Berita : Tawaran Kolej Vokasional Khas Untuk OKU di Malaysia

Berita : Tawaran Kolej Vokasional Khas Untuk OKU di Malaysia

Tidak dapat dinafikan di negara kita ada pelbagai golongan. Ada yang upaya ada yang kurang upaya. Jadi kita patut meletakkan mereka di kedudukan yang sama yang mana masing-masing ada hak contohnya mendapatkan pendidikan yang terbaik di Malaysia.

Di bawah kerajaan baru Pakatan Harapan melalui Timbalan menteri Pendidikan yang baru telah melihatkan patut diberikan lebih banyak peluang dan ruang kepada golongan kurang upaya di malaysia. Jikalau di peringkat sekolah rendah memang ada sekolah rendah untuk pendidikan khas yang mana memfokuskan kepada pelajar pelajar kurang upaya.

Tetapi di peringkat sekolah menengah masih tidak cukup. Lebih lebih lagi di kolej Vokasional. Jadi kerajaan sekarang dalam usaha menawarkan lebih banyak ruang dan peluang untuk pelajar kurang upaya di Kolej Vokasional di mana mereka boleh mengambil Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) untuk kategori pelajar kurang upaya.

Jikalau anda berminat, permohonan kolej vokasional sedang dibuka pada siapa yang berminat

Pendidikan Berkualiti di Kolej Vokasional Khas

Ini bolehkan golongan ini tidak diketepikan dalam mendapatkan pendidikan yang lebih baik dan lebih tinggi.

Buat masa sekarang ini hanya ada beberapa sahaja kolej vokasional khas di Malaysia. Antaranya ialah Merbok Kedah, Kuantan Pahang, Shah Alam Selangor, Inderaputra Johor.

Di Kolej Vokasional khas ini, pelajar-pelajar kurang upaya akan tetap diberikan kualiti pengajaran yang berkualiti daripada kalangan guru yang terlatih sekurang-kurangnya terdiri daripada lepasan latihan SKM tahap 3