Home » sambung belajar » DPLI UM 2019 : Semakan Permohonan Program Jadi Guru lepasan Ijazah

DPLI UM 2019 : Semakan Permohonan Program Jadi Guru lepasan Ijazah

Bagaimana Cara Semakan dpli um 2019 untuk permohonan universiti malaya

permohonan dpli um

Jikalau ada pernah berhajat untuk bergelar guru dahulu tetapi tidak mendapat peluang, mungkin ini peluang kedua bagi anda.

Peluang seterusnya tetap ada, jikalau anda tidak dapat mengikuti program Ijazah Sarjana Muda Perguruan PISMP semasa lepasan SPM dahulu melalui permohonan temuduga ipg, pintu untuk menjadi tidak terus tertutup untuk anda.

Ini kerana sekarang dibuka pengambilan terbaru untuk kalangan yang sudah ada ijazah sarjana muda bukan pendidikan (degree) untuk mengambil program dpli universiti malaya sekaligus membolehkan anda selepas berjaya melepasi program ini, anda bakal bergelar sebagai seorang guru di sekolah-sekolah seluruh Malaysia termausk juga sekolah berasrama penuh SBP di Malaysia.

Bagaimana, berminat atau tidak?

Anda pernah dengar nama KPLI? Ya, dahulu cukup terkenal untuk kalangan lepasan ijazah untuk bergelar guru di sekolah. Terkini, ia telah digantikan dengan program DPLI UM

4 Butiran Penting Dpli UM 2019

Di bawah ini kami kongsikan beberapa info penting yang perlu anda ketahui mengenai program DPLI Universiti Malaya ini.

1) Caranya mudah sahaja. Hanya perlu login pada pautan di bawah ini :

Daftar dan login pada pautan ini untuk memulakan proses menghantar permohonan dpli Universiti Malaya, https://pgadmission.um.edu.my/

2) Selagi mana anda warganegara Malaysia, ada kelulusan iajazah sarjana muda (degree) baik dari IPTA atau IPTA, sihat tubuh badan anda sudah melepasi syarat kelayakan untuk mohon

3) Tiada Tarikh tutup dpli UM setakat ini. Masih dibuka untuk permohonan kemasukan.

semakan dpli um

4) Untuk makluman Yuran tidaklah terlalu tinggi munasabah dengan peluang untuk menjadi guru kelak. Hanya serendah Rm10 ribu sahaja untuk program pengajian selama tempoh 3 semester.. Murah sangat.

5) Semakan keputusan DPLI UM boleh diketahui di aman anda akan dimaklumkan samada anda berjaya tau tidak.

P/S : Ada yang mahu juga dpli Unisza atau dpli upsi? Semuanya bergantung kepada sasaran dan matlamat hidup anda sendiri. Buatlah keputusan yang terbaik untuk diri anda.

Scroll to Top