Anwar Ibrahim: Biodata Perdana Menteri Malaysia Kelapan

Profil Anwar Ibrahim Biodata Perdana Menteri Malaysia Kelapan

anwar ibrahim biodata perdana menteri malaysia

Sosok pemimpin ini cukup kontroversi. Dipalit dengan pelbagai tuduhan sebelum ini oleh kerajaan yang lepas. Ia sebagai salah satu cara untuk menghalang kemaraan beliau dalam pentas politik Malaysia.

Ada sahaja masalah ketika beliau selangkah lagi mahu bergelar pemimpin nombor satu Malaysia, sebagai Perdana menteri Malaysia. Sehingga beliau kena penjara bertahun-tahun lama. Ramai pemerhati politik merasakan kelibatnya dalam pentas politik Malaysia memberikan satu ancaman kepada kerajaan semasa yang memerintah. Seorang pemimpin politik yang cukup berkarisma, dan disegani kawan dan lawan.

Selepas beliau mendapat pengampunan, pembebasan beliau memberikan isyarat jelas beliau bakal dinagkat jadi PM Malaysia tidak lama lagi.

Akhirnya, beliau bakal PM kelapan bagi mengantikan Perdana Menteri sekarang iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad. Ia adalah berdasarkan persetujuan bersama dikalangan pemimpin tertinggi dari parti Pakatan Harapan.

Anwar Ibrahim Biodata Perdana Menteri Malaysia

Mari kita lihat kisah beliau secara ringkas melalui perkongsian biodata dan profil yang dikongsikan seperti di bawah ini :

Nama Penuh : Datuk Seri Anwar Ibrahim
Nama Isteri : Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Umur pada tahun ini : 71 tahun
Tarikh Lahir : 10 Ogos 1947
Tempat Lahir : Cherok Tok Kun, Bukit Mertajam, Pulau Pinang,
Alamat Rumah : Segambut
Jenis Kereta : Mercedes Benz
Senarai nama anak :

  1. nurul nuha
  2. nurul izzah
  3. nurul iman
  4. nurul ilham
  5. nurul hana
  6. Ehsan (anak lelaki)

P/S : Beliau akan bertanding pada pilihan raya kecil PRK bagi parlimen Port Dickson untuk membolehkan beliau masuk ke Dewan Rakyat sekaligus menjadi Perdana

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top