≡ BACK

SMPK : Sistem Maklumat Prasekolah Kebangsaan Bagi Kerajaan dan Swasta

SMPK Prasekolah : Sistem Maklumat Prasekolah Kebangsaan Bagi Kerajaan dan Swasta

Satu demi satu sistem online dibangunkan dan disediakan oleh pihak Kementerian Pendidikan Malaysia Kpm dengan harapan ia memudahkan kalangan guru dan pelajar serta ibu bapa itu sendiri sebagai pengguna.

smpk

Sesuai dengan perkembangan teknologi maklumat ICT dan kepantasan akses internet di Malaysia hari ini.

Terkini, sistem prasekolah online ditawarkan kepada pengguna yang terlibat dengan harapan pendidikan prasekolah dapat dikawal dan diuruskan dengan lebih sistematik di Malaysia. Sistem ini diberikan nama dengan sistem maklumat prasekolah kebangsaan.

Apa itu SMPK ? Secara ringkasnya sistem maklumat prasekolah kebangsaan ini bagi menyelaraskan prasekolah di Malaysia baik disediakan oleh kerajaan taupun daripada pihak swasta.

Semuanya digalakkan register dan daftar dengan sistem ini. Ia bagi membolehkan semua prasekolah di Malaysia mengikut garis panduan yang telah ditetapkan bagi menjaga keselamatan dan keperluan anak anak yang belajar di setiap praskeolah kerajaan atau prasekolah swasta.

Selain itu ia adalah pengkalan data terbesar mengumpul maklumat bagi murid murid prasekolah samada di kemas atau swasta untuk tahun sebelumnya, tahun semasa, dan tahun yang akan datang.

Bagaimana Cara Log in SMPK Prasekolah

1) Anda boleh login log in smpk prasekolah dengan ID dan password yang anda perolehi sebelum ini untuk akses ke pautan ini :

smpk prasekolah

2) Sila kemaskini maklumat bagi prasekolah anda. Jikalau anda adalah guru prasekolah kerajaan sila kemaskini maklumat kemas, jikalau anda pemilik tadika swasta, sila kemaskini maklumat institusi anda

3) Untuk anda yang mahu mendapatkan tutorial dan panduan untuk menggunakan sistem online boleh semak pautan di bawah ini. Sangat mudah!

P/S : Kementerian Pendidikan Malaysia mahukan guru sekolah ataupun pemilik tadika swasta supaya melakukan kemaskini SMPK kemas ataupun swasta dengan maklumat dan infor yang tepat dan terkini. Kerjasama yang anda berikan sangat dihargai.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Prasekolah : Langkah Untuk Pendaftaran Anak Masuk Tahun 2019 Langkah Pendaftaran Prasekolah Untuk Anak Masuk Tahun 2019. Semakan Prasekolah secara prasekolah online Setiap tahun beratus ribu kalangan ibu bapa a…
Jawatan Kosong Kemas : Senarai Iklan Jabatan kemajuan Masyarakat Senarai Iklan Jawatan Kosong Kemas. Jawatan Kosong Guru Tadika Kemas. Gaji guru tadika kemas. Jikalau anda sedang cari jawatan kosong anda berada di …
Rumah Mampu Milik di Malaysia : Senarai Tawaran Projek Perumahan Senarai Projek Perumahan Rumah Mampu Milik di Malaysia Di kalangan rakyat Malaysia, isu pemilikan memang merupakan satu isu yang sensitif.Walaupu…