MySalam B40: Rawatan FREE RM8000 & RM50 Sehari

Skim mysalam b40 : Cara daftar dengan mudah untuk tuntut PERCUMA RM8,000 dan RM50 sehari

mysalam

Selain daripada bantuan sara hidup BSH bujang yang sedang rancak diberikan kepada kalangan golongan B40, dan penerima layak yang lain, satu lagi insiatif bantuan rakyat telah dilancarkan oleh kerajaan.

Ia adalah insiatif sepertimana yang diumum pada pembentangan Bajet Malaysia yang lalu.

Skim Mysalam Insurance namanya. Nak tahu lebih lanjut termasuk cara memohon?

Butirannya di bawah ini…..Jikalau ada yang kata skim peduli sihat sudah cukup bagus, bagi Mypt3 sendiri skim Mysalam perlindungan B40 ini jauh lebih baik lagi. Mengapa?

Apa Itu MySalam B40

Ia adalah bantuan rakyat yang diperkenalkan kerajaan dengan harapan golongan B40 yang berjumlah 3.69 juta dibantu pada ketika mereka menghadapi penyakit kritikal.

Bukan satu dua tetapi penyakit, tetapi sejumlah 36 penyakit kritikal tersenarai dalam bantuan my salam ini.

Skim perlindungan Nasional My salam ini adalah satu perlindungan insurans dan takaful PERCUMA dan FREE meliputi kalangan yang umur mereka bermula 18 tahun hingga 55 tahun

skim mysalam

Syarikat insuran @ (insurance) terkemuka di Malaysia, Great Eastern telah terbabit dalam projek perlindungan kesihatan berskala besar ini dengan sumbangan sejumlah RM2 bilion.

Mungkin syarikat insurans lain seperti Prudential, PRUBSN, Alliance insurance, AIA Insurance, AXA Insuranc, Zurich akan ikut jejak langkah terlibat dalam skim terbaru ini? Mungkin.

Senarai Kelebihan Skim Mysalam B40

mysalam b40

1) Jikalau anda disahkan kena salah satu daripada 36 penyakit kritikal yang tersenarai termasuk sakit jantung, kanser, Alzheimer anda terus akan menerima bayaran one off RM8 ribu

2) Jikalau anda tinggal di wad hospital kerajaan, anda juga akan diberikan pembayaran RM50 sehari (maksimum tuntutan 14 hari setahun bersamaan dengan nilai RM700 setahun).

Ia bagi meringankan beban dek kerana kehilangan pendapatan sepanjang menerima rawatan di wad hospital kerajaan Malaysia.

Cara Daftarskim perlindungan kesihatan

1) Anda boleh tuntut bermula pada tarikh 1 Mac 2019. Tidak perlu lakukan pendaftaran, online register atau hantar permohonan online.

Terus sahaja boleh tuntut.

2) Cara memohon akan kami kemaskini di bawah ini nanti

PERKARABUTIRANNYA
Semakan secara onlineKLIK SINI
  1. Boleh terus pergi ke portal rasmi mereka melalui pautan yang kami kongsikan melalui pautan di jadual atas.
  2. Anda boleh akses masuk menggunakan butiran kad pengenalan dan kata laluan dan password yang dihantar kepada anda melalui kiriman sms
  3. Selepas login, sila cari butang ‘Download Form’ dan klik download ‘Critical Illness – Doctor’s Statement form’
  4. Borang tersebut perlu diisikan selengkapnya oleh doktor yang melakukan rawatan terhadap anda
  5. Selepas itu, anda boleh hantar scan borang tersebut bersama-sama dengan dokumen lain termasuk salinan kad pengenalan dan surat pengesahan doktor yang boleh anda upload dan muat naik di portal rasmi mereka di ruangan Claims > Claims Submission > CI Claims
  6. Dan jikalau sudah lengkap dokumen yang diperlukan boleh klik burang ‘SUBMIT’

Dan jikalau tiada sebarang masalah, duit yang yang dijanjikan akan terus masuk ke akaun bank sama yang telah anda daftar semasa permohonan bantuan sara hidup BSH sebelum ini.

Jelas?

Video Pelancaran

P/S : Tidak cukup dengan skim mysalam B40, atas inisiatif khas Kementerian Kesihatan Malaysia KKM melancarkan pula peka b40. Apa itu PEKA (Peduli Kesihatan)? Butiran lanjut di bawah ini :

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top