Tips PT3 2022: Check Senarai Panduan Terbaik


Apa Senarai Panduan dan Tips PT3 2022 Yang Boleh Digunapakai

tips pt3

Bayangkan, beliau dimaklumkan pada bulan Jun yang beliau bakal menghadapi PT3. Hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi. Sangat genting.

Berbanding adik-adik sekarang ini, sudah tahu daripada peringkat awal lagi bakal menhadapi peperiksaan Tingkatan 3.

Yang menarik lagi, beliau berjaya mendapat keputusan pt3 yang cukup cemerlang. Semua A. Wow, hebat bukan?

Tetapi apa rahsia dan tips Pt3 yang boleh digunapakainya. Berita baik buat anda beliau berbesar hati berkongsi tips PT3 apa yang beliau lakukan pada tahun tersebut.

10 Tips PT3 Terbaik

1) Jadual Pt3 sudah pun keluar Saya akan bermula dengan subjek Bahasa melayu. Saya bercakap dalam bahasa Melayu dalam kehidupan seharian.

Ia tidak begitu sukar untuk mendapat skor dalam Bahas Melayu kerana saya sudah terbiasa dengan bahasa itu. Apa yang saya lakukan adalah, saya banyak memberikan tumpuan terhadap peribahasa.

Tetapi saya cukup bertuah, kerana pada kertas PT3 saya soalan berkaitan tentang peribahasa tidak banyak yang keluar.

2) Saya juga memberi tumpuan kepada bahagian novel iaitu novel komsas kami.

Terus terang saya katakan soalan yang ditanyakan agak sukar.

Tetapi tips untuk anda, selagi anda membaca dan benar-benar memahami setiap plot novel, anda tidak perlu risau.

3) Tips yang ketiga. Ujian Lisan Bertutur Bahasa Melayu PT3 juga boleh dikatakan sukar kerana kami hanya diberikan masa yang agak terhad iaitu hanya 10 minit untuk bersiap sedia tentang apa yang akan kita perlu bertutur bercakap sehingga boleh menyebabkan terlupa apa yang kita ingat 10 minit sebelumnya.

Saya sendiri hampir mendapat B untuk ujian lisan saya tetapi Alhamdulillah saya berjaya menjawab dengan baik untuk soalan-soalan bonus.

Ujian mendengar adalah agak mudah. ​​Maksud saya untuk subejk Bahasa melayu bukanlah sukar difahami.

4) Untuk subjek Bahasa Inggeris, saya perlu mengakui bahawa saya kurang fasih komunikasi dalam bahasa Inggeris.

Saya bukan pakar tetapi kertas peperiksaan PT3 untuk bahasa Inggeris bagi saya masih agak mudah. Bagi saya ia adalah yang paling mudah berbanding dengan kertas lain.

Apa yang perlu anda fokuskan ialah tatabahasa kerana tiada lagi pilihan ABC dan D tetapi peperiksaan Bahasa Inggeris lebih banyak memerlukan anda menulis.

5) Saya hanya menumpukan pada bahagian novel Bahasa inggeris kerana anda perlu menghafal semua peristiwa penting dalam novel.

Selagi anda memahami jalan dan plot cerita, saya pasti anda boleh melakukannya dengan baik.

6) Tips yang keenam. Ujian bertutur Bahasa Inggeris (Speaking Test PT3) adalah agak mudah, jadi mudah untuk mendapatkan A.

Sama berlaku untuk ujian mendengar. Tidak perlu risau tentang subjek bahasa Inggeris.

7) Untuk matematik. Saya sangat suka matematik dan saya tidak mempunyai masalah dalam subjek matematik sejak sekolah rendah. Formula akan diberikan semasa peperiksaan dan kalkulator juga dibenarkan.

Saya mengakui ada soalan-soalan sukar, tetapi selagi anda memahami soalan dan konsep saya pasti anda boleh menyelesaikannya. Sekiranya anda tidak mahi dalam matematik, cuba dapatkan bantuan daripada guru anda dan sila lakukan banyak latihan kerana anda tahu amalan membuat sempurna.

8) Untuk Sains. Saya tidak pernah baik dalam Sains dan untuk percubaan PT3 Saya secara literal mendapat hanya 60 peratus sahaja.

Tips Pt3 daripada saya untuk subjek ini adalah, saya memberi tumpuan banyak kepada sains berbanding subjek lain. Saya mula jatuh cinta dengan sains selepas ujian saya yang sekitar Ogos.

