Simpeni Kafa: Portal Maklumat Pendidikan Islam Online

Sistem Simpeni Online : Akses Portal Maklumat Pendidikan Islam KAFA

simpeni

Satu demi satu sistem online dibangunkan bagi memudahkan pengurusan dan pentadbiran pelbagai agensi kerajaan yang ada hari ini. Ia seiring dengan kemajuan ICT dan perkembangan penggunaan internet dikalangan pengguna di Malaysia sekarang.

Sekarang ini tiba giliran kalangan sekolah KAFA di Malaysia menggunapakai sistem online yang boleh membantu pelbagai urusan termasuklah untuk tujuan kemaskini maklumat data melibatkan sekolah KAFA di Malaysia. Nama sistem ini adalah simpeni UPKK ataupun sempeni kafa kedua-duanya adalah sama.

Jadi segala maklumat dan data yang diperlukan boleh diperolehi secara terus melalui sistem online ini. Sangat mudah untuk digunakan dan dikendalikan termasuklah untuk pembelajaran secara maya atau online.

Melalui sistem ini juga, anda boleh akses jadual waktu peperiksaan bagi ujian penilaian kelas KAFA dan juga semak keputusan upkk untuk tahun ini secara online. Dan banyak laagi kemudahan dan maklumat yang boleh anda perolehi terus di portal ini.

Senarai Kandungan Penting:

Tutorial Sistem Simpeni Online

Mypt3 dimaklumkan yang mana sistem sempeni KAFA masih lagi belum mahir diguna ramai. Jadi memandangkan masalah ini, Mypt3 berbesar hati untuk berkongsi bagaimana cara menggunakaan sistem online ini. Butirannya ada di bawah ini :

1) Boleh terus ke portal maklumat Pendidikan Islam, https://simpeni.islam.gov.my/simpeniv2/

2) Pastikan anda sudah register dan lakukan perdaftaran untuk anda mendapat akses untuk login sistem online ini

3) Jikalau anda berjaya login anda akan dibawa masuk dan akan terpapar nama sekolah anda

sempeni kafa

4) Jikalau anda mahu melakukan update dan kemaskini, boleh klik pada nama sekolah kafa anda itu untuk melakukannya termasuklah untuk tujuan menambah pelajar KAFA yang terbaru

Cara untuk menambah pelajar dan mengemaskinikan maklumat sangat mudah dan senang.

Ditambah sekarang ini kerajaan dalam proses untuk memperbaiki tahap kepantasan internet di Malaysia memudahkan kalangan guru kafa contohnya untuk menggunakan sistem online kafa ini.

P/S : Jikalau anda ada melakukan kesilapan semasa memasukkan data. Tidak mengapa. Jangan risau. Anda boleh perbetulkan dengan data yang tepat dan terkini.