SPPAT Semakan UPSR PT3 SPM 2020

Semakan Keputusan Peperiksaan UPSR, PT3, SPM di sppat LPM (sistem pengurusan peperiksaan atas talian)

portal sppat moe gov my

Ingat dahulu jikalau jikalau mahu ambil keputusan peperiksaan besar seperti tarikh upsr, Pt3 dan SPM perlu pergi ke sekolah.

Jadi sepanjang perjalanan ke sekolah memang mendebarkan.

Semakin dekat ke kawasan sekolah semakin berdegup laju jantung sehingga kadangkala seperti menghentak-hentak tulang rusuk di dalamnya.

Selaras dengan kemajuan teknologi maklumat hari ini, selain portal saps spm anda sudah ada peluang untuk melakukan semakan keputusan upsr, PT3 dan semakan keputusan spm secara online seperti mana disediakan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia melalui portal SPPAT moe gov my ataupun dikenali dengan Sistem Pengurusan Peperiksaan Atas Talian

Semakan Keputusan Peperiksaan di SPPAT LPM

Anda boleh result secara online di bawah ini

PERKARAPAUTANNYA
Semakan keputusan peperiksaanmoe.gov.my/semakan

Untuk makluman anda Lembaga Peperiksaan Malaysia LPm dan Kementerian pendidikan Malaysia KPM hanya akan mula aktifkan fungsi tersebut pada masa dan ketika bermulanya pengumuman tarikh dan masa bagi setiap peperiksaan UPSR, PT3 dan SPM.

Cara untuk melakukan semakan keputusan peperiksaan sekolah saps nkra berlainan dengan semakan result SPM, PT3 dan UPSR secara online dengan mudah sahaja.

Cara Semakan

  1. Anda hanya perlu masukkan kad pengenalan (IC) dan nombor angka giliran anda yang sah dan betul.
  2. Selepas itu akan terpapar keputusan peperiksaan mengikut exam yang anda ambil ketika itu samada SPM, PT3 dan UPSR secara online. Walaubagaimanapun result yang terpapar adalah sceara ringkas sahaja.

Anda tetap perlu pergi ke sekolah atau JPN untuk ambil salinan slip peperiksaan.

Semoga dengan panduan untuk sistem peperiksaan atas talian, termasuk pendaftaran spm atas talian yang diberikan ini dapat membantu anda mendapatkan keputusan peperiksaan dengan cepat dan pantas terus di telefon bimbit atau komputer anda melalui portal rasmi sppat lpm.