Pilihan Universiti Kerajaan Lebih Baik daripada Universiti Swasta

Pilihan Universiti kerajaan Lebih baik daripada Universiti Swasta

universiti kerajaan universiti swasta

Tidak boleh dinafikan jikalau diberikan pilihan universiti milik kerajaan malaysia masih lagi jadi pilihan dikalangan ibu bapa untuk anak anak mereka diterima masuk di sana. Tidak kira dari kalangan bangsa Cina, India, apatah lagi Melayu dan lain-lain lagi. Itu jikalau diberikan pilihan.

Masalah pilihan universiti awam yang ada terhad. Ini kerana setiap tahun, persaingan untuk masuk ke universiti milik kerajaan sangat-sangatlah ketat. Sehinggakan ada sesetengah kursus di ipta tertentu, orang yang nak masuk kesana cukup main ramai tetapi kekosongan sangat terhad dibandingkan permohonan UPU yang diterima.

Bagi sesetengah kursus, walaupun anda mendapatkan markah sempurna 4.0 sekalipun belum ada jaminan untuk anda diterima masuk untuk kursus pilihan tersebut. Universiti Malaya UM, Universiti Sains Malaysia USM contohnya akan memastikan calon yang diterima masuk mecapai tahap dan kualiti yang diperlukan universiti tersebut dan mencapai upu semak syarat yang telah ditetapkan

Ada yang perlu melalui proses temubual oleh kalangan dekan universiti ataupun dikalangan pensyarah kanan. Dengan proses tapisan seperti ini kalangan yang diterima masuk adalah seimbang mengambil kira faktor selain akademik semata.

Universiti Kerajaan Lebih Baik Daripada Universiti Swasta

1. Ini kerana graduan daripada ipta ini menjadi pilihan kalangan majikan Malaysia

2. Graduan daripada universiti terkemuka ini lebih terlatih dan kualitinya diperlukan ramai majikan Malaysia

3. Ada universiti awam berjaya mengatasi kedudukan universiti terkemuka yang lain. Contohnya UM adalah sama tahap dan kedudukan dengan Universiti Teknologi Nanyang, malah lebih baik daripada Royal College of Surgeons Ireland dan Cardiff University.

4. Banyak pensyarah universiti milik kerajaan telah dilatih di luar negara untuk PhD mereka dan ada juga yang menjalankan penyelidikan pasca kedoktoran di institusi terkemuka di dunia termasuk Oxford, Cambridge dan Harvard.

5. Semestinya kos yang jauh lebih murah dibandingkan ipta dengan universiti swasta

6. Universiti private kurang penyelidikan daripada universiti gomen

Categories UPU