Semakan Pendaftaran MySalam B40 & M40

Skim semakan pendaftaran mysalam b40 & M40 tahun 2020 di Malaysia, Cara daftar dengan mudah untuk tuntut PERCUMA RM8,000 dan RM50 sehari (maksimum 14 hari) termasuk positif COVID 19

pendaftaran mysalam b40 m40 malaysia

Selain daripada bantuan sara hidup bsh bujang yang sedang rancak diberikan kepada kalangan golongan B40 dan tidak lupa juga golongan M40, dan penerima layak yang lain, satu lagi inisiatif bantuan rakyat telah dilancarkan oleh kerajaan Malaysia.

Ia adalah insiatif sepertimana yang diumum pada pembentangan Bajet Malaysia yang lalu. Skim Mysalam Insurance namanya. Nak tahu lebih lanjut termasuk cara memohon?

Butirannya scheme ini dikongsikan di bawah….Jikalau ada yang kata skim peduli sihat sudah cukup bagus, bagi Mypt3 sendiri skim perlindungan B40 & M40 ini jauh lebih baik lagi. Mengapa?

Sebelum itu, kepada yang belum hantar permohonan mytv percuma, cepat sebelum terlambat. FREE sahaja!

Apa Itu Pendaftaran & MySalam Registration

Ia adalah bantuan rakyat yang diperkenalkan kerajaan dengan harapan golongan B40 yang berjumlah 3.69 juta dan juga golongan M40 yang berjumlah 4.3 juta dibantu pada ketika mereka menghadapi penyakit kritikal.

BACA SINI: Jom mohon smartphone free melalui borang bantuan telefon pintar b40

Bukan satu dua tetapi penyakit, tetapi sejumlah 45 penyakit kritikal tersenarai dalam bantuan my salam ini.

Skim perlindungan Nasional My salam ini adalah satu perlindungan insurans dan takaful PERCUMA dan FREE meliputi kalangan yang berumur antara 18 hingga 65 tahun termasuk individu bujang.

Syarikat insuran @ (insurance) terkemuka di Malaysia, Great Eastern telah terbabit dalam projek perlindungan kesihatan berskala besar ini dengan sumbangan sejumlah RM2 bilion.

Mungkin syarikat insurans lain seperti Prudential, PRUBSN, Alliance insurance, AIA Insurance, AXA Insuranc, Zurich akan ikut jejak langkah terlibat dalam skim terbaru ini? Mungkin.

Senarai Kelebihan Mysalam 2020

1) Jikalau anda disahkan kena salah satu daripada 45 penyakit kritikal yang tersenarai termasuk sakit jantung, kanser, Alzheimer dan anda terus akan menerima bayaran one off RM8 ribu untuk penerima yang layak bagi kumpulan B40 manakala RM4,000 untuk kumpulan M40

daftar mysalam malaysia 2020

 • keradangan pankreas
 • novel coronavirus (2019 n-CoV atau covid 19)
 • virus kurang daya tahan manusia (HIV)
 • melecur teruk
 • strok atau angin ahmar
 • parkinson
 • anggota badan tangan atau kaki atau kedua-duanya lumpuh
 • dialisis buah pinggang
 • perlu pembedahan injap jantung, serangan jantung
 • penyakit AIDS
 • penyakit alzheimer
 • penyakit paru paru, kanser hati
 • penyakit arteri koronari
 • pekak
 • koma
 • operate otak
 • meningitis bakteria
 • buta
 • positif COVID 19

2) Jikalau anda tinggal di wad hospital kerajaan, anda juga akan diberikan pembayaran RM50 sehari (maksimum tuntutan 14 hari setahun bersamaan dengan nilai RM700 setahun).

Ia bagi meringankan beban dek kerana kehilangan pendapatan sepanjang menerima rawatan di wad hospital kerajaan Malaysia.

Cara Daftar Mysalam B40

skim perlindungan kesihatan

1) Anda boleh tuntut sekarang. Tidak perlu lakukan daftar online, register atau hantar pendaftaran mysalam .

Terus sahaja boleh tuntut.

2) Cara memohon & semakan kelayakan mysalam 2020 kami kemaskini di bawah ini:

PERKARA BUTIRANNYA
Semakan mysalam b40 online Daftar Untuk Golongan B40
 1. Boleh terus pergi ke portal rasmi skim perlindungan kesihatan masyarakat mereka melalui pautan yang kami kongsikan melalui pautan di jadual atas.
 2. Anda boleh akses masuk menggunakan butiran kad pengenalan dan kata laluan dan password yang dihantar kepada anda melalui kiriman sms
 3. Selepas login, sila cari butang ‘Download Form’ dan klik download ‘Critical Illness – Doctor’s Statement form’
 4. Borang tersebut perlu diisikan selengkapnya oleh doktor yang melakukan rawatan terhadap anda
 5. Selepas itu, anda boleh hantar scan borang tersebut bersama-sama dengan dokumen lain termasuk salinan kad pengenalan dan surat pengesahan doktor yang boleh anda upload dan muat naik di portal rasmi mereka di ruangan Claims > Claims Submission > CI Claims
 6. Dan jikalau sudah lengkap dokumen yang diperlukan boleh klik burang ‘SUBMIT’

Dan jikalau tiada sebarang masalah, duit yang yang dijanjikan akan terus masuk ke akaun bank sama yang telah anda daftar semasa permohonan bantuan sara hidup BSH sebelum ini. Jelas?

Cara Pendaftaran Mysalam M40

Untuk golongan M40 yang mana gaji dan pendapatan setiap bulan isi rumah antara RM4,360 hingga RM9,619 atau gaji dan pendapatan isi rumah kurang RM100,000 setahun boleh mohon dan daftar skim pelindungan m40 melalui pautan di bawah ini:

PERKARA BUTIRANNYA
Permohonan untuk semakan mysalam M40 Daftar Untuk Golongan M40

Video Pelancaran

Soalan Lazim & FAQ

P/S : Tidak cukup dengan skim mysalam B40, atas inisiatif khas Kementerian Kesihatan Malaysia KKM melancarkan pula peka. Apa itu PEKA (Peduli Kesihatan)? Butiran lanjut di bawah ini :