ekasih : Semakan Cara Daftar Dapat Duit FREE dan Bantuan Kerajaan

Semakan eKasih kwsp untuk i suri dan Daftar bantuan sara Hidup di Portal E-Kasih Online. Sila kemaskini maklumat ekasih sekarang

Sekarang kos sara hidup di Malaysia terus melambung tinggi. Bagi meringankan beban anda-anda di sini, Jabatan Kebajikan Masyarakat telah membangunkan satu portal e-kasih.

ekasih

Apa itu ekasih ? Ia merupakan pengkalan data dan statistik untuk kalangan rakyat Malaysia yang berada di paras miskin untuk diberikan kemudian hari di bawah program kemiskinan di Malaysia.

Melalui semakan ekasih di portal rasmi mereka, sudah ada paras yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat yang mana jikalau anda rakyat Malaysia yang tinggal di bandar tetapi pendapatan anda sebulan kurang daripada RM1,500 sebulan, anda layak untuk daftar dan hantar permohonan e-kasih.

Selain daripada itu, pendapatan anda kurang daripada RM1000 tetapi tinggal di kawasan luar bandar, anda pun layak untuk dimasukkan dalam pengkalan portal pembasmian kemiskinan e-kasih online.

Walaubagaimanapun, jikalau anda tidak pasti boleh terus rujuk kepada kakitangan dan pegawai Pejabat Daerah Negeri atau Jabatan Pembangunan Persekutuan/Pejabat Pembangunan Persekutuan (JPP/PPPN) yang berkaitan.

Mereka sedia untuk membantu anda daftar ekasih utnuk anad jikalau anda melepasi syarat kelayakan yang telah ditetapkan.

Tutorial Semakan Ekasih Online

Untuk melakukan semakan ekasih mudah saja. Boleh lihat tutorial bergambar (ada 3 gambar kesemuanya) seperti di bawah ini :

Pautan Semakan ekasih login boleh dibuat : DI SINI

  1. Masukkan nombor kad pengenalan, dan klik butang untuk semak : KLIK SINI
  2. Jikalau nama anda sudah dimasukkan dalam sistem portal pembasmian kemiskinan e-kasih akan terpapar : DI SINI
  3. Tetapi jikalau nama anda tiada dalam sistem akan terpapar : CONTOH DI SINI

Bagaimana Cara Lakukan Pendaftaran?

  1. Kami sarankan anda pergi kemana-mana cawangan Jabatan pembangunan dan Pejabat daerah di seluruh negeri di malaysia.
  2. Kakitangan mereka anda membantu anda registr dan lakukan pendaftaran

Senarai Bantuan Kerajaan Melalui Kemudahan Ekasih

Banyak kemudahan ekasih sebenarnya yang disediakan oleh di Portal ini. Antaranya ialah:

1) Bantuan Kerajaan Ekasih KWSP Suri Rumah

Ada berita baik untuk anda, jikalau anda tersenarai dalam pengkalan data, secara automatiknya anda selaku isteri akan menerima pembayaran caruman KWSP suri rumah di bawah nama Program Sukarela Insentif (SURI) berdasarkan intipati pembentangan Bajet 2019 Malaysia yang diumumkan oleh menteri kewangan lim guan eng dan juga Perdana menteri Malaysia Tun Mahathir Mohamad.

ekasih kwsp

Program ekasih KWSP adalah salah satu usaha kerajaan untuk membantu golongan wanita terutamanya suri rumah di Malaysia.

2) Bantuan Bil Elektrik Percuma

Berdasarkan pengumuman pembentangan Bajet 2019 atau Belanjawan 2019 Malaysia, jikalau anda merasakan anda perlu dibantu, dan senarai nama anda lulus untuk dimasukkan dalam portal pembasmian kemiskinan, anda layak mendapat elektrik tnb secara percuma yang bernilai RM40 sebulan.

3) Bantuan Sara Hidup 2019

Jikalau nama anda tersenarai dalam senarai portal pembasmian kemiskinan anda layak mendapat bayaran bantuan sara hidup 2019 sebanyak RM1,000 setahun. Dan setiap anak-anak, anda juga dapat tambahan Rm120 setiap seorang.

Cadangan Untuk Penambaikan Sistem Semakan E-kasih

semakan ekasih

1) Apabila bercakap masalah miskin dan miskin tegar. Tidak boleh nak dinafikan di sini, ramai golongan ini datang dari negeri Sabah dan Sarawak.

2) Masalahnya mereka mengalami masalah untuk hantar permohonan disebabkan masalah kesukaran pengangkutan dan logistik

3) Jadi harapan kami supaya Jabatan Kebajikan Masyarakat JKM sendiri yang turun pandang berjumpa dan mencari mereka yang layak menerima bantuan ini