Senarai Tempat Menarik di Sabah 2021

Senarai Tempat Menarik di Sabah 2021

senarai tempat menarik di sabah 2021

Negeri sabah adalah sebuah negeri yang tergabung di antara lambakan pulau dikelilingi Laut China Selatan, Laut Sulu dan Laut Celebes dan hutan yang cukup luas.

Jika anda pergi ke Sabah, boleh semak senarai tempat menarik di Kundasang Sabah

BACA SINI: Nota sejarah ringkas tingkatan 3

Bagi kami sendiri Sabah adalah negeri yang menjanjikan banyak aktiviti eko pelancongan dan percutian di pulau mereka yang cukup cantik dan indah. Banyak tempat menarik di Sabah yang boleh anda pergi, antaranya ialah.

Tempat Menarik di Sabah 2021

Akan dikemaskinikan

Senarai Tempat Bersejarah di Sabah 2020

Akan dikemaskinikan

Bangunan Bersejarah di Sabah Sejarah PT3 : Menara Jam Atkinson

Menara Jam Atkinson ini terletak di Kota Kinabalu, Sabah.

Latar Belakang Bangunan

Pada tahun 1902, bangunan menara jam ini telah mula dibina dan pada tahun 1905, ia siap dibina.

BACA SINI: Jika anda orang Sabah, boleh cuba mohon melalui permohonan rumah mampu milik sabah untuk menjadi rumah impian anda kelak

Struktur / Senibina Bangunan

senarai bangunan bersejarah di sabah 2020

Struktur Menara jam ini hanya diperbuat daripada kayu Merbau (Mirabau) sahaja pada asal pembinaan ini dan berketinggian 48 kaki (157 meter).

Perubahan yang besar telah berlaku pada bentuk permukaan asalnya selepas bangunan menara ini dibina dan melalui proses pembaikan dan pembaharuan yang menyeluruh.

Tujuan Pembinaan Bangunan

Hasil daripada sumbangan orang ramai, bangunan bersejarah Sabah ini telah dibina. Pada tahun 1964, jam baharu pada menara telah menggantikan jam asal yang pada sebelum itu disumbangkan oleh ibu Atkinson. Jam asal itu telah mula berfungsi pada 19 April 1905 ketika menara jam ini masih lagi dalam pembinaan.

Pada dahulu dan asalnya, menara jam ini dibina sebagai tanda memperingati Encik Francis George Atkinson, seorang Pegawai Daerah Kota Kinabalu (dahulunya dikenali sebagai Jesselton) yang telah meninggal dunia pada usia 28 tahun akibat daripada ‘demam malaria’ (demam Borneo).

Fungsi / Keadaan Bangunan

senarai tempat bersejarah di sabah 2020

Struktur bangunan bersejarah Sabah ini telah mengalami perubahan yang ketara dan besar selepas menara jam ini dibina dan melalui proses pembaikan dan pembaharuan yang menyeluruh.

Penjagaan dan pemeliharaan struktur binaan menara jam ini telah diambil oleh pihak Muzium Sabah pada tahun 1979. Tapak bangunan ini telah diwartakan sebagai Simpanan Kerajaan bermula pada bulan Ogos 1983 hinggalah kini.

SUMBER: https://www.tripadvisor.com.my

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia