Semakan Daftar Pemilih di Portal Myspr Online

Portal myspr menyediakan semakan daftar pemilih spr secara online atau sms, check dan semak tempat mengundi pru15 dan nama oleh anda sebagai pengundi semasa pilihanraya

semakan daftar pemilih spr semakan

5 tahun sekali untuk rakyat malaysia turun mengundi datang lagi. Kali terakhir rakyat malaysia mengundi adalah pada 9 Mei 2018. Dan siri pilihanraya kali ini, rakyat Malaysia akan undi sebelum Mei 2023.

Inilah waktu dan masa untuk anda sebagai pengundi turun mengundi calon dan parti pilihan anda untuk menjadi wakil bagi kawasan anda sekaligus menerajui kerajaan Malaysia untuk 5 tahun seterusnya.

Persoalannya adalah anda sudah check dan buat semakan pengundi secara online atau tidak.

Ini kerana dengan melakukan semakan daftar pemilih PRU15 membolehkan anda mendapatkan maklumat penting contohnya lokasi anda bakal mengundi bagi DUN dan PARLIMEN.

Semakan Daftar Pemilih Spr

Di bawah ini MYpt3 kongsikan bersama cara bagaimana untuk anda membuat semakan daftar pemilih online ataupun secara sms.

PERKARABUTIRANNYA
Semakan daftar pemilihhttps://pengundi.spr.gov.my/

Walaubagaimanapun sebelum itu, pastikan anda check daftar mengundi online yang mana kami akan tunjukkan dan kongsikan di atas ini :
semakan spr semakan tempat pengundi

 1. Kerajaan baru sahaja meluluskan satu undang-undang yang membolehkan anak-anak yang berumur 18 tahun dan ke atas layak untuk mengundi.
 2. Ini bakal menyebabkan jumlah pengundi berdaftar di Malaysia semakin melonjak tinggi. Tambahan pula, pilihanraya umum yang akan datang sudah tidak lama lagi.
 3. Menyedari jumlah yang naik mendadak itu, lantas telah menyediakan satu portal rasmi suruhanjaya pilihanraya malaysia yang memboleh anda semua daftar pengundi secara daftar secara online.
 4. Portal rasmi myspr boleh anda buat semakan daftar pemilih secara online jika anda benar-benar mahu menggunakan kuasa mengundi anda memilih pemimpin dan kerajaan untuk tempoh 5 tahun yang akan datang pada pru15
 5. Dengan menggunakan sistem semakan daftar pemilih online ini, anda tidak perlu bersusah payah untuk mendaftar sebagai pemilih di Malaysia.
 6. Semuanya boleh dilakukan dengan cara mendaftar mengundi melalui portal rasmi tersebut secara online

Semak Tukar Tempat Mengundi

 1. Jikalau anda mahu tukar tempat mengundi sepertimana yang tercatit pada kad pengenalan anda mudah sahaja.
 2. Anda perlu terus pergi ke mana mana cawangan yang berdekatan dengan anda. Ini kerana ada borang yang perlu anda isi dan lengkapkan. Kakitangan yang bertgas akan membantu anda. Jangan risau.
PERKARABUTIRANNYA
Semak Daftar Mengundi Onlinehttps://mysprdaftar.spr.gov.my/
Semakan secara SMS
 • Taip: SPR<jarak>SEMAK<jarak>Nombor kad pengenalan
 • (Contoh 800513064098) dan hantarkan ke 15888
 • Taip SPR<jarak>800513064098 dan hantarkan ke 15888

Cara Semak Tempat Mengundi

1) Cara Semakan Daftar Pemilih Melalui Online

Mudah sahaja, hanya masukkan nombor kad pengenalan atau ‘ malaysian ic number checker ‘ anda melalui pautan di bawah ini dan tekan butang SEMAK, akan terpapar hasil lokasi anda membuang undi.

semakan pengundi

2) Cara Semak Daftar Pemilih Melalui Sms

Hantar pesanan ringkas anda ke nombor yang tersenarai di bawah ini untuk mendapatkan lokasi mengundi terus di telefon bimbit anda. Caranya:

 • Taip SPR SEMAK<jarak>nombor kad pengenalan anda dan hantarkan ke nombor 15888
 • Dan setiap mesej yang anda terima daripada suruhanjaya pilihan raya malaysia anda hanya dikenakan caj harga serendah 20 sen sahaja

3) Cara Semakan Tempat Mengundi Melalui Aplikasi

Boleh download aplikasi semak spr malaysia samada melalui aplikasi Google Play Store atau Apple Store masing-masing. Ada di sana.

4) Nombor Telefon

Ataupun anda boleh juga telefon terus ke pejabat dan kakitangan yang bertugas akan melayan pertanyaan anda.

 • Nombor telefon : 03-88927018

Daftar Myspr

1. Jangan nanti, keputusan pilihanraya tidak memihak kepada keinginan anda, anda menyesal tidak sudah sedangkan anda sendiri tidak turun mengundi. Jadi gunakan keistimewaan dan kelebihan ini untuk daftar spr semakan daftar pemilih

2. Tidak cukup sekadar berteriak dan tidak puas hati sebelum pilihanraya sedangkan anda tidak mengundi calon dan parti yang anda sokong

3. Pilihanraya umum di Malaysia hanya maksimum lima tahun sekali sahaja, berat sangatkah permintaan untuk anda turun mengundi atas nama hak anda untuk menentukan kepimpinan untuk 5 tahun seterusnya. Sukarkah?

4. Satu undi cukup penting. Dengan kekurangan satu undi daripada anda bakal menyebabkan calon yang anda inginkan kalah atau menang.

P/S : Jangan lupa bawa bersama kad pengenalan anda untuk tujuan pengesahan pegawai yang bertugas bagi melayakkan anda membuang undi.