. Harga emas juga turun daripada paras tertinggi iaitu daripada AS $ 1912.1 / auns menjadi AS $ 1052.7 / auns, menyebabkan lebih daripada 50 bulan pasaran bearish (bearish market) dibuka.

Peristiwa politik seperti “Brexit” dan “Pilihan Raya A.S.” berlaku setelah tahun 2016 dimasuki. Hasil yang tidak dijangka dan kekacauan besar timbul di pasaran kewangan. Lahirnya pelabur untuk mengelakkan risiko, emas menamatkan pasaran bear (bearish market) dan pasaran bull dimulakan semula.

Harga emas adalah US $ 1,550 per auns pada awal tahun 2020. Disebabkan tercetusnya kejatuhan harga minyak dan insiden kesihatan, tercetusnya krisis kecairan dan jangkaan deflasi (penurunan harga) besar. Empat pemutus litar juga dialami saham AS. Emas dijual secara agresif, dengan harga emas dari US $ 1,703 per ounce. Ounce pernah menurun menjadi US $ 1451 per ounce, dan pada bulan Ogos puncak sejarah berjaya dicapai pada US $ 2050.

YouTube video

Trend Harga Emas Hari Ini 2020: Mengapa Naik?

harga emas 1 gram hari ini

Seperti yang kita maklum emas merupakan logam berharga yang mempunyai sifat perlindungan nilai, dan kebiasaannya kenaikan harga emas dicenderungi oleh penghindaran risiko pasaran. Jadi, sebenarnya apakah logik di sebalik kenaikan dan penurunan harga emas pada tahun 2020?

Terdapat beberapa sebab kenaikan harga emas pada tahun 2020 jika dipandang dari sudut asas:

1. Wabak Pandemik COVID 19

Pada bulan Mac 2020, satu wabak pandemik atau dikenalpasti sebagai COVID menjadi perkara baharu yang tersebar di serata dunia dan perubahan serius terhadap pemulihan ekonomi global telah berlaku, dan kebimbangan pasaran yang disebabkan oleh perkara ini dimana ianya merebak laju ke seluruh pelosok dunia.

Semakin besar nilai safe – haven emas boleh diketengahkan dalam hal ini apabila kejadian menjadi lebih berisiko, kerana pelabur beralih kepada pelaburan emas, penghindaran risiko yang meningkat, sehingga mendorong harga emas meningkat.

2. Pelonggaran Monetari Global

Pelaksanaan dasar monetari berskala besar untuk meningkatkan pemulihan ekonomi global. Penerapan pelonggaran monetari dengan bijak dilakukan oleh bank-bank pusat dalam menghadapi kemerosotan ekonomi berskala besar dari berbagai negara dengan tujuan untuk merangsang pembangunan ekonomi dan sejumlah besar dana ke pasaran dilepaskan, menyebabkan penyusutan wang kertas dalam menghadapi inflasi. Diharapkan lebih banyak dana akan mengalir ke emas. Kewujudan kenaikan harga emas ini disebabkan sifat-sifat anti-inflasi emas semasa.

Contohnya, rangsangan rancangan bernilai $ 1 trilion telah diumumkan oleh Amerika Syarikat pada 20 Julai lalu. Keesokan harinya, tahap tertinggi dalam sembilan tahun ini berjaya dicapai harga emas. Reaksi pelabur terhadap perkara ini sungguh memberangsangkan.

3. Kadar Dolar Jatuh

Oleh kerana emas sendiri mempunyai atribut monetari tertentu, ini adalah alasan penting untuk kekuatan indeks dollar AS dan trend pengumuman harga emas. Indeks dolar A.S. melemah disebabkan oleh perkembangan berterusan hutang pemerintah A.S. dan penurunan hasil relative aset dolar A.S di bawah lingkungan kadar faedah sifar. Kecenderungan penukaran dolar A.S. dengan emas apabila pasaran kurang percaya pada dolar A.S. Oleh yang demikian, penyusutan dolar A.S berlaku dan harga emas meningkat naik.

Ramalan Harga Emas Terkini 2021: Jatuh atau Naik

Harga emas cenderung mendapat keuntungan daripada kenaikan yang tidak menentu tidak kira sama ada dalam bidang ekonomi atau politik. Mari kita sama-sama perhatikan faktor-faktor yang boleh mempengaruhi kejatuhan dan trend kenaikan harga emas pada tahun 2021 sebelum ramalan emas untuk tahun 2021 diselidik seterusnya:

1. Pengumuman Vaksin COVID 19

Kenaikan harapan para pelabur untuk pemulihan ekonomi yang pesat disebabkan kemajuan vaksin COVID-19 dan data pembuatan AS yang optimis. Dolar boleh naik dan akan meningkatnya risiko penurunan emas.

2. Trend Dolar Beri Kesan Harga Emas Hari Ini

Pemboleh utama dalam trend jangka panjang harga emas adalah trend jangka panjang kadar faedah nyata di Amerika Syarikat. Di bawah kitaran dolar yang lemah, secara logik jangkaan kekuatan emas pada tahun 2021 akan berterusan.

3. Ketidakstabilan Politik di Amerika Syarikat

Peristiwa kebarangkalian yang tinggi yang akan memberi sokongan kepada kenaikan emas adalah pengumuman rangsangan fiskal pusingan berikutnya di Amerika Syarikat.

4. Kadar Faedah Federal Reserve

Kebiasaannya kenaikan harga emas disebabkan prospek kadar faedah yang lebih rendah.

Bagaimana pakar menganalisis? Kenaikan diramalkan oleh sebilangan besar institusi antarabangsa baru-baru ini.

  1. Lonjakan harga emas dipercayai belum berakhir sebenarnya. Ia akan berterusan pada tahun dan tahun hadapan oleh penganalisis Goldman Sachs. Ini adalah disebabkan nilai dollar Amerika Syarikat yang lebih lemah, jangkaan inflasi yang lebih tinggi dan pemulihan permintaan runcit yang berterusan di pasaran
  2. Diramalkan pada separuh masa pertama bahawa emas akan mencecah di pasaran antarabangsa oleh Edward Moya, penganalisis kanan di OANDA.
  3. Harga emas semasa di pasaran antarabangsa dipercayai boleh naik semula menjadi $ 3,000 per auns pada akhir 2021 oleh penganalisis Bank of America Securities.
  4. Memandangkan dasar kadar kaedah sifar masih dikekalkan oleh FED, dan dijangkakan oleh pasaran bahawa kadar faedah dalam jangka pendek hingga sederhana tidak akan dinaikkan FED, dan peningkatan ketidakstabilan mikro dalam ekonomi nyata serta menitip pada persekitaran dolar AS yang lemah, Citi percaya bahawa emas mungkin terus meningkat pada tahun 2021 dan mencapai tahun baru.

Berapa Harga Emas Hari ini

Ringkasnya, ramalan jangkaan kenaikan harga emas naik atau semasa turun dan jatuh hari ini, tahun 2021 dan pada masa akan datang samada tahun 2022, tahun 2023 dan seterusnya, akan bergantung kepada faktor kelonggaran monetari di peringkat global, kesihatan termasuk pendemik covid 19 dan permintaan emas yang dinggap sebagai salah satu instrumen pelaburan yang selamat.

Berdasar jangkaan kami, harga emas terkini akan terus berada di pasaran bull dalam jangka sederhana dan panjang walaupun akan terdapat turun naik dalam jangka masa pendek.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia