Bantuan Golongan B40 : Skim MySalam Beri FREE RM8000 dan RM50 Sehari

Bantuan Golongan B40 : Skim MySalam Insurance Boleh Mohon Sekarang

Selain daripada bantuan sara hidup yang sedang rancak diberikan kepada kalangan golongan B40, dan penerima layak yang lain, Satu lagi insiatif bantuan rakyat telah dilancarkan oleh kerajaan.

mysalam

Ia adalah insiatif sepertimana yang diumum pada pembentangan Bajet Malaysia yang lalu.

Skim Mysalam Insurance namanya. nak tahu lebih lanjut termasuk cara memohon? Butirannya di bawah ini…..

Jikalau ada yang kata skim peduli sihat sudah cukup bangus, bagi Mypt3 sendiri Mysalam scheme ini jauh lebih baik lagi. Mengapa?

Apa Itu Skim MySalam Insurance

Ia adalah bantuan rakyat yang diperkenalkan kerajaan dengan harapan golongan B40 yang berjumlah 3.69 juta dibantu pada ketika mereka menghadapi penyakit kritikal.

Bukan satu dua tetapi penyakit, tetapi sejumlah 36 penyakit kritikal tersenarai dalam bantuan my salam ini.

Skim perlindungan Nasional My salam ini adalah satu perlindungan insurans dan takaful PERCUMA dan FREE meliputi kalangan yang umur mereka bermula 18 tahun hingga 55 tahun

skim mysalam

Syarikat insuran terkemuka di Malaysia, Great Eastern telah terbabit dalam projek perlindungan kesihatan berskala besar ini dengan sumbangan sejumlah RM2 bilion.

Mungkin Prudential, PRUBSN, Alliance insurance, AIA Insurance, AXA Insuranc, Zurich akan ikut jejak langkah terlibat dalam skim terbaru ini? Mungkin.

Apa Kelebihan Tawaran Skim Mysalam Insurans?

mysalam scheme

1) Jikalau anda disahkan kena salah satu daripada 36 penyakit kritikal yang tersenarai termasuk sakit jantung, kanser, Alzheimer anda terus akan menerima bayaran one off RM8 ribu

2) Jikalau anda tinggal di wad hospital kerajaan, anda juga akan diberikan pembayaran RM50 sehari (maksimum tuntutan 14 hari setahun bersamaan dengan nilai RM700 setahun).

Ia bagi meringankan beban dek kerana kehilangan pendapatan sepanjang menerima rawatan di wad hospital kerajaan Malaysia.

Bagaimana Cara Memohon Mysalam

permohonan mysalam

1) Anda boleh tuntut bermula pada tarikh 1 Mac 2019

2) Cara memohon akan kami kemaskini di bawah ini nanti

PerkaraButirannya
Permohonan MysalamAkan dikemaskinikan

Video Pelancaran Mysalam Scheme

P/S : Tidak cukup dengan itu, atas inisiatif khas Kementerian Kesihatan Malaysia KKM melancarkan pula PEKA B40. Apa itu PEKA (Peduli Kesihatan)? Butiran lanjut akan kami kemaskini untuk anda.