Anwar Ibrahim: Biodata Perdana Menteri Malaysia Kelapan

Profil Anwar Ibrahim Biodata Perdana Menteri Malaysia Kelapan

anwar ibrahim biodata perdana menteri malaysia

Sosok pemimpin ini cukup kontroversi. Dipalit dengan pelbagai tuduhan sebelum ini oleh kerajaan yang lepas. Ia sebagai salah satu cara untuk menghalang kemaraan beliau dalam pentas politik Malaysia.

Ada sahaja masalah ketika beliau selangkah lagi mahu bergelar pemimpin nombor satu Malaysia, sebagai Perdana menteri Malaysia. Sehingga beliau kena penjara bertahun-tahun lama. Ramai pemerhati politik merasakan kelibatnya dalam pentas politik Malaysia memberikan satu ancaman kepada kerajaan semasa yang memerintah. Seorang pemimpin politik yang cukup berkarisma, dan disegani kawan dan lawan.

Selepas beliau mendapat pengampunan, pembebasan beliau memberikan isyarat jelas beliau bakal dinagkat jadi PM Malaysia tidak lama lagi.

Akhirnya, beliau bakal PM kelapan bagi mengantikan Perdana Menteri sekarang iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad. Ia adalah berdasarkan persetujuan bersama dikalangan pemimpin tertinggi dari parti Pakatan Harapan.

Anwar Ibrahim Biodata Perdana Menteri Malaysia

Mari kita lihat kisah beliau secara ringkas melalui perkongsian biodata dan profil yang dikongsikan seperti di bawah ini :

Nama Penuh : Datuk Seri Anwar Ibrahim
Nama Isteri : Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Umur pada tahun ini : 71 tahun
Tarikh Lahir : 10 Ogos 1947
Tempat Lahir : Cherok Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang,
Alamat Rumah : Segambut
Jenis Kereta : Mercedes Benz
Senarai nama anak :

  1. nurul nuha
  2. nurul izzah
  3. nurul iman
  4. nurul ilham
  5. nurul hana
  6. Ehsan (anak lelaki)

Anwar Bebas Selepas Dapat Pengampunan Agong

Seperti yang dijanjikan oleh Tun Dr Mahathir yang diangkat menjadi Perdana Menteri Malaysia sekaligus boleh sampaikan hasrat dan menasihatkan Yang Dipertuan Agong supaya pengampunan Anwar Ibrahim dapat dilakukan.

Alhamdulillah Yang Dipertuan Agong memberikan perkenan untuk meneruskan proses pengampunan Anwar Ibrahim yang dilakukan melalui Mesyuarat Lembaga Pengampunan yang bersidang hari ini.

Berita Terkini Anwar Ibrahim bebas hari ini telah mendapat liputan seluruh dunia yang menunggu saat ini setelah sekian lamanya.

Bukan sebenarnya Anwar keluar penjara. Tetapi, berdasarkan maklumat yang kami perolehi Anwar bebas hari ini terus keluar dari Hospital Rehabilitasi Cheras selepas beliau sekarang telah pun selesai menjalani pembedahan bahu.

Kelebihan Pengampunan Agong

  1. Ia sama seperti kesalahan lampau yang pernah dijatuhkan kepada Anwar Ibrahim sebelum dihapuskan daripada rekod
  2. Ia juga membolehkan Anwar Ibrahim bertanding di kerus Parlimen dan jikalau berjaya menang, Anwar Ibrahim diangkat menjadi Ahli Parlimen dan dapat masuk bersidang dan berbahas di Dewan Rakyat, Parlimen Malaysia
  3. Berbanding sebelum ini selepas Anwar dibebaskan pada tahun 2004, Anwar Ibrahim tdak dibenarkan sama sekali untuk bertanding dalam pilihanraya selama tempoh 5 tahun dari tempoh pembebasan Anwar Ibrahim

P/S : Beliau akan bertanding pada pilihan raya kecil PRK bagi parlimen Port Dickson untuk membolehkan beliau masuk ke Dewan Rakyat sekaligus menjadi Perdana