Ya, dua bulan lagi ke PT3. Saya membeli semua buku latihan sains pt3 yang terbaik dan buku soalan di setiap kedai buku yang saya kunjungi.

Ibu bapa saya tidak keberatan saya membelanjakan wang ke atas buku sehingga saya membeli seperti banyak buku Sains.

Sebelum saya memulakan latihan, saya membaca setiap topik dalam buku rujukan Sains Pt3 (tidak perlu membaca buku teks). Saya memastikan saya memahami setiap topik. Proses ini mengambil masa selama satu minggu. Selepas itu, saya mula melakukan banyak latihan. BANYAK. Ada banyak pilihan buku rujukan pt3 terbaik sekarang ini.

Saya sekurang-kurangnya akan melakukan 2 modul dalam sehari, tetapi kebanyakan masa saya pastikan saya melakukan lebih daripada 5 modul dalam sehari.

Jangan sekali-kali merujuk kepada mana-mana buku semasa melakukan modul. Cuba ingat perkara-perkara dan semasa membuat kertas kerja.

Dengan melakukan ini, anda akan ingat setiap mata penting dengan lebih baik. Selepas menyelesaikan modul, rujuk kepada jawapan yang diberikan dalam buku dan tandakan kertas anda.

Jika jawapan anda salah, tulis jawapan yang betul di sebelahnya dan pastikan anda memahami mengapa jawapan anda salah.

Selepas selesai menandakan, hitung peratusan. Pastikan peratusan terus meningkat dengan modul.

Jangan pernah berhenti melakukan modul sehingga anda merasa yakin bahawa anda boleh mendapatkan 90 peratus dan ke atas dalam setiap modul.

Saya mengakui sendiri subjek Sains adalah subjek yang sukar bagi saya.

9) Untuk Kemahiran Hidup. Pada mulanya, sayafikir kertas peperiksaan untuk subjek ini akan menjadi yang paling sukar, tetapi saya silap.

Ia sebenarnya agak mudah. Apa tips pt3 untuk subjek ini? Sama seperti subjek sains pt3, anda hanya perlu melakukan banyak latihan.

Lakukan latihan sambil menelaah buku teks kerana itulah yang saya lakukan. Maksud saya, Kemahiran Hidup kot. Mustahil untuk saya nak ingat semua benda.

Ya, anda perlu menghafal semua langkah dalam buku teks. Tidak pernah membaca buku teks digital sama seperti membuang buku secara serius ke dalam tong sampah.

Jika boleh, dapatkan buku teks Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 juga kerana soalan dan jawapan semua bergantung kepada sumber daripada buku teks. Oleh itu, jangan sekali-kali membuang masa anda membaca buku buku rujukan yang dikatakan kononnya terbaik untuk ptp3 tetapi hakikatnya tidak berguna.

Seperti yang saya katakan, lakukan latihan sambil merujuk kepada buku teks dan cuba menghafal semua langkah-langkah untuk Bahagian B kerana anda tidak mempunyai pilihan.

10) Untuk Tips Pt3 bagi subjek Pendidikan Islam, hafal semua biodata tokoh-tokoh kerana anda akan ditanya tentang biodata.

Sila cuba memahami setiap perkataan dan segala-galanya kerana ia sangat penting.

11) Tips Pt3 bagi subjek Geografi Pt3 dan Sejarah Pt3 yang perlu anda lakukan adalah mengikuti arahan dan nasihat yang diberikan guru anda. Ia adalah lebih mudah daripada apa yang saya harapkan.

Teruskan Berusaha

BACA INI: Semak apa yang boleh dilakukan aktiviti pasca pt3 tahun ini

Ikuti sahaja apa jua yang guru anda mahu lakukan. Jika dia meminta anda pulang ke rumah dan melakukan penyelidikan mengenai perkara-perkara tertentu maka pulang ke rumah dan melakukan penyelidikan.

Jangan buang masa anda di facebook dan twitters bodoh anda kerana lambat laun anda akan sedar bahawa ia bukan perkara yang baik.

SUMBER: https://www.moe.gov.my

P/S : Kami sarankan supaya untuk anda share dan kongsikan tips PT3 ini kepada seberapa ramai rakan dan kenalan anda di Whatapps dan Facebook, supaya lebih ramai dapat manfaat bersama.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia