fbpx

MySalam B40 & M40: Rawatan FREE RM8000 & RM50 Sehari

Skim pendaftaran mysalam b40 & M40 tahun 2020 di Malaysia, Cara daftar dengan mudah untuk tuntut PERCUMA RM8,000 dan RM50 sehari termasuk positif COVID 19

pendaftaran mysalam b40 m40 malaysia

Selain daripada bantuan sara hidup bsh bujang yang sedang rancak diberikan kepada kalangan golongan B40 dan tidak lupa juga golongan M40, dan penerima layak yang lain, satu lagi inisiatif bantuan rakyat telah dilancarkan oleh kerajaan Malaysia.

Ia adalah insiatif sepertimana yang diumum pada pembentangan Bajet Malaysia yang lalu. Skim Mysalam Insurance namanya. Nak tahu lebih lanjut termasuk cara memohon?

Butirannya scheme ini dikongsikan di bawah….Jikalau ada yang kata skim peduli sihat sudah cukup bagus, bagi Mypt3 sendiri skim perlindungan B40 & M40 ini jauh lebih baik lagi. Mengapa?

Sebelum itu, kepada yang belum dapatkan mytv percuma, cepat sebelum terlambat. FREE sahaja!

Apa Itu Pendaftaran MySalam B40 & M40 2020

Ia adalah bantuan rakyat yang diperkenalkan kerajaan dengan harapan golongan B40 yang berjumlah 3.69 juta dan juga golongan M40 yang berjumlah 4.3 juta dibantu pada ketika mereka menghadapi penyakit kritikal.

Bukan satu dua tetapi penyakit, tetapi sejumlah 45 penyakit kritikal tersenarai dalam bantuan my salam ini.

Skim perlindungan Nasional My salam ini adalah satu perlindungan insurans dan takaful PERCUMA dan FREE meliputi kalangan yang umur mereka bermula 18 tahun hingga 65 tahun

Syarikat insuran @ (insurance) terkemuka di Malaysia, Great Eastern telah terbabit dalam projek perlindungan kesihatan berskala besar ini dengan sumbangan sejumlah RM2 bilion.

Mungkin syarikat insurans lain seperti Prudential, PRUBSN, Alliance insurance, AIA Insurance, AXA Insuranc, Zurich akan ikut jejak langkah terlibat dalam skim terbaru ini? Mungkin.

Senarai Kelebihan

1) Jikalau anda disahkan kena salah satu daripada 45 penyakit kritikal yang tersenarai termasuk sakit jantung, kanser, Alzheimer dan anda terus akan menerima bayaran one off RM8 ribu bagi kumpulan B40 manakala RM4,000 untuk kumpulan M40
daftar mysalam malaysia 2020

 • keradangan pankreas
 • novel coronavirus (2019 n-CoV)
 • virus kurang daya tahan manusia (HIV)
 • melecur teruk
 • strok atau angin ahmar
 • parkinson
 • anggota badan tangan atau kaki atau kedua-duanya lumpuh
 • dialisis buah pinggang
 • perlu pembedahan injap jantung, serangan jantung
 • penyakit AIDS
 • penyakit paru paru, kanser hati
 • pekak
 • koma
 • operate otak
 • buta
 • positif COVID 19

2) Jikalau anda tinggal di wad hospital kerajaan, anda juga akan diberikan pembayaran RM50 sehari (maksimum tuntutan 14 hari setahun bersamaan dengan nilai RM700 setahun).

Ia bagi meringankan beban dek kerana kehilangan pendapatan sepanjang menerima rawatan di wad hospital kerajaan Malaysia.

Cara Daftar Untuk B40skim perlindungan kesihatan

1) Anda boleh tuntut sekarang. Tidak perlu lakukan daftar online, register atau hantar pendaftaran permohonan online.

Terus sahaja boleh tuntut.

2) Cara memohon kami kemaskini di bawah ini:

PERKARABUTIRANNYA
Semakan secara onlinehttps://www.mysalam.com.my/b40/
 1. Boleh terus pergi ke portal rasmi mereka melalui pautan yang kami kongsikan melalui pautan di jadual atas.
 2. Anda boleh akses masuk menggunakan butiran kad pengenalan dan kata laluan dan password yang dihantar kepada anda melalui kiriman sms
 3. Selepas login, sila cari butang ‘Download Form’ dan klik download ‘Critical Illness – Doctor’s Statement form’
 4. Borang tersebut perlu diisikan selengkapnya oleh doktor yang melakukan rawatan terhadap anda
 5. Selepas itu, anda boleh hantar scan borang tersebut bersama-sama dengan dokumen lain termasuk salinan kad pengenalan dan surat pengesahan doktor yang boleh anda upload dan muat naik di portal rasmi mereka di ruangan Claims > Claims Submission > CI Claims
 6. Dan jikalau sudah lengkap dokumen yang diperlukan boleh klik burang ‘SUBMIT’

Dan jikalau tiada sebarang masalah, duit yang yang dijanjikan akan terus masuk ke akaun bank sama yang telah anda daftar semasa permohonan bantuan sara hidup BSH sebelum ini.

Jelas?

Cara Daftar Untuk M40

Untuk golongan M40 yang mana gaji dan pendapatan setiap bulan isi rumah antara RM4,360 hingga RM9,619 atau gaji dan pendapatan isi rumah bawah RM100 ribu setahun boleh mohon dan daftar mellaui pautan di bawah ini:

PERKARABUTIRANNYA
Permohonan untuk M40https://www.mysalam.com.my/b40/public/

Video Pelancaran

P/S : Tidak cukup dengan skim mysalam B40, atas inisiatif khas Kementerian Kesihatan Malaysia KKM melancarkan pula peka. Apa itu PEKA (Peduli Kesihatan)? Butiran lanjut di bawah ini :

Scroll to Top