Jalan-jalan ke Istanbul Turki: 8 Pengalaman Menarik

8 Pengalaman Menarik Jalan-jalan ke Istanbul Turki. Tips Menarik untuk Pengangkutan, Makanan dan Shopping oleh Asyu Shahrul

jalan-jalan ke istanbul

As-salam.. Here i share some tips and experience of Istanbul which might help everyone..Untuk yag mahukan tips shopping boxing day boleh baca pada pautan tersebut.

Pengalaman Puan Asyu Jalan-Jalan Ke Istanbul

1) Public transport sangat convenience kat sana.

Most of the time, we use the metro service..beli istanbulkart dengan harga 4 Turkish Lira (TL) then korang boleh top-up card to dekat mesin di setiap station metro..jimat banyak.

Untuk ke Sultanahmet Station, naik tram dari Atarturk Airport (line merah) ke Zeytinburnu then tukar tram line biru dari Zeytinburnu ke Sultanahmet. Perjalanan ambil masa dalam 40-45 minit.

2) Harga makanan kat sini tak jauh beza dengan Malaysia.

But portion makanan sini besar, boleh share 2 hingga 3 orang. Untuk rasa yang lebih menarik, bawa sos cili dan sambal ikan bilis

3) Try to avoid taxi. 2 kali kami hampir kena tipu. 1st time, bila tanya tambang, driver taxi cakap dalam 40TL so we have agreed with that amount. Bila dah sampai, my friend hulur 50TL but driver bagi 5TL, telling us that we accidently give 5TL instead of 50TL. So my friend gaduh-gaduh dengan driver tu, bagi lagi 50TL..nampak tak permainan mereka kat situ? 2x naik taxi yang berlainan tapi diorang guna taktik yang sama.

KLIK SINI : Bercuti Ke USA (Wan Syazrin Kongsi Tips Menarik)

4) Shopping di Spice Bazaar sangat heaven. Semua benda nak beli. Harga boleh bargain sampai puas hati

5) Ada 1 stall tepi jalan masa on the way to galata tower, jual kebab dan ect. I bought a cheesy bread yang diorang usually call it gozleme. Sangat sedap ok! Sampai sekarang terbayang-bayang lagi sebab lepas tu tak jumpa dah jual yang sama

6) Ikan yang sangat fresh boleh dapat berdekatan dengan bosphorus bridge. Restoran sangat best untuk lepak makan-makan sambil tengok view cantik dan cuci mata. Ambil tram ke eminonu.

7) Tarian sufi ada setiap selang sehari. Isnin – rabu – jumaat jam 7pm. Harga dalam 45-50TL. Yang ni kami tak sempat join. Tapi still boleh join bosphorus cruise dinner untuk tengok turkish show sambil menjamu selera.

8) Kami beli simkad turkcell 3gb 90TL. Line ok, boleh share hotspot.

Lagi 18 Gambar Menarik

Last but not least, i share nice view of Istanbul,
For art and nature lover

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top