Home » suruhanjaya pilihanraya spr » Semakan Daftar Pemilih di Portal Myspr Online dan SMS

Semakan Daftar Pemilih di Portal Myspr Online dan SMS

Portal myspr menyediakan kemudahan semakan Daftar Pemilih PRU Secara melalui sms dan online, check dan semak tempat mengundi pru15 dan nama oleh anda sebagai pengundi

semakan daftar pemilih

5 tahun sekali untuk rakyat malaysia turun mengundi datang lagi. Kali terakhir rakyat malaysia mengundi adalah pada 9 Mei 2018. Dan siri pilihanraya kali ini, rakyat Malaysia akan undi sebelum Mei 2023.

Inilah waktu dan masa untuk anda sebagai pengundi turun mengundi calon dan parti pilihan anda untuk menjadi wakil bagi kawasan anda sekaligus menerajui kerajaan Malaysia untuk 5 tahun seterusnya.

Jangan sesekali mengambil mudah untu turun mengundi sebaliknya menjadikannya sebagai satu tanggungjawab.

Persoalannya adalah anda sudah check dan buat semakan secara online atau tidak.

Ini kerana dengan melakukan semakan daftar pemilih PRU15 membolehkan anda mendapatkan maklumat penting contohnya lokasi anda bakal mengundi bagi DUN dan PARLIMEN.

Ia bagi memastikan tempat anda tidak bertukar tanpa pengetahuan anda saat-saat akhir.

Di bawah ini MYpt3 kongsikan bersama cara bagaimana untuk anda melakukan semakan secara online ataupun secara sms.

Walaubagaimanapun sebelum itu, pastikan anda daftar mengundi online yang mana kami akan tunjukkan dan kongsikan di bawah ini :

Semakan Daftar Pemilih Myspr

PERKARABUTIRANNYA
Semakan secara OnlineKLIK SINI

daftar myspr

 1. Kerajaan baru sahaja meluluskan satu undang-undang yang membolehkan anak-anak yang berumur 18 tahun dan ke atas layak untuk mengundi.
 2. Ini bakal menyebabkan jumlah pengundi berdaftar di Malaysia semakin melonjak tinggi. Tambahan pula, pilihanraya umum yang akan datang sudah tidak lama lagi.
 3. Menyedari jumlah yang naik mendadak itu, lantas telah menyediakan satu portal rasmi yang memboleh anda semua daftar pengundi secara daftar secara online.
 4. Portal rasmi myspr boleh anda daftar dan semakan secara online jika anda benar-benar mahu menggunakan kuasa mengundi anda memilih pemimpin dan kerajaan untuk tempoh 5 tahun yang akan datang pada pru15
 5. Dengan menggunakan sistem online ini, anda tidak perlu bersusah payah untuk daftar sebagai pengundi di Malaysia.
 6. Semuanya boleh dilakukan dengan cara daftar myspr secara online

Bagaimana Cara Semak dan Tukar Tempat Mengundi

 1. Jikalau anda mahu tukar tempat mengundi sepertimana yang tercatit pada kad pengenalan anda mudah sahaja.
 2. Anda perlu terus pergi ke mana mana cawangan yang berdekatan dengan anda. Ini kerana ada borang yang perlu anda isi dan lengkapkan. Kakitangan yang bertgas akan membantu anda. Jangan risau.

Cara Semakan Daftar Pemilih Pru15

PERKARABUTIRANNYA
Semak Daftar Mengundi OnlineKLIK SINI
Semakan secara SMS
 • Taip: SPR<jarak>SEMAK<jarak>Nombor kad pengenalan
 • (Contoh 800513064098) dan hantarkan ke 15888
 • Taip SPR<jarak>800513064098 dan hantarkan ke 15888

 

Pastikan anda semak tempat mengundi samada anda bakal mengundi baik di peringkat DUN ataupun PARLIMEN.

Ini penting kerana sekarang ada persempadanan yang baru termasuk ada pertukaran nama DUN atau PARLIMEN, jadi mungkin tempat anda mengundi terlibat.

Jadi sila semak terlebih dahulu.

Cara Semakan Tempat Mengundi oleh Pengundi

1) Cara Semak Melalui Online

Mudah sahaja, hanya masukkan nombor kad pengenalan anda melalui pautan di bawah ini dan tekan butang SEMAK, akan terpapar hasil lokasi anda membuang undi.

semak tempat mengundi

2) Cara Semak Daftar Pemilih Melalui Sms

Hantar pesanan ringkas anda ke nombor yang tersenarai di bawah ini untuk mendapatkan lokasi mengundi terus di telefon bimbit anda. Caranya :

 • Taip SPR SEMAK<jarak>nombor kad pengenalan anda dan hantarkan ke nombor 15888
 • Dan setiap mesej yang anda terima daripada SPR anda hanya dikenakan caj harga serendah 20 sen sahaja

3) Cara Semakan Tempat Mengundi Melalui Aplikasi

Boleh download aplikasi My SPR semak samada melalui aplikasi Google Play Store atau Apple Store masing-masing. Ada di sana.

4) Nombor Telefon SPR

Ataupun anda boleh juga telefon terus ke pejabat SPR dan kakitangan yang bertugas akan melayan pertanyaan anda.

 • Nombor telefon : 03-88927018

Mengapa Perlu Daftar Myspr dan Turun Undi

1. Jangan nanti, keputusan pilihanraya tidak memihak kepada keinginan anda, anda menyesal tidak sudah sedangkan anda sendiri tidak turun mengundi

2. Tidak cukup sekadar berteriak dan tidak puas hati sebelum pilihanraya sedangkan anda tidak mengundi calon dan parti yang anda sokonhg

3. Pilihanraya umum di Malaysia hanya maksimum lima tahun sekali sahaja, berat sangatkah permintaan untuk anda turun mengundi atas nama hak anda untuk menentukan kepimpinan untuk 5 tahun seterusnya. Sukarkah?

4. Satu undi cukup penting. Dengan kekurangan satu undi daripada anda bakal menyebabkan calon yang anda inginkan kalah atau menang.

P/S : Sebenarnya, Mypt3 ingin cadangkan supaya gunakan server yang lebih berprestasi tinggi bagi memudahkan jutaan yang telah daftar pengundi di Malaysia untuk check dan lakukan semakan mengundi daripada masa ke semasa terutamanya menjelang musim pilihanraya di Malaysia

PP/S : Jangan lupa bawa bersama kad pengenalan anda untuk tujuan pengesahan pegawai SPR yang bertugas bagi melayakkan anda membuang undi.

Scroll to Top