Sepkm 2022: Sistem Profil Kerjaya Murid


Login Sepkm 2022 Kerjaya Murid Untuk Pantau Perkembangan pelajar Lepasan SPM secara online di bawah kpm bagi tahun ini

sepkm 2022

Nampaknya Kementerian Pendidikan Malaysia KPM tidak hanya tumpukan pembangunan pelajar sekolah rendah dan juga sekolah menengah. Malah…

Malah sekarang ini, KPM turut tumpukan memberikan pendedahan kepada pelajar sekolah. Ia melibatkan halatuju dan peluang selepas mereka tamat sekolah berpandukan kepada potensi mereka masing-masing.

BACA SINI: Semakan contoh soalan ukcg untuk markah lulus

Itu sebablah Kementerian Pendidikan Malaysia KPM membangunkan portal sistem eprofil kerjaya murid atau dikenali dengan portal sepkm di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia.

Login Sepkm 2022 Secara Online

1) Untuk guru anda hanya perlu akses melalui pautan sepkm yang telah kami kongsikan pada jadual di bawah ini. Dan pilih bahagian murid dan masukkan nombor kad pengenalan anda.

PERKARA  BUTIRANNYA 
Akses sistem eprofil kerjaya murid https://epkm.moe.gov.my
  • Untuk mengesahkan sijil anda, anda pula boleh pergi portal sgmy online untuk melakukan kemaskini

semak e profil kerjaya murid sekolah

2) Anda akan perlu mengesahkan samada perkembangan semasa pelajar lepasan SPM telah dapat sambung belajar ataupun tidak.

perkembangan kerjaya lepasan spm

3) Jikalau tidak sambung belajar, ada beberapa pekerjaan dan bahagian industri yang perlu anda pilih berdasarkan perkembangan pelajar lepasan SPM yang tidak berjaya masuk ke universiti atau kolej di Malaysia.

4) Manakala yang berjaya melanjutkan pelajaran, anda perlu sahkan pusat pengajian yang sedang diikuti oleh pelajar samada pra universiti (foundation), permohonan tingkatan 6, matrikulasi, giat mara, diploma politeknik, kolej komuniti, diploma ipta atau ipts atau lain-lain lagi merujuk pada gambar di bawah ini

epkm

5) Dalam pada masa yang sama semasa di peringkat sekolah sebelum itu, pelajar akan dipantau dan dinilai perkembangan mereka daripada pelbagai sudut melalui sistem sepkm kpm dari Tingkatan, Tingkatan 2, Tingkatan 3, Tingkatan 4 hingga ke Tingkatan 5. Antaranya ialah :

  1. aktiviti kokurikulum
  2. arah minat kerjaya
  3. menilai personaliti pelajar sekolah itu sendiri
  4. peniaian ujian psikometrik

P/S : Tahniah Mypt3 ucapkan dengan sistem portal sepkm kerjaya murid baru ini yang diharapkan membantu kalangan pelajar memilih kerjaya tepat bersesuaian dengan minat dan kemampuan mereka yang dinilai di peringkat sekolah lagi.

Tidak terikut-ikut seperti pelajar pelajar sebelum semasa membuat pemilihan dan keputusan selepas tamat Tingkatan 5.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia