≡ Menu

Semakan IPG 2019 : Semak Keputusan PISMP Masuk Institut Pendidikan Guru

Cara Semakan IPG bagi Kemasukan ke Institut Pendidikan Guru Lepasan SPM

Impian untuk menjadi bakal jadi guru tinggal selangkah sahaja lagi tatkala keputusan ipg dilakukan untuk mengetahui samada anda lulus berjaya atas tidak dengan permohonan yang dibuat.

semakan ipg

Ramai benar yang berminat berdasarkan pemerhatian.

Masakan dengan tawaran tangga gaji yang cukup lumayan, kedudukan guru di malaysia sangat-sangat dihormati oleh masyarakat, peluang buat pinjaman dengan mudah srta tidak lupa juga tawaran pencen dihari tua.

Sehingga mereka sudah mula dapat bayaran pencen dan bersara masyarakat tetap akan panggil golongan dan kumpulan ini guru dan cikgu.

Hebat bukan.

Sampai begitu sekali sanjungan masyarakat terhadap jasa dan bakti guru selama ini.

Apa Yang Perkara Penting Mengenai Semakan IPG

1. Untuk berjaya masuk ke Institut Pendidikan Guru bukan mudah. Ramai yang mohon.

Anda juga perlu melepasi beberapa halangan selepas hantar permohonan Institut Pendidikan Guru.

Ini termasuklah perlu hadir dan melepasi Ujian Kelayakan Calon Guru (UKCG) dan juga melepasi sesi panggilan temuduga IPG

2. Selepas itu semakan IPG boleh mula dilakukan secara online seperti di bawah ini :

PerkaraPautannya
Cara Semakan IPG onlineKLIK SINI

 

3. Jikalau anda lulus dan berjaya mendapatkan tawaran masuk, kami ucapkan tahniah. Jangan sesekali anda lupa untuk cetak surat tawaran Institut Pendidikan Guru.

Ini kerana surat tawaran ini penting untuk anda bawa di Institut Pendidikan Guru pada sesi dan hari pendaftaran kelak

keputusan ipg

Unutk makluman anda tarikh pendaftaran masuk biasanya adalah sekitar Jun pada setiap tahun.

Memang untung siapa yang dapat masuk Institut Pendidikan Guru Malaysia.

Tidak perlu fikir bagaimana untuk cari duit bayar yuran pengajian dan kos sara hidup bulanan sepanjang pengajian. Tidak perlu juga pinjaman PTPTN. Tidak perlu sama sekali.

Ini kerana yuran pengajian ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan malah setiap bulan dapat elaun bulanan sebaanyak RM430 sebulan. Terbaik.

P/S : Nasihat kami, gunakan peluang yang anda perolehi dengan sebaiknya. Timba seberapa banyak ilmu dan pengalaman yang mungkin. Apabila keluar nanti, jadilah pendidik yang terbaik kepada anak bangsa kita.

PP/S : Jika anda berjaya, sharekan artikel ini di facebook dan Whatapps dan maklumkan kepada rakan-rakan dan ahli keluarga anda yang terdekat untuk dijadikan sumber inspirasi kepada mereka semua.