Senarai Jenama Tayar Kereta Terbaik di Malaysia

Senarai Harga dan Jenama Tayar Kereta Terbaik di Malaysia untuk Perodua Myvi, Proton Saga, Honda City dan Proton Persona

Ada kereta lawa, kereta mahal tidak guna. Jikalau pilih tayar yang kurang tepat. Ada kalangan yang kami pernah jumpa mengaku menggupakai tayar pada kereta miliknya sehingga tempoh 5 tahun lamanya.

tayar kereta terbaik

Katanya bunga pada tayar kereta miliknya boleh tahan lebih lama.

Kami hanya mampu tersenyum sinis sahaja mendengarnya.

Berdasarkan pengalaman kami sendiri yang sudah berpuluh tahun memandu kereta, kami sudah memakai pelbagai jenis jenama tayar.

Kadang-kadang ada yang ‘lost’ memikirkan apakah jenama tayar kereta terbaik untuk kegunaan kereta masing-masing. Terutamanya kalangan pemandu perempuan yang kurang arif dengan pemilihan tayar.

Jadi disebabkan itulah kami terpanggil untuk berkongsi senarai tayar kereta terbaik kepada anda semua.

Pilihan Jenama Kereta Terbaik di malaysia

Ini yang pernah kami gunakan.

Jenama – Tahap Treadware

 • Dunlop D1 – 410
 • Falken Ziex 922 – 310
 • Yokohama A Drive – 305
 • Toyo T1R – 280
 • Aciles 123S – 280
 • Acilera – 200
 • Federal RSR – 140
 • Toyo R1R – 140
 • Hankok Ventus TD – 60

Bagaimana pula dengan anda? Tidak semestinya treadware tinggi sehingga 400 atau 500 itu bagus. Ia sepatutnya disesuaikan dengan kereta anda. Memanglah jikalau treadware tinggi, bagus daripada sudut bunga kereta anda sudah untuk terjejas. Masalahnya jikalau terlalu tinggi akan menyebabkan tayar kereta anda akan menjadi lebih keras.

Kekurangannya anda akan perasan apabila anda cuba memberhentikan kereta, ia akan mengambil lebih masa dan adakalanya menyebabkan kereta anda sedikit tergelincir kereta ketika break.

Saranan dan nasihat kami, kami sarankan anda pilih sahaja treadware antara 200 hingga 300 sahaja. Itu sudah cukup sesuai untuk kereta dan permukaan jalan yang ada di Malaysia.

Jikalau tanya kami jenama yang patut anda pilih adalah seperti di bawah ini :

 1. Yokohama
 2. Bridgestone
 3. Continental
 4. Toyo Tyre
 5. Goodyear
 6. Falken

P/S : Satu lagi kalau boleh jangan biarkan tayar kereta yang anda beli jangan sesekali lebih daripada 6 bulan daripada tarikh tayar itu dikeluarkan. Setiap kali beli tayar kereta baru, boleh tanya kepeda tauke kedai.