Semakan ekasih 2019 (Daftar Dapat Duit FREE & Bantuan)

Semakan skim bantuan kwsp, rebat bil elektrik tnb dan bantuan sara hidup bsh untuk tahun 2019 boleh diperolehi dengan daftar Portal Pembasmian Kemiskinan ekasih icu Online

ekasih

Sekarang kos sara hidup di Malaysia terus melambung tinggi. Bagi meringankan beban anda-anda di sini, Jabatan Kebajikan Masyarakat telah membangunkan satu portal e-kasih. Apa kelebihan sistem online ini ? Ia merupakan pengkalan data dan statistik untuk kalangan rakyat Malaysia yang berada di paras miskin untuk diberikan kemudian hari di bawah program kemiskinan di Malaysia.

Melalui semakan ekasih di portal rasmi mereka, sudah ada paras yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat yang mana jikalau anda rakyat Malaysia yang tinggal di bandar tetapi pendapatan anda sebulan kurang daripada RM1,500 sebulan, anda layak untuk daftar dan hantar permohonan e-kasih.

Selain daripada itu, pendapatan anda kurang daripada RM1000 tetapi tinggal di kawasan luar bandar, anda pun layak untuk dimasukkan dalam pengkalan portal pembasmian kemiskinan e-kasih online. Walaubagaimanapun, jikalau anda tidak pasti boleh terus rujuk kepada kakitangan dan pegawai Unit Pembangunan Pejabat Daerah Negeri anda atau Jabatan Pembangunan Persekutuan/Pejabat Pembangunan Persekutuan (JPP/PPPN) yang berkaitan.

Mereka sedia untuk membantu anda daftar jikalau anda melepasi syarat yang telah ditetapkan. Mereka membantu anda daftar dalam sistem mereka jikalau anda benar-benar layak.

Daftar Ekasih Online

Untuk melakukan semakan mudah saja. Boleh lihat tutorial bergambar (ada 3 gambar kesemuanya) seperti di bawah ini:

PERKARAPAUTANNYA
Pautan Semakan ekasih login boleh dibuatDI SINI
portal pembasmian kemiskinan
Masukkan nombor kad pengenalan, dan klik butang untuk semak
semakan ekasih
Jikalau nama anda sudah dimasukkan dalam sistem portal pembasmian kemiskinan akan terpapar
e kasih
Tetapi jikalau nama anda tiada dalam sistem akan terpapar

Cara Pendaftaran

  1. Kami sarankan anda pergi kemana-mana cawangan Unit Pembangunan Pejabat daerah di seluruh negeri di malaysia.
  2. Kakitangan mereka anda membantu anda register dan lakukan pendaftaran
  3. Samada anda layak atau tidak, mereka akan buat penilaian untuk dimasukkan dalam sistem online ini

Senarai Bantuan di Portal Pembasmian Kemiskinan

Banyak kemudahan sebenarnya yang disediakan oleh di Portal ini. Antaranya ialah:

1) Bantuan Sara Hidup 2019

Jikalau nama anda tersenarai dalam senarai portal pembasmian kemiskinan anda layak mendapat bayaran melalui semakan bantuan sara hidup 2019 sebanyak RM1,000 setahun.

Dan setiap anak-anak, anda juga dapat tambahan Rm120 setiap seorang.

2) Bantuan Kerajaan Ekasih KWSP

Ada berita baik untuk anda, jikalau anda tersenarai dalam pengkalan data, secara automatiknya anda selaku isteri akan menerima pembayaran caruman KWSP suri rumah di bawah nama Program Sukarela Insentif (SURI) berdasarkan intipati pembentangan Bajet 2019 Malaysia yang diumumkan oleh menteri kewangan lim guan eng dan juga Perdana menteri Malaysia Tun Mahathir Mohamad.

ekasih kwsp

Program ini adalah salah satu usaha kerajaan untuk membantu golongan wanita terutamanya suri rumah di Malaysia.

3) Bantuan Rebat Bil Elektrik TNB

Berdasarkan pengumuman pembentangan Bajet 2019 atau Belanjawan 2019 Malaysia, jikalau anda merasakan anda perlu dibantu, dan senarai nama anda lulus untuk dimasukkan dalam portal pembasmian kemiskinan, anda layak mendapat semakan rebat elektrik tnb secara percuma yang bernilai RM40 sebulan.

Penambaikan Sistem Semakan Ekasih

1) Apabila bercakap masalah miskin dan miskin tegar. Tidak boleh nak dinafikan di sini, ramai golongan ini datang dari negeri Sabah dan Sarawak.

2) Masalahnya mereka mengalami masalah untuk hantar permohonan disebabkan masalah kesukaran pengangkutan dan logistik

3) Jadi harapan kami supaya Jabatan Kebajikan Masyarakat JKM sendiri yang turun pandang berjumpa dan mencari mereka yang layak menerima bantuan ini

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top