Pilihan Universiti Awam Lebih Baik daripada Universiti Swasta

Pilihan Universiti Awam Lebih baik daripada Universiti Swasta

Tidak boleh dinafikan jikalau diberikan pilihan universiti awam di malaysia masih lagi jadi pilihan dikalangan ibu bapa untuk anak anak mereka diterima masuk di sana.

universiti awam lebih universiti swasta

Tidak kira dari kalangan bangsa Cina, India, apatah lagi Melayu dan lain-lain lagi. Itu jikalau diberikan pilihan.

Masalah pilihan universiti awam yang ada terhad. Ini kerana setiap tahun, persaingan untuk masuk ke universiti awam sangat-sangatlah ketat.

Sehinggakan ada sesetengah kursus di universiti awam tertentu, orang yang nak masuk kesana cukup main ramai tetapi kekosongan sangat terhad dibandingkan permohonan UPU yang diterima.

Bagi sesetengah kursus, walaupun anda mendapatkan markah sempurna 4.0 sekalipun belum ada jaminan untuk anda diterima masuk untuk kursus pilihan tersebut. Universiti Malaya UM, Universiti Sains Malaysia USM contohnya akan memastikan calon yang diterima masuk mecapai tahap dan kualiti yang diperlukan universiti tersebut dan mencapai upu semak syarat yang telah ditetapkan

Ada yang perlu melalui proses temubual oleh kalangan dekan universiti ataupun dikalangan pensyarah kanan. Dengan proses tapisan seperti ini kalangan yang diterima masuk adalah seimbang mengambil kira faktor selain akademik semata.

6 Sebab Universiti Awam Terbaik Jadi Pilihan vs Universiti Swasta

1. Ini kerana graduan daripada universiti awam ini menjadi pilihan kalangan majikan Malaysia

2. Graduan daripada universiti terkemuka ini lebih terlatih dan kualitinya diperlukan ramai majikan Malaysia

3. Ada universiti awam Malaysia berjaya mengatasi kedudukan universiti terkemuka yang lain. Contohnya UM adalah sama tahap dan kedudukan dengan Universiti Teknologi Nanyang, malah lebih baik daripada Royal College of Surgeons Ireland dan Cardiff University.

BACA SINI:
Temuduga UPU 2019 : 8 Contoh Soalan Yang Biasa Ditanya

4. Banyak pensyarah universiti awam telah dilatih di luar negara untuk PhD mereka dan ada juga yang menjalankan penyelidikan pasca kedoktoran di institusi terkemuka di dunia termasuk Oxford, Cambridge dan Harvard.

5. Semestinya kos yang jauh lebih murah dibandingkan universiti awam dengan universiti swasta

6. Universiti swasta kurang penyelidikan daripada universiti awam