≡ BACK

Semakan Daftar Pemilih PRU : Bagaimana Cara Check Online SMS

Semakan Daftar Pemilih PRU Secara SMS dan Secara Online

5 tahun sekali untuk rakyat malaysia turun mengundi datang lagi. Kali terakhir rakyat malaysia mengundi adalah pada 5 Mei 2013. Dan siri pilihanraya kali ini, rakyat Malaysia akan undi pada 9 mei 2018.

semakan daftar pemilih

Inilah waktu dan masa untuk anda sebagai pengundi turun mengundi calon dan parti pilihan anda untuk menjadi wakil bagi kawasan anda sekaligus menerajui kerajaan Malaysia untuk 5 tahun seterusnya.

Jangan sesekali mengambil mudah untu turun mengundi sebaliknya menjadikannya sebagai satu tanggungjawab. Persoalannya adalah anda sudah melakukan semakan daftar pemilih online.

Ini kerana dengan melakukan semakan daftar pemilih PRU membolehkan anda mendapatkan maklumat penting contohnya lokasi anda bakal mengundi bagi DUN dan PARLIMEN.

Ia bagi memastikan tempat anda tidak bertukar tanpa pengetahuan anda saat-saat akhir.

Di bawah ini MYpt3 kongsikan bersama cara bagaimana untuk anda melakukan semakan daftar pemilih secara online ataupun secara sms :

Cara Semakan Daftar Pemilih di Malaysia

PerkaraButirannya
Semakan secara OnlineKLIK SINI
Semakan secara SMS
  • Taip: SPR<jarak>SEMAK<jarak>Nombor kad pengenalan
  • (Contoh 800513064098) dan hantarkan ke 15888
  • Taip SPR<jarak>800513064098 dan hantarkan ke 15888

 

Pastikan anda semak di mana lokasi anda bakal mengundi baik di peringkat DUN ataupun PARLIMEN. Ini penting kerana sekarang ada persempadanan yang baru termasuk ada pertukaran nama DUN atau PARLIMEN oleh SPR, jadi mungkin tempat anda mengundi terlibat. Jadi sila semak terlebih dahulu.

Semakan Daftar Pemilih : Mengapa Perlu Turun Undi

1. Jangan nanti, keputusan pilihanraya tidak memihak kepada keinginan anda, anda menyesal tidak sudah sedangkan anda sendiri tidak turun mengundi

2. Tidak cukup sekadar berteriak dan tidak puas hati sebelum pilihanraya sedangkan anda tidak mengundi calon dan parti yang anda sokonhg

3. Pilihanraya umum di Malaysia hanya maksimum lima tahun sekali sahaja, berat sangatkah permintaan untuk anda turun mengundi atas nama hak anda untuk menentukan kepimpinan untuk 5 tahun seterusnya. Sukarkah?

4. Satu undi cukup penting. Dengan kekurangan satu undi daripada anda bakal menyebabkan calon yang anda inginkan kalah atau menang.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Keputusan PRK Port Dickson Negeri Sembilan : Anwar Menang Berita Terkini Keputusan PRK Port Dickson Negeri Sembilan. Anwar Ibrahim dari PKR mesti menang untuk jadi Perdana menteri Malaysia Selepas Anwar Ibra…
Keputusan Pilihanraya Kecil di Malaysia Tahun 2019 Berita Terkini Pengumuman Keputusan Pilihanraya Kecil di Malaysia 2019. Antara Pakatan Harapan BN, UMNO Debaran untuk menantikan siapa sebenarnya yan…
Semakan SPR : Ikuti Analisa Pakar Ramalan Keputusan PRU 14 Semakan SPR Keputusan PRU 14 Milik Parti Apa : Ikuti Analisa Pakar Lima tahun lalu, Profesor Dato Dr Redzuan Othman telah melakukan kontroversi melal…