fbpx

Pengeluaran KWSP 2020: Senarai Dokumen & Syarat

Cara, Syarat, Prosedur, tempoh pengeluaran, borang dan dokumen yang diperlukan untuk senarai 12 Pengeluaran KWSP 2020 :

jenis pengeluaran kwsp akaun 1 2 2020

Memang tidak dinafikan ramai yang mengeluh begitu sukar dan begitu lama duit masing-masing tersimpan dalam kantung Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dengan caruman yang dilakukan melalui i akaun kwsp online

Tetapi tahukah ada banyak jenis pengeluaran yang boleh anda lakukan selagi mana mengikut syarat yang telah ditetapkan oleh pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Terbaru kerajaan benarkan anda buat pengeluaran RM500 sebulan dengan mudah melalui akaun 2.

Ada banyak yang boleh dilakukan dalam pengeluaran daripada akaun masing-masing samada untuk tujuan memaksimakan pelaburan yang sedia aada ataupun menggunakan untuk keperluan semasa.

Dan tahukah anda anda dibenarkan sebenarnya untuk melakukan pengeluaran kwsp akaun 1 untuk peribadi anda sendiri dan juga akaun 2 untuk tujuan samada untuk ubahsuai rumah, untuk peribadi, pendidikan dan lain-lain lagi

Senarai Pengeluaran Kwsp Akaun 2 & Akaun 1

Sebahagiannya boleh anda semak dan check butirannya seperti di bawah ini.

1. Pembayaran Ibadah haji

Kepada yang ingin berjumpa dengan ilahi untuk pergi menunaikan ibadah haji, kami ucapkan tahniah.

Untuk mengurangkan bebanan anda bagi menunaikan haji, anda boleh gunakan duit daripada akaun anda dengan melakukan pengeluaran untuk tujuan daftar haji dengan tabung haji

2) Pembayaran Rawatan Perubatan

Jikalau anda ada hadapi masalah melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal boleh melakukan pengeluaran pada akaun 2 bagi menampung kos perubatan dan pembeli alat kesihatan

3) Selepas Kematian

Anda selaku waris atau penama kepada ahli kwsp yang sudah mati, boleh menuntut duit dalam akaun kwsp tersebut.

Tempoh pengeluaran untuk kematian perlu dilakukan permohonan selepas 2 bulan dari tarikh kematian.

4) Pinjaman Perumahan

Kepada yang sudah ada rumah sendiri, ada kemudahan untuk anda mengurangkan baki pinjaman perumahan anda.

Contohnya jikalau anda mengurangkan interest pinjaman perumahan dengan cara lppsa login, anda boleh buat pengeluaran sekaligus mengurangkan tempoh hutang.

5) Simpanan di KWSP RM1 Juta

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja telah memberikan peluang kepada mana-mana ahli yang mempunyai simpanan dalam akaun lebih RM1 juta tidak kisah apa tujuan yang anda perlukan samada untuk pelaburan tambahan dan berbelanja.

Tiada syarat tambahan, selagi mana simpanan lebih RM1 juta sudah layak secara automatik.

6) Beli Rumah

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja berbesar hati untuk membantu ahli kwsp untuk memiliki rumah pertama anda sendiri samada anda bina rumah sendiri, beli rumah subsale, rumah lelong, beli rumah mesra rakyat.

Semua ini boleh dilakukan dengan buat pengeluaran pada akaun 2.

7) Ansuran Pinjaman

Beli rumah sudah pun selesai, tibalah urusan bayar ansuran pinjaman perumahan pada setiap bulan.

Ini pun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja beri peluang untuk bantu anda bayar ansuran pinjaman perumahan sekaligus mengurang komitmen anda setiap bulan melalui pengeluaran pada akaun 2 anda

8) Orang Kurang Upaya OKU

Jikalau ada musibah sehingga hilang upaya dan bergelar orang kurang upaya OKU sehingga memberikan halangan untuk anda mendapat kerja baru, anda layak mendapat akses bantuan oku untuk mengeluaran duit simpanan KWSP

  • Dokumen dan Syarat pengeluaran epf untuk orang kurang upaya OKU: KLIK SINI

9) Maksimakan Pelaburan

Untuk pengetahuan anda yang mahu memaksimakan pelaburan sedia anda di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja, anda sebenarnya layak untuk lakukan pengeluaran dari akaun 1 anda dengan syarat ia tidak lebih 30 peratus daripada jumlah simpanan anda merujuk kepada jadual yang telah pun ditetapkan.

Antara pelaburan yang dibenarkan adalah pelaburan public mutual, pelaburan tabung haji, pelaburan asb termasuk pinjaman asb loan, pelaburan unit trust.

  • Dokumen dan Syarat pengeluaran untuk pelaburan: KLIK SINI

10) Pengeluaran untuk Pendidikan

Bebanan kos pengajian hari ini agak melonjak tinggi.

Rakyat yang ingin mendapat pendidikan tinggi perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan pengajian tinggi.

KWSP memberikan pilihan dan kemudahan untuk anda menampung pengajian anak anda jika kemudahan semakan ptptn tidak mencukupi.

11) Pengeluaran Umur 50 Tahun

Pada usia antara 50 tahun dan 54 tahun, anda layak untuk melakukan pengeluaran penuh atau sebahagian dari simpanan akaun anda. Terpulang.

12) Borang Pengeluaran Kwsp Umur 55 Tahun dan 60 Tahun

13) Pengeluaran untuk Bina Rumah

P/S : Sekadar peringatan untuk anda, jikalau anda mahukan melakukan pengeluaran untuk ubahsuai rumah atau renovate rumah memang tidak dibenarkan.

Harap maklum. Bagi pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja itu bukanlah keperluan yang perlu diutamakan untuk dibelanjakan simpanan hari tua anda

Scroll to Top