Kos Bersalin Hospital Kerajaan 2020 dan Hospital Swasta

Caj dan Kos Bersalin di Hospital Kerajaan vs kos bersalin di hospital swasta : 5 Perkara Perlu penting Perlu Tahu

kos bersalin di hospital kerajaan

Banyak yang perlu difikirkan sebelum melahirkan anak anda. Ini termasuklah di mana mahu bersalin? Samada bersalin hospital kerajaan atau hospital kerajaan (gomen hospital).

Adakah anda mahu pergi ke hopsital popular untuk melahirkan anak seperti Pusat perubatan Universiti Malaya (PPUM), Hospital Kuala Lumpur (HKL), hospital Uitm Sungai Buloh, hospital Selayang, hospital Metro Klang, hospital Putrajaya, hospital Serdang, hospital Shah Alam atau lain lain hospital yang berdekatan dengan anda.

Bagi mypt3 mudah sahaja, jikalau anda anda ada duit lebih, mahu lebih privasi, nak suami tidur bersama, mahu lebih selesa boleh bayar caj bersalin di swasta seperti yang dikenakan kepada anda

Tetapi jikalau anda dapat berkompomi dengan keselesaan katil, berhimpit dengan pesakit yang lain dan dalam masa yang sama mahu mendapatkan perkhidmatan yang terbaik daripada doktor yang lebih terlatih lebih lebih lagi apabila melibatkan sebarang komplikasi yang sukar untuk dijangka  terutama melibatkan anak yang pertama, mypt3 sarankan anda pergi sahaja bersalin di hospital kerajaan.

Kos Bersalin Hospital Kerajaan 2020

Kos bersalin di hospital kerajaan pun jauh lebih murah. Kadang-kadang anda akan dapat tempat bersalin yang lebih selesa dengan kos bersalin di hospital gomen yang berpatutan.

Semak butiran kadar kos bersalin di hospital kerajaan malaysia di sini samada untuk kelas 1, kelas 2 atau kelas 3. Samada

Samada anda dapat rawatan pembedahan carsarean, bersalin dengan bantuan forcep atau songsang atau vakum, bersalin kembar ataupun bersalin normal. Semuanya dikongsikan di bawah ini :

kos bersalin hospital swasta

Sebagai contoh, berdasarkan pengalaman bersalin di hospital kerajaan dan bayi terpaksa tinggal di wad selama tempoh 6 hari kerana masalah kuning hospital gomen hanya kenakan caj serendah RM200 sahaja untuk caj bermalan saya dan bayi berserta ubat atau vitamin yang telah diberikan. Banyak jimat bukan?

Kos Bersalin di Hospital Swasta 2020

Secara kasar kos bersalin hospital swasta yang terkini untuk kelahiran normal adalah sekitar RM3,000 manakala jikalau terlibat dengan pembedahan Caesarean anda akan dikenakan caj sekitar RM10 ribu. Boleh?

kos bersalin di hospital swasta

Untuk kos bersalin di hospital swasta melibatkan melahirkan anak yang lebih tepat dan terperinci boleh semak contoh caj melibatkan hospital terkenal seperti bawah ini :

 1. Hospital Mahkota Melaka
 2. Hospital Putra Medical Centre
 3. Hospital Oriental
 4. Hospital Pantai Melaka
 5. Hospital Columbia Asia Seremban
 6. Hospital Salam Senawang
 7. Hospital Bersalin Sukhilmi
 8. Hospital KPJ Puteri Johor
 9. Hospital KPJ Selangor
 10. Hospital Gleneagles Kuala Lumpur
 11. Prince Court Medical Centre
 12. Specialist Hospital Al Islam
 13. Rampai Puteri Medical Centre
 14. Thompson Hospital Kota Damansara
 15. Tung Shin Hospital
 16. Hospital Umra
 17. Hospital Salam Shah Alam
 18. Universiti Malaya Specialist Centre
 19. Hospital Kuala Lumpur (HKL)
 20. Universiti Kebangsaan Malaysia Medical Centre
 21. Damai Service Hospital
 22. Pantai Hospital Kuala Lumpur
 23. Hospital Islam Az-Zahrah
 24. Hospital Pakar Avisena
 25. Klinik Bersalin Annur
 26. Hospital Pakar An-Nur
 27. Columbia Hospital Cheras Selangor
 28. Columbia Hospital Petaling Jaya
 29. Hospital Pusrawi

Jikalau anda tinggal di Perak, Perlis, Pulau Pinang Penang, Kedah, Selangor, Melaka, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan , Johor, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah, Sarawak boleh gunakan senarai kos bersalin di hospital gomen dan swasta di atas sebagai rujukan buat anda.

Beza Hospital Kerajaan vs Hospital Swasta

P/S : Tahukah anda caj bersalin hospital swasta adalah 5 hingga 10 kali lebih mahal berbanding kos bersalin di hospital kerajaan

PP/S : Perbezaan melahirkan anak di hospital kerajaan atau swasta sudah dikongsikan tepuk dada tanya selera