Semakan PTPTN : Bagaimana Cara untuk Tahu Baki Bayaran Balik

Bagaimana Cara Lakukan Semakan ptptn dan semakan ptptn untuk Tahu Baki Bayaran Balik Pinjaman

Semakan permohonan menunjukkan anda telah pun lulus. Duit pinjaman pendidikan sudah pun diterima dan dibelanjakan untuk pelbagai kegunaan termasuk bayar yuran pengajian dan tampung sedikit sebanyak kehidupan seharian di universiti.

semakan ptptn

Dan pengajian pun telah anda berjaya tamatkan dengan jayanya. Sekarang ini tugas anda untuk bayar semula yuran pengajian tersebut.

Hutang tetap hutang perlu dibayar. Bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional perlu dilakukan. Wajib bayar ya.

Ia sebenarnya kelangsungan pemberian dan pembayaran pinjaman pendidikan untuk generasi selepas anda bagi menikmati dan memperoleh duit pinjaman pendidikan ini.

Bagaimana Cara Untuk Lakukan Semakan PTPTN untuk Check Baki

Mudah Sahaja untuk dapatkan semakan penyata pinjaman

1. Apa Yang Perlu Anda, adalah pergi terus ke portal rasmi Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional, pautannya adalah seperti di bawah ini

PerkaraButirannya
Semakan ptptn online untuk check bakiKLIK SINI

 

2. Kemudian, masukkan nombor kad pengenalan anda sahaja dan klik pautan penyata kira-kira pembiayaan ujrah selepas nombor kad pengenalan anda telah disahkan oleh sistem mereka. Mudah bukan?

ptptn

3. Selepas itu, anda perlu masukkan nombor kad pengenalan dan nombor kata aluan (password) yang telah anda dapat sebelum ini. Pada yang yang belum register atau daftar perlu berbuat demikian dengan KLIK pada pautan “Pendaftaran KALI PERTAMA” ya.

semakan baki pinjaman ptptn

4. Nah, selepas untuk anda sudah boleh lakukan semakan ptptn online melibatkan penyata akaun untuk baki pinjaman pendidikan anda yang terkini.

semakan permohonan ptptn

5. Untuk pengetahuan anda, anda juga boleh melakukan semakan jumlah pinjaman pendidikan dengan telefon bimbit anda, dan cara untuk mendapatkannya mudah sahaja :

semakan bayaran balik ptptn

Apa Pentingnya Untuk Anda Buat Semakan PTPTN Online

1. Biasalah, apalah sudah tamat pengajian dan sudah mendapat kerja, kehidupan anda akan mula sibuk. Sehingga kadang-kadang sampai terlupa untuk melakukan semakan PTPTN untuk baki pinjaman anda.

Ia sangat membantu untuk anda mengetahui berapa banyak lagi baki pinjaman yang perlu anda bayar. Ia sekaligus akan memotivasikan diri anda untuk bayar secara konsisten melihatkan baki pinjaman semakin berkurang dari bulan ke bulan.

2. Anda perlu tahu sekarang ini, tidak bayar pinjaman untuk satu tempoh yang lama bakal menyebabkan hasrat anda keluar negara melalui Imigresen akan terbantut. Ini kerana nama anda mungkin sudah tersenarai dalam senarai hitam imigresen. Jadi rajin-rajin lakukan semakan daripada masa ke semasa.

P/S : Tahukah anda juga boleh tahu cara bayar pinjaman pendidikan secara online dan boleh mengetahui lebihan bayaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional.

PP/S : Untuk kemudahan semakan online bagi tujuan bayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional adalah dikongsikan pautannya seperti di jadual bawah ini. Ada yang boleh melalui potongan gaji, kemudahan JOMPAY

PerkaraButirannya
Semakan lebihan bayaranKLIK SINI
Semakan Bayaran BalikKLIK SINI

SUDAH BACA

bsh bantuan sara hidup

Lebih 150,000 Berjaya Tuntut Duit BSH Terus di BSN [MUDAH]

20 Isu Popular BSH Bantuan Sara Hidup Fasa 2 + JAWAPAN termasuk isu nama pemohon atas nama isteri tetapi akaun bank suami yang ramai...