Senarai Tempat Menarik di Johor 2020

Gempak seyyy senarai tempat bersejarah, bangunan dan tempat menarik di Johor 2020 termasuk pada waktu malam yang boleh anda datang

senarai tempat menarik di johor 2020

Johor Bahru adalah satu bandar besar dan ibu negeri kepada Johor Darul Takzim atau popular dikenali dengan gelaran JDT. Sebuah negeri yang terletak bersebelahan dengan negara jiran kita Kota Singa, Singapura.

BACA SINI: Permohonan rumah mampu milik erumah johor 2020 dibuka

Dahulu tak ramai yang nampak potensi yang ada pada bandar besar ini walaupun terletak bersebelahan di negara Singapura. Tetapi tidak sekarang ini. Sejak beberapa tahun lepas, kota ini berjaya mengembangkan popularitinya sehingga berjaya menarik ramai untuk datang, samada untuk bisnes atau bercuti di Johor.

Sekiranya, anda berada di Singapura atau dari negeri lain yang mahu jalan jalan kesemua tempat menarik di Johor, boleh semak senarai yang boleh anda cua seperti di bawah ini

Tempat Menarik di Johor 2020

Senarai tempat menarik di Johor 2020 termasuk di waktu malam sedang dikemaskinikan

Senarai Tempat Bersejarah di Johor 2020

Akan dikemaskinikan

senarai tempat bersejarah di johor 2020

Bangunan Bersejarah Di Johor : Sejarah Bangunan Sultan Ibrahim

Bangunan Sultan Ibrahim merupakan sebuah bekas bangunan urus setia di Johor. Lokasi bangunan ini terletak di Bukit Timbalan di Johor Bahru, Malaysia. Di antara tahun 1936 dan 1939, bangunan ini telah dibina dan pada tahun 1940, ia telah siap sepenuhnya kerana pelarasan pentadbiran negeri cuba dilakukan olej Kolonial British. Almarhum Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar, telah merasmikan bangunan ini.

Sejarah pembinaan Bangunan Sultan Ibrahim ini bermula pada hari Isnin, 7 November 1938 apabila Tengku Ismail, Tengku Mahkota Johor merasmikan majlis pecah tanah. Pada 10 Mac 1940 pula batu asa telah diletakkan. Dengan kos sebanyak RM 2 juta, pembinaan bangunan ini telah siap sepenuhnya pada tahun 1942. Bersempena dengan pembukaan rasmi Pejabat Kerajaan Negeri, jamuan di Royal Palace telah diadakan pada hari Selasa, 3 November 1942.

Firma senibina yang terkenal British iaitu Palmer dan Turner adalah firma yang bertanggungjawab dalam mereka bentuk bangunan ini. Gabungan senibina Kolonial serta Melayu dengan reka bentuk Saracenic dan menara telah menghasilkan bangunan ini dan seterusnya menjadikannya sebagai mercu tanda di Johor Bahru. Firma seni bina Palmer dab Turner ini juga turut bertanggungjawab dalam perancangan pembinaan Hospital Sultanah Aminah serta beberapa mercu tanda penting dan terkenal di Malaysia.

Pejabat Menteri Besar dan Dewan Undangan Negeri Johor pada dahulunya ditempatkan di bangunan ini sebelum dipindahkan di Kota Iskandar, Nusajaya Johor.

Secara rasminya bangunan ini telah dinamakan oleh Sultan Johor pada masa itu iaitu Al-Sultan Ibni Al-Sultan Ismail, iaitu  dengan nama sebagai Bangunan Sultan Ibrahim pada hari Isnin, 9 Ogos 1982.

Ketika era Pra-Merdeka, bangunan Sultan Ibrahim ini adalah merupakan bangunan tertinggi di Malaysia. Sehingga bangunan Merlin Tower dibina pada tahun 1970 an, Bangunan Sultan Ibrahim kekal sebagai bangunan yang tertinggi dan megah dibina tanpa dicabar bangunan pencakar langit yang lain. Bangunan ini sehingga kini masih kekal sebagai mercu tanda Johor Bahru buat masa dahulu dan selamanya.

senarai bangunan bersejarah di johor 2020

Bangunan ini telah digunakan sebagai kubu dan pusat arahan untuk melakukan intipan terhadap aktiviti tentera British di Singapura oleh pihak Jepun ketika Perang Dunia II, pada tahun 1942. Kesan tembakan daripada penceroboh bangunan tersebut boleh dilihat jika anda meihat dengan rapat dan teliti pada dinding bangunan tersebut. Untuk tontonan dan pengetahuan generasi akan datang, bangunan ini mempunyai nilai estetika sejarah yang tinggi dan sangat bernilai buat warga Johor khususnya.

Bangunan bersejarah di Johor ini sangat besar nilainya dan masih lagi wujud di Johor dengan senibina dan sejarah yang terpelihara sehinggalah ke hari ini. Sekretariat Negeri dan Pejabat-pejabat Kerajaan telah ditempatkan di bangunan ini selama 67 tahun sehingga pada tahun 2010, pengumuman telah dibuat oleh Kerajaan Negeri Johor bahawa mereka akan berpindah ke Nusajaya, Pusat Pentadbiran Baru Negeri Johor.

Mengikut khabar angin ada yang mengatakan, bangunan bersejarah di Johor ini akan diambil oleh Yayasan Warisan Johor sebagai ibu pejabat baru mereka. Demi pengekalan sejarah negeri Johor dan sejarah bangunan ini, diharapkan khabar angin ini menjadi realiti dan kenyataan. Senibina Bangunan Sultan Ibrahim di Johor yang cantik seperti ini diharapkan akan berkekalan dan tidak dirobohkan agar sejarah dan reka bentuknya yang unik itu tidak pupus dan dilupakan oleh golongan muda pada masa akan datang.

SUMBER: https://www.tripadvisor.com.my/Attractions-g298277-Activities-Johor.html