Semak Syarat UPU 2019 : Check Syarat Kelayakan Masuk Universiti

Bagaimana Cara Semak Syarat UPU untuk Kelayakan khas syarat kemasukan Universiti di Malaysia dan IPTA secara online

Sebenarnya untuk masuk universiti awam di Malaysia agak mudah. Tetapi ramai pelajar yang terkandas di tengah jalan atau rasa menyesal dengan kursus yang mereka ambil tidak sesuai dengan potensi diri masing-masing.

semak syarat upu

Ini kerana ramai yang perhatikan apabila mengambil jalan mudah.

Janji dapat masuk ke IPTA dan universiti di Malaysia. Soal kursus yang diambil itu perkara kedua oleh sesetengah pelajar.

Ambil mudah. Kadang-kadang ada pelajar yang cuba untuk mendapatkan kursus yang berat kononnya untuk menunjukkan kepada ramai yang beliau ambil kursus yang berat dan susah serta gempak.

Hakikatnya, diri sendiri tiada keupayaan untuk bawa dengan cemerlang kursus tersebut

Tetapi masalah untuk mendapatkan kursus yang sesuai dengan result dan keputusan SPM online ataupun keputusan STPM anda dapat diselesaikan dengan satu aplikasi yang cukup genius kami rasakan yang boleh bantu untuk anda memilih kursus dan universiti di Malaysia yang sesuai dengan anda.

Perhatikan juga senarai penting tarikh tutup upu yang perlu anda semak sama supaya tidak terlepas

Dahulu pelajar menggunakan aplikasi semak upu IMASCU untuk syarat kemasukan ke ipta, dahulu.

Sekarang ini aplikasi semak syarat UPU dilancarkan untuk mudah anda lakukan semakan syarat UPU samada kelayakan am ataupun kelayakan khas.

Menariknya ia boleh digunakan untuk anda sebagai pelajar lepasan SPM, STPM dan juga lepasan matrikulasi untuk melakukan semakan semak syarat UPU.

Bagaimana cara dan langkah demi langkah untuk check dan lakukan semakan ada dikongsikan di bawah ini :

5 Langkah Semak Syarat UPU Secara Online

1) Anda perlu ke portal rasmi semak syarat UPU online. Masukkan maklumat yang diperlukan seperti pada gambar di bawah ini :

PerkaraButirannya
Sistem upu semak syaratKLIK SINI

 

upu semak syarat

2) Masukkan result keputusan peperiksaan anda samada semak keputusan SPM atau semak keputusan STPM bergantung anda lepasan SPM atau lepasan STPM.

syarat kemasukan upu syarat kelayakan upu

3) Anda perlu bersetuju dengan terma syarat kemasukan upu yang telah ditetapkan oleh sistem online untuk anda meneruskan langkah yang seterusnya

4) Nah, berdasarkan keputusan peperiksaan yang anda masukkan, akan terpapar beberapa senarai cadangan universiti dan kursus yang sesuai dengan keputusan peperiksaan anda.

Universiti yang terpapar angka anda boleh tekan untuk melihat kursus yang ditawarkan kepada anda.

Contoh ada pada 2 gambar di bawah ini :

5) Jikalau anda mahu cuba sekali, boleh pergi ke semula ke langkah pertama.

P/S : Dengan sistem syarat kelayakan upu online diharapkan membantu urusan permohonan upu selepas ini

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Permohonan UPU Online 2019 : Cara Terbaik Isi Borang Sehingga Berjaya Cara Isi Borang Permohonan UPU online 2019 Lepasan SPM Online dan Permohonan UPU 2019 Lepasan STPM, Matrikulasi, Diploma Sebelum tarikh tutup. Mesti L…
Result Muet 2019 : Semakan Keputusan Sesi Mac, Julai, November Semakan keputusan Muet Result Muet Sesