Login Tabung Haji Online Thijari: Lebih Mudah & Cepat

Login Tabung Haji Online Thijari: Lebih Mudah & Cepat

login tabung haji thijari online

Kini, sistem ini telah dilancarkan secara rasminya oleh pihak TH untuk kemudahan semua pemegang akaun yang sah.

Akaun boleh disemak oleh pengguna termasuk penyata terkini akaun TH anda melalui sistem Tabung Haji Online ini. Pemindahan wang termasuk menguruskan hal-hal berkaitan haji dibolehkan oleh sistem ini, berbeza dengan portal iAkaun KWSP.

KLIK SINI: Pengumuman Dividen Tabung Haji dan Hibah Bonus

Berikut kami kongsikan cara-cara untuk mendaftar.

Pendaftaran Tabung Haji Online & Login Thijari

Pastikan maklumat akuan anda dikemaskini terutama sekali nombor telefon terkini ssebelum mendaftar supaya penghantaran TAC dapat dilakukan ke nombor yang betul.

Anda perlu ke mana-mana cawangan TH berdekatan anda untuk urusan kemaskini.

Sila rujuk portal rasmi mereka di https://www.tabunghaji.gov.my untuk senarai penuh cawangan TH.

Pendaftaran di portal hanya boleh dilakukan selepas selesai urusan kemaskini.

Caranya adalah:

  • Portal rasmi https://www.thijari.com.my/ boleh dilayari
  • Nombor kad pengenalan dan nombor TH anda dimasukkan
  • Nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan dimasukkan termasuk segala butiran peribadi yang diminta.

Sebelum memasukkan nombor TAC yang telah dihantar ke telefon bimbit anda, sila semak sekali lagi.

Kemudian, beberapa butiran berikut diisi:

  • Kata nama
  • Kata laluan
  • Nama pengguna
  • Negeri terkini

Setelah selesai semuanya, barulah boleh login THiJARI dan digunakan untuk urusan selanjutnya.

Senarai Perkhidmatan

Berikut antara tawaran perkhidmatan yang terdapat di portal tersebut. Antaranya:

1. Urusan Simpanan dan Pengeluaran

Butiran akaun, semakan ringkasan, rekod transaksi, baki akaun boleh dilakukan oleh pelanggan TH di samping mereka juga boleh melakukan pindahan simpanan dari akaun TH ke akaun TH (akaun tanggungan dan pihak ketiga).

Kemaskini profil juga boleh dilakukan. Anda juga boleh memuat turun penyata akaun dan dicetak selain penetapan akaun kegemaran (favourite account).

2. Urusan Haji

Bagi mempermudahkan urusan Haji, semakan status pendaftaran Haji dan slip pendaftaran Haji boleh dimuat turun oleh pelanggan TH. Surat tawaran dan semakan status tawaran Haji pula boleh didapati bagi urusan tawaran Haji. Jadual penerbangan pergi dan balik boleh disemak dan dimuat turun. Bagi program Kursus Asas Haji, semakan lokasi dan jadual kursus haji boleh dibuat oleh program Kursus Asas Haji, di samping memuat turun nota Kursus Asas Haji.

3. Kelab Taha/Taha@U

Melalui sistem ini, pendaftaran Kelab Taha/Taha@U boleh dilakukan. Status pendaftaran, E-kad keahlian, semakan senarai Rakan Kelab TaHa/TaHa@U boleh dilakukan bagi ahli Kelab TaHa/TaHa@U.

Anda boleh hubungi cawangan TH berdekatan atau hubungi centre jika ada sebarang pertanyaan lanjut :

Contact Centre (THICC)

  • Emel : th-info@lth.gov.my
  • Telefon : +603-6207 1919
  • Faks : +603- 7728 4959

SMS : Sila hantarkans teks ini TH <jarak> sebarang pertanyaan.\
*Caj RM0.50 akan dikenakan bagi setiap jawapan

Waktu Operasi : 8 pagi – 6.30 petang
(Ianya beroperasi pada Isnin sehingga Ahad, kecuali pada cuti umum mengikut Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur).

Butiran Keuntungan

Terkini, untuk tahun kewangan berakhir 31 Disember 2019, agihan keuntungan selepas zakat pada kadar 3.05 peratus telah diumumkan oleh TH.

Ia melibatkan agihan berjumlah RM2.1 bilion, berbanding sebelum ini yang hanya RM900 juta bagi kewangan 2018, sekaligus menunjukkan RM1.2 bilion lebih tinggi pada 2019.

Prestasi dan kedudukan kewangan yang semakin baik, berasaskan strategi pelaburan yang mampan serta langkah pengurusan kos secara berhemat yang mendorong agihan keuntungan yang lebih baik.

TH berjaya menjana pendapatan pelaburan berjumlah RM3.3 bilion bagi tahun kewangan 2019, yang mana sejumlah RM1.2 bilion telah diperolehi dalam suku keempat.

Secara keseluruhan, TH telah menjana pendapatan pelaburan yang lebih stabil dengan pelaburan aset pendapatan tetap menjana sebanyak RM1.9 bilion atau 58 peratus pendapatan, manakala ekuiti RM500 juta (15%), pelaburan hartanah adalah sebanyak RM500 juta (15%) dan akhir sekali, RM400 juta (12%) untuk instrumen pasaran wang Islam.

Tekanan akibat keadaan pasaran saham yang tidak menentu dapat dikurangkan dengan perubahan strategi pelaburan TH kepada aset pelaburan yang lebih stabil. Pasaran saham yang tidak menentu juga berpunca daripada ketegangan perang dagangan di peringkat global.

Dengan jumlah aset melebihi jumlah liabiliti sebanyak RM2.9 bilion (agihan keuntungan sebelum kepada pendeposit) berdasarkan jumlah liabiliti RM71.4 bilion dan jumlah aset RM74.3 bilion, meletakkan kedudukan kewangan TH kekal stabil pada 31 Disember 2019.

Dicatatkan keuntungan TH selepas zakat bagi tahun kewangan 2019 berjumlah RM1.9 bilion, iaitu peningkatan RM300 juta atau peningkatan RM1.9 bilion berbanding pada tahun lalu, hanya RM1.6 bilion dengan hanya pengurusan kos yang berhemat.

P/S: Difahamkan sistem tabung haji online telah berpindah pada server yang membuatkan portal ini boleh diakses dengan mudah dan laju. Kepada yang belum jom daftar sekarang