Senarai Tempat Menarik di Sarawak 2020

Senarai Tempat Menarik di Sarawak 2020

senarai tempat menarik di sarawak 2020

Untuk negeri, ramai memilih untuk pergi ke bandar besar Kuching. Bandar Kuching merupakan ibu negeri Sarawak yang terletak di Malaysia timur di kepulauan Borneo yang cukup luas.

Bagi kami yang pernah sampai ke sana, boleh merasai sendiri kelaianan apabila sampai ke untuk terjah tempat tempat menarik di Sarawak. Dalam pada masa yang sama boleh juga mohon bkss bantuan sarawak ku sayang

Bandar ini terkenal kerana menjadi tempat kediaman sejumlah kumpulan orang asli seperti orang Iban dan orang Dayak yang pastinya menjanjikan keunikan untuk mengenal lebih mengenai budaya mereka.

Yang pastinya ramai datang bercuti di Sarawak mahu melihat sendiri bagaimana keunikan kehidupan yang tinggal di rumah panjang Sarawak itu. Sekaligus dalam menyelami bagaimana mereka menjalani kehidupan seperti pada zaman dahulu.

Tempat Menarik di Sarawak

Sedang dikemaskinikan senarai tempat menarik di sarawak

SEMAK JUGA: Senarai tempat menarik di Port Dickson Negeri Sembilan

Senarai Tempat Bersejarah di Sarawak 2020

Akan dikemaskinikan

senarai tempat bersejarah di sarawak 2020

Bangunan Bersejarah Di Sarawak : Fort Margherita @ Kubu Margherita

Kubu Margeherita ataupun nama Inggerisnya Fort Margherita terletak di Kuching, Sarawak.

Latar Belakang Bangunan

Pada tahun 1978, Kubu Margherita ini telah dibina dan siap sepenuhnya pada 1879 dengan menelan kos belanja sebanyak 8,100 Dolar Spanish.

Lokasi kubu ini terletak di atas tebing Sungai Sarawak dan kedudukannya menghadap Pekan Kuching berdekatan dengan rumah kediaman Brooks. Tempat kubu ini dikelilingi oleh Kampung Melayu.

Fort Margherita adalah nama yang telah diberikan kepada kubu ini bersempena dengan nama isteri kepada Charles Brook iaitu Ranee Margaret yang juga merupakan Rajah kedua Sarawak.

Bangunan bersejarah Sarawak ini memainkan peranan yang sangat besar dan penting sebagai tempat pertahanan utama Rajah Brooke dalam menangkis dan menghalang tentangan yang berterusan dari penduduk pribumi. Kedudukan dan lokasinya yang begitu strategik di atas berhadapan dengan lencongan Sungai Sarawak menyebabkan tentangan pribumi dapat dihalang.

Struktur / Senibina Bangunan

senarai bangunan bersejarah di sarawak 2020

Kubu ini diperbuat dari bahan binaan seperti batu-bata berplaster dan ia berbentuk bangunan segi empat. Kubu ini mempunyai tiga tingkat yang merangkumi tingkat bawah berlantai tanah, tingkat 1 dan tingkat 2. Tingkat bawah berlantai tanah diwujudkan untuk bilik tahanan dan kawalan.

Ruang kediaman tentera pula di Tingkat 1 dan 2 yang berlantaikan kayu belian. Manakala untuk tempat kawalan terletak di bahagian bumbung.

Bagi menghubungkan setiap aras hingga ke bumbung, tangga putar (spiral staircase) telah dibina dan ia diperbuat daripada kayu belian dan tiang besi telah diletakkan di satu penjuru. Pengawal dapat mengawal dan meninjau jarak yang lebih jauh dengan struktur bangunan bersejarah Sarawak ini yang kerana memiliki menara tangga yang lebih tinggi daripada bumbung.

Tujuan Pembinaan Bangunan

Kubu ini pernah dijadikan pusat Renjer Sarawak pada tahun 1932. Pada asalnya hanya terdapat bilik tahanan pada tahun 1934 tetapi telah penambahan kubu telah dilakukan.

Pada tahun 1941, kubu ini pernah dijadikan sebagai pengkalan bagi tentera Jepun.

Pada tahun 1934, bangunan bersejarah Sarawak ini telah diperbesar akibat dan susulan daripada serangan dan tentangan yang lebih hebat dari penduduk pribumi. Senibina tembok tinggi yang bersambung dengan bangunan asal telah ditambah.

Bangunan bersejarah Sarawak ini mempunyai struktur binaan halaman salam yang luas untuk perbarisan tentera. Ia turut dilengkapi dengan laluan dan 2 menara tinjau untuk memudahkan tentera berkawal pada sepanjang tembok. Pada tembok yang menghala ke arah perkampungan Melayu di bawah bukit dan Sungai Sarawak, lubang-lubang meriam telah dibina di situ.

Fungsi / Keadaan Bangunan

Pada tahun 1971, memandangkan bangunan ini mempunyai nilai sejarah dan estetika yang tinggi, Kubu Margherita ini telah disenaraikan sebagai Bangunan Bersejarah Sarawak di bawah Antiquities Ordinance (Ordinan Warisan Bandaraya Sarawak, 1993)

Pada tahun 1932, pangkalan Renjer Sarawak telah dijadikan binaan kubu ini dan sewaktu Perang Dunia ke-2 ia telah dijadikan pula sebagai Pejabat Kampetai Jepun dan terakhir sekali sebagai Muzium Polis.

Pada tahun 2006, kerja pembaikan telah dilaksanakan oleh Jabatan Warisan Negara. Walau bagaimanapun struktur Fort Margherita mengalami kerosakan setelah dikosongkan dan ditinggalkan oleh Polis sewaktu projek pembinaan bangunan yang baharu.

Bersebelahan dengan kubu ini adalah Dewan Undangan Negeri Sarawak. Di bawah Program Rancangan Malaysia ke-10, konservasi dan pemulihan kubu ini merupakan salah satu projek utama Jabatan Warisan Negara pada tahun 2011-2012.

SUMBER: https://www.tripadvisor.com.my/Attractions-g298308-Activities-Sarawak.html

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia