fbpx

Contoh Resume Terbaik Untuk Mohon Kerja Kosong

Contoh Resume Terbaik : Cara Buat resume ringkast ikut format untuk Mohon Kerja Dalam Bahasa Melayu

contoh resume

Mypt3 pasti yang anda datang ke halaman ini untuk menjadi segala maklumat anda sedang bersiap sedia untuk menambat hati kalangan majikan di Malaysia melalui contoh resume terbaik anda sendiri.

Mypt3 suka untuk beritahu kepada anda di mana kami akan berkongsi kepada anda segala maklumat, tips, panduan dan cara buat resume terbaik bagi membolehkan permohonan anda dipertimbangkan.

Kami pasti semua anda faham apa yang dikatakan tentang resume, tetapi kami pastikan tidak semua tahu bagaimana menghasilkan dan buat resume terbaik untuk mohon kerja kosong mengikut format resume yang telah ditetapkan.

Samada anda mahu buat secara ringkas sahaja, buat dalam bahasa Melayu yang paling pentingnya adalah format resume diterima oleh kalangan majikan.

5 Punca Resume Anda Ditolak

Berdasarkan dapatan yang Mypt3 terima, ada pelbagai sebab yang menyebabkan resume anda tidak menarik dan tidak dipertimbangkan sekaligus kena tolak adalah kerana :

  1. Anda tidak senarai skill (kemahiran) yang anda miliki untuk ditawarkan di tempat kerj abaru anda
  2. Resume cukup sekadar 2 muka surat. Jikalau berjela-jela sehingga ada 3 muka surat dan lebih pastinya resume anda tidak dilayan. Ini kerana anda kena faham, bukan resume anda sahaja di atas meja
  3. Alamat yang diberikan sangat kebudak-budakan dan tidak profesional ataupun menggunakan nam samaran
  4. Tidak boleh ada kesilapan tatabahasa mahupun ejaaan

10 Tips Tulis Contoh Resume Terbaik

1) Guna font yang profesional seperti Sans Serif fonts, Tahoma, Arial, Helvetica, Arial, Trebuchet MS ataupun Geneva

2) Gunakan font size antara 10 hingga 12 sahaja

3) Jangan terlalu rapat untuk setiap baris ayat.

4) Tumpukan lebih banyak untuk senarai pengalaman kerja anda sebelum ini, kemahiran yang anda miliki, pencapaian tertinggi anda setakat ini. Ini antara elemen yang diperhatikan terlebih dahulu oleh majikan anda

5) Senaraikan tahap pendidikan anda dari keputusan SPM sehingga pengajian tertinggi anda

6) Buat resume ringkas tetapi padat sehingga sekali majikan anda terpandang terus mendatagkan minat untuk membelek selama beberapa saat. Samada dipertimbangkan atau tidak terpulang kepada ‘kualiti’ kandungan resume anda sendiri

7) Cukup sekadar anda letakkan nama, jawatan serta nombor telefon yang pelru dihubungi untuk tujuan penegsahan segala maklumat berkaitan yang anda tulis pada resume tersebut.

Contoh Kesalahan Buat Resume

Kesalahan 1: Menggunakan font yang tidak menarik, terlalu meleret-leret dan membiarkan ruang besar terlalu banyak yang sepatutnya dimuatkan dengan info lain supaya lebih padat tetapi masih lagi ringkas

Kesalahan 2 : Menulis beberapa perkara yang tidak perlu dimasukkan sebenarnya. Resume yang agak hambar di mata majikan

Kesalahan 3 : Masih lagi menulis maklumat yang tidak perlu dan terlalu panjang untuk disemak majikan

Download Contoh Resume Terbaik

resume terbaik

(Download Contoh ke 1)

format resume(Download Contoh ke 2)contoh resume terbaik(Download Contoh ke 3)

P/S : Jika anda merasakan perkongsian penulisan artikel contoh resume terbaik ini membantu anda, diharapkan anda berkongsi artikel ini dengan rakan-rakan dan kenalan anda yang lain.

Biar sama-sama dapat manfaat daripadanya.

Scroll to Top