Thijari: Login Tabung Haji Online Banking

Login portal Tabung Haji Online banking Thijari: Lebih Mudah & Cepat

login tabung haji thijari online banking

Kini, sistem ini telah dilancarkan secara rasminya oleh pihak Tabung Haji Malaysia TH untuk kemudahan semua pemegang akaun yang sah.

Akaun boleh disemak oleh pengguna termasuk check penyata terkini akaun TH anda melalui sistem Tabung Haji Online banking ini. Pemindahan wang termasuk menguruskan hal-hal berkaitan haji dibolehkan oleh sistem ini, berbeza dengan portal iAkaun KWSP.

KLIK SINI: Pengumuman Dividen Tabung Haji dan Hibah Bonus

Berikut kami kongsikan cara-cara untuk mendaftar.

Pendaftaran Tabung Haji Online & Login Thijari

Cara daftar tabung haji online cukup mudah sekarang.

 1. Terlebih dahulu, pastikan kemaskini maklumat no akuan tabung haji  terutama sekali nombor telefon terkini sebelum mendaftar supaya penghantaran TAC dapat dilakukan ke nombor yang betul.
 2. Anda perlu ke mana-mana cawangan TH berdekatan anda untuk urusan kemaskini nombor akaun.
 3. Sila rujuk portal rasmi mereka di www tabung haji gov my (https://www.tabunghaji.gov.my) untuk senarai penuh kiosk dan cawangan Tabung haji Th di malaysia termasuk di negeri Sabah, Sarawak, Selangor, Kuala Lumpur KL, Terengganu, Kelantan, Pulau Pinang Penang, 
 4. Pendaftaran di portal hanya boleh dilakukan selepas selesai urusan kemaskini.

daftar akaun tabung haji e-thijari

Caranya adalah:

 • Semak tabung haji online melalui Portal rasmi https://www.thijari.com.my/ yang mana boleh dilayari
 • Nombor kad pengenalan dan nombor TH anda dimasukkan
 • Nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan dimasukkan termasuk segala butiran peribadi yang diminta.

NOTA: Jangan sesekali silap, bukan itijari tetapi thijari. Portal yang lama thijari tabung haji, e-thijari.com.my telah pun ditamatkan

Sebelum memasukkan nombor TAC yang telah dihantar ke telefon bimbit anda, sila semak sekali lagi.

Kemudian, beberapa butiran berikut diisi:

 • Kata nama
 • Kata laluan
 • Nama pengguna
 • Negeri terkini

Setelah selesai semuanya, barulah boleh login THiJARI dan digunakan untuk urusan selanjutnya.

waktu operasi tabung haji thjari

Senarai Perkhidmatan & Kelebihan

Berikut antara tawaran perkhidmatan semakan tabung haji online yang terdapat di portal tersebut. Antaranya:

1. Urusan Simpanan dan Pengeluaran

Butiran akaun, semakan ringkasan, rekod transaksi, semak baki tabung haji boleh dilakukan oleh pelanggan tabung haji online di samping mereka juga boleh melakukan pindahan simpanan dari akaun TH ke akaun TH (akaun tanggungan dan pihak ketiga).

Kemaskini profil juga boleh dilakukan. Anda juga boleh memuat turun penyata tabung haji dan dicetak selain penetapan akaun kegemaran (favourite account).

2. Urusan Haji

Bagi mempermudahkan urusan Haji, semakan status pendaftaran Haji dan slip daftar Haji boleh dibuat oleh pelanggan TH mellaui portal thijari ini.

Surat tawaran dan semakan status tawaran Haji pula boleh didapati bagi urusan tawaran Haji. Jadual penerbangan pergi dan balik boleh disemak dan dimuat turun.

Bagi program Kursus Asas Haji, semakan lokasi dan jadual kursus haji boleh dibuat oleh program Kursus Asas Haji, di samping memuat turun nota Kursus Asas Haji.

3. Kelab Taha 2021 / Taha@U

Melalui sistem ini, pendaftaran Kelab Taha/Taha@U boleh dilakukan.

Status pendaftaran, E-kad keahlian, semakan senarai Rakan Kelab TaHa/TaHa@U boleh dilakukan bagi ahli Kelab TaHa/TaHa@U.

Anda boleh hubungi cawangan TH berdekatan atau hubungi centre jika ada sebarang pertanyaan lanjut :

Contact Centre (THICC)

 • Emel : th-info@lth.gov.my
 • Nombor telefon tabung haji : +603-6207 1919
 • Faks : +603- 7728 4959

SMS : Sila hantarkan teks ini TH <jarak> sebarang pertanyaan.\
*Caj RM0.50 akan dikenakan bagi setiap jawapan

Waktu Operasi Tabung Haji

PERKARABUTIRANNYA
Waktu operasi dan semakan urusan perkhidmatan Tabung Haji8.45 pagi – 4 petang
(Ianya beroperasi pada Isnin sehingga Ahad, kecuali pada cuti umum mengikut Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan pada masa PKP atau PKPB)

4. Cabutan Bertuah

Anda berpeluang memang duit hadiah dengan Tabung haji sehingga RM300 ribu untuk 10 senarai pemenang bertuah.

PERKARATARIKH CABUTAN
Jadual Cabutan BertuahMei 2020
Ogos 2020
Januari 2021

5. Promosi & Diskaun

Jika anda daftar tabung haji secara atas talian melalui portal ini, anda layak dapat diskaun dan promosi harga hotel Movenpick

Deposit Simpanan Tabung Haji Secara Online

Jika sebelum anda boleh buat deposit simpanan tabung haji di mana kaunter cawangan Pos Malaysia. Selepas ini tidak boleh lagi.

Ini kerana daripada sistem di kaunter pos Malaysia, pihak pos Malaysia telah menaiktaraf dan membangun sistem online yang mana anda boleh buat simpanan duit tabung haji secara atas talian melalui portal posonline.com.my

Jadi urusan kaunter di Pos Malaysia sudah dihentikan, sekarang semua dibuat secara online untuk simpanan duit TH anda.

Laporan Prestasi Kewangan Tabung Haji Malaysia

Untuk status prestasi kewangan Tabung haji TH terkini tahun 2020 sedang dikemaskinikan

Pelaburan tabung haji antara yang terbaik di Malaysia. Terkini, untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2019, agihan keuntungan selepas zakat pada kadar 3.05 peratus telah diumumkan oleh TH.

Ia melibatkan agihan berjumlah RM2.1 bilion, berbanding sebelum ini yang hanya RM900 juta bagi kewangan 2018, sekaligus menunjukkan RM1.2 bilion lebih tinggi pada 2019.

Prestasi dan kedudukan kewangan yang semakin baik, berasaskan strategi pelaburan yang mampan serta langkah pengurusan kos secara berhemat yang mendorong agihan keuntungan yang lebih baik.

TH berjaya menjana pendapatan pelaburan berjumlah RM3.3 bilion bagi tahun kewangan 2019, yang mana sejumlah RM1.2 bilion telah diperolehi dalam suku keempat.

Secara keseluruhan, TH telah menjana pendapatan pelaburan yang lebih stabil dengan pelaburan aset pendapatan tetap menjana sebanyak RM1.9 bilion atau 58 peratus pendapatan, manakala ekuiti RM500 juta (15%), pelaburan hartanah adalah sebanyak RM500 juta (15%) dan akhir sekali, RM400 juta (12%) untuk instrumen pasaran wang Islam.

Tekanan akibat keadaan pasaran saham yang tidak menentu dapat dikurangkan dengan perubahan strategi pelaburan TH kepada aset pelaburan yang lebih stabil. Pasaran saham yang tidak menentu juga berpunca daripada ketegangan perang dagangan di peringkat global.

Dengan jumlah aset melebihi jumlah liabiliti sebanyak RM2.9 bilion (agihan keuntungan sebelum kepada pendeposit) berdasarkan jumlah liabiliti RM71.4 bilion dan jumlah aset RM74.3 bilion, meletakkan kedudukan kewangan TH kekal stabil pada 31 Disember 2019.

Dicatatkan keuntungan TH selepas zakat bagi tahun kewangan 2019 berjumlah RM1.9 bilion, iaitu peningkatan RM300 juta atau peningkatan RM1.9 bilion berbanding pada tahun lalu, hanya RM1.6 bilion dengan hanya pengurusan kos yang berhemat.

P/S: Difahamkan sistem tabung haji online telah berpindah pada server yang membuatkan portal ini boleh diakses dengan mudah dan laju. Kepada yang belum jom daftar sekarang

Soalan Lazim & FAQ

1. How to register tabung haji account in maybank2u online banking

Selain, menggunakan kemudahan e-thijari online anda juga menggunakan mbb2u untuk simpanan duit tabung haji atau menggeluar duit tabung haji, cara boleh semak di pautan ini Maybank2u