≡ BACK

Anwar Ibrahim : Profil dan Biodata Perdana Menteri Malaysia Kelapan

Profil Biodata Anwar Ibrahim Perdana Menteri Malaysia Kelapan

Sosok pemimpin ini cukup kontroversi. Dipalit dengan pelbagai tuduhan sebelum ini oleh kerajaan yang lepas. Ia sebagai salah satu cara untuk menghalang kemaraan beliau dalam pentas politik Malaysia.

anwar ibrahim

Ada sahaja masalah ketika beliau selangkah lagi mahu bergelar pemimpin nombor satu Malaysia, sebagai Perdana menteri Malaysia.

Sehingga beliau kena penjara bertahun-tahun lama. Ramai yang mempertikaikan kenapa anwar dipenjarakan, apa salah beliau sebenarnya?

Ramai pemerhati politik merasakan kelibatnya dalam pentas politik Malaysia memberikan satu ancaman kepada kerajaan semasa yang memerintah. Seorang pemimpin politik yang cukup berkarisma, dan disegani kawan dan lawan. Inilah dia Anwar Ibrahim.

Selepas beliau mendapat pengampunan, pembebasan Anwar memberikan isyarat jelas beliau bakal dinagkat jadi Perdana Menteri Malaysia tidak lama lagi.

Akhirnya, beliau bakal Perdana Menteri Malaysia kelapan bagi mengantikan Perdana Menteri sekarang iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad. Ia adalah berdasarkan persetujuan bersama dikalangan pemimpin tertinggi dari parti Pakatan Harapan.

Mari kita lihat kisah Anwar secara ringkas melalui perkongsian biodata dan profil yang dikongsikan seperti di bawah ini :

Semak Biodata Anwar Ibrahim Perdana menteri Malaysia

Nama Penuh : Datuk Seri Anwar Ibrahim
Nama Isteri : Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Umur pada tahun ini : 71 tahun
Tarikh Lahir : 10 Ogos 1947
Tempat Lahir : Cherok Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang,
Alamat Rumah : Segambut
Jenis Kereta : Mercedes Benz
Senarai nama anak :

  1. nurul nuha anwar ibrahim
  2. nurul izzah anwar
  3. nurul iman
  4. nurul ilham
  5. nurul hana
  6. Ehsan (anak lelaki anwar ibrahim)

Twitter : https://twitter.com/anwaribrahim
Instagram : https://www.instagram.com/anwaribrahim_my
Facebook : https://www.facebook.com/anwaribrahim.keadilan

Video Ucapan Ceramah Anwar Ibrahim Terbaru

P/S : Beliau akan bertanding pada pilihan raya kecil PRK bagi parlimen Port Dickson untuk membolehkan beliau masuk ke Dewan Rakyat sekaligus menjadi Perdana

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Tun Mahathir Terkini : Inilah Perdana Menteri Malaysia Ketujuh Berita Tun Mahathir Terkini yang merupakan Perdana Menteri Malaysia ketujuh Tun Mahathir Mohamad adalah seorang ahli politik Malaysia yang sangat ber…
Tommy Thomas Peguam Negara : Latar Belakang dan Siapa AG Ini Berita Siapa Beliau dan Latar Belakang Tommy Thomas Peguam Negara Baru. Gambar dan Biodata AG Malaysia yang baru Siapa Tommy Thomas? Who is he? Secar…
Biodata Datuk Mohamad Ariff Md Yusof : Speaker Dewan Rakyat Biodata Datuk Mohamad Ariff Md Yusof : Siapa Speaker Dewan Rakyat atau Speaker Parlimen Malaysia ganti Pandikar Amin Mulia Jikalau diikutkan manifest…