Semakan Imigresen: Senarai Hitam Keluar Negara & Blacklist

Semakan Imigresen : Senarai Hitam Keluar Negara dan Kena Blacklist oleh Jabatan Imigresen Malaysia blacklist

semakan imigresen

Belum ada jaminan untuk sesiapa yang mahu keluar negara, boleh lepas dengan mudah walaupun anda sudah beli tiket penerbangan dan sudah tiba di lapangan terbang (airport). Ini kerana anda perlu melalui sekatan pihak Imigresen Malaysia di lapangan terbang.

Mereka akan memeriksa samada anda ada hutang dan pinjaman yang belum dilangsaikan sehingga menyebabkan anda dikenakan tindakan senarai hitam imigresen malaysia oleh agensi seperti berikut.

Antaranya Lembaga Hasil Dalam negeri Malaysia LHDN, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), ataupun ada perintah mahkamah ataupun daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) ataupun anda masih dalam senarai muflis dan bangkrap yang boleh anda check di ccris online.

Jadi tugas Imigresen adalah memastikan anda dihalang keluar negara selagi mana nama anda tersenarai dalam senarai kena blacklist

Semakan Imigresen Blacklist

1. Untuk makluman anda, Jabatan Imigresen Malaysia telah pun membangunkan sistem online bagi semakan imigresen melibatkan status semakan senarai hitam Imegresen.

Ini bagi memastikan kalangan rakyat Malaysia yang keluar negara tidak terpalit dengan kesalahan ataupun terpalit dengan tanggungan hutang tidak terbayar sebelum dibenar keluar negara Malaysia

PERKARAPAUTAN
Semakan onlineKLIK SINI

 

2. Jikalau anda benar-benar mahu keluar negara usah membuang duit anda dengan membeli tiket terlebih dahulu.

Sebaliknya anda perlu melakukan semakan imigresen untuk mengetahui samada anda tersenarai ketika semak senarai hitam imigresen untuk semakan keluar negara atau tidak.

jabatan imigresen malaysia

3. Jikalau ada tersenarai nama anda, dinasihatkan anda berbincang dengan agensi berkaitan seperti LHDN ataupun ptptn, apa penyelesaian terbaik melibatkan masalah anda ini.

Pastikan anda hadir untuk berbincang dan mencari jalan penyelasaian terbaik 7 hari sebelum anda belepas ke keluar negara

4. Lebih baik jikalau anda hutang tertunggak, nasihat kami bayar sahaja tunggakan yang ada itu. Jangan biarkan tunggakan tersebut terlalu lama.

Senarai Hitam Keluar Negara

Berdasar pemerhatian Mypt3, masih ramai lagi yang kena blacklist, akhirnya terkandas di lapangan terbang dan tidak dibenar keluar negara dek kerana tidak ‘alert’ dengan perintah yang dikeluarkan oleh  kerajaan Malaysia melalui penguatkuasaan Jabatan Imigresen Malaysia

Jadi nasihat kami, jangan jadi seperti mereka.

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top