ekasih : Semakan Cara Daftar Dapat Duit FREE dan Bantuan Kerajaan

Semakan eKasih kwsp, rebat bil elektrik dan bantuan sara hidup bsh untuk i suri dan Daftar bantuan sara Hidup di Portal E-Kasih Online. Sila kemaskini maklumat ekasih sekarang

Sekarang kos sara hidup di Malaysia terus melambung tinggi. Bagi meringankan beban anda-anda di sini, Jabatan Kebajikan Masyarakat telah membangunkan satu portal e-kasih.

semakan ekasih

Apa itu ekasih ? Ia merupakan pengkalan data dan statistik untuk kalangan rakyat Malaysia yang berada di paras miskin untuk diberikan kemudian hari di bawah program kemiskinan di Malaysia.

Melalui semakan ekasih di portal rasmi mereka, sudah ada paras yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat yang mana jikalau anda rakyat Malaysia yang tinggal di bandar tetapi pendapatan anda sebulan kurang daripada RM1,500 sebulan, anda layak untuk daftar dan hantar permohonan e-kasih.

Selain daripada itu, pendapatan anda kurang daripada RM1000 tetapi tinggal di kawasan luar bandar, anda pun layak untuk dimasukkan dalam pengkalan portal pembasmian kemiskinan e-kasih online.

Walaubagaimanapun, jikalau anda tidak pasti boleh terus rujuk kepada kakitangan dan pegawai Unit Pembangunan Pejabat Daerah Negeri anda atau Jabatan Pembangunan Persekutuan/Pejabat Pembangunan Persekutuan (JPP/PPPN) yang berkaitan.

Mereka sedia untuk membantu anda daftar jikalau anda melepasi syarat e kasih yang telah ditetapkan. Mereka membantu anda daftar dalam sistem mereka jikalau anda benar-benar layak.

Tutorial Semakan Ekasih Online

Untuk melakukan semakan mudah saja. Boleh lihat tutorial bergambar (ada 3 gambar kesemuanya) seperti di bawah ini:

PerkaraPautannya
Pautan Semakan ekasih login boleh dibuatDI SINI
  1. Masukkan nombor kad pengenalan, dan klik butang untuk semak
  2. Jikalau nama anda sudah dimasukkan dalam sistem portal pembasmian kemiskinan e-kasih akan terpapar
  3. Tetapi jikalau nama anda tiada dalam sistem akan terpapar

Bagaimana Cara Lakukan Pendaftaran?

  1. Kami sarankan anda pergi kemana-mana cawangan Unit Pembangunan Pejabat daerah di seluruh negeri di malaysia.
  2. Kakitangan mereka anda membantu anda register dan lakukan pendaftaran
  3. Samada anda layak atau tidak, mereka akan buat penilaian untuk dimasukkan dalam sistem ekasih

Senarai Bantuan Kerajaan Yang Disediakan Sistem EKasih

Banyak kemudahan sebenarnya yang disediakan oleh di Portal ini. Antaranya ialah:

1) Bantuan Kerajaan Ekasih KWSP Suri Rumah

Ada berita baik untuk anda, jikalau anda tersenarai dalam pengkalan data, secara automatiknya anda selaku isteri akan menerima pembayaran caruman KWSP suri rumah di bawah nama Program Sukarela Insentif (SURI) berdasarkan intipati pembentangan Bajet 2019 Malaysia yang diumumkan oleh menteri kewangan lim guan eng dan juga Perdana menteri Malaysia Tun Mahathir Mohamad.

ekasih kwsp

Program ini adalah salah satu usaha kerajaan untuk membantu golongan wanita terutamanya suri rumah di Malaysia.

2) KWSP TNB : Bantuan Rebat Bil Elektrik Percuma

Berdasarkan pengumuman pembentangan Bajet 2019 atau Belanjawan 2019 Malaysia, jikalau anda merasakan anda perlu dibantu, dan senarai nama anda lulus untuk dimasukkan dalam portal pembasmian kemiskinan, anda layak mendapat semakan rebat elektrik tnb secara percuma yang bernilai RM40 sebulan.

3) Bantuan Sara Hidup 2019

Jikalau nama anda tersenarai dalam senarai portal pembasmian kemiskinan anda layak mendapat bayaran bantuan sara hidup 2019 sebanyak RM1,000 setahun. Dan setiap anak-anak, anda juga dapat tambahan Rm120 setiap seorang.

Cadangan Untuk Penambaikan Sistem Semakan E-kasih

 

1) Apabila bercakap masalah miskin dan miskin tegar. Tidak boleh nak dinafikan di sini, ramai golongan ini datang dari negeri Sabah dan Sarawak.

2) Masalahnya mereka mengalami masalah untuk hantar permohonan disebabkan masalah kesukaran pengangkutan dan logistik

3) Jadi harapan kami supaya Jabatan Kebajikan Masyarakat JKM sendiri yang turun pandang berjumpa dan mencari mereka yang layak menerima bantuan ini

SUDAH BACA

bsh bantuan sara hidup

Lebih 150,000 Berjaya Tuntut Duit BSH Terus di BSN [MUDAH]

20 Isu Popular BSH Bantuan Sara Hidup Fasa 2 + JAWAPAN termasuk isu nama pemohon atas nama isteri tetapi akaun bank suami yang ramai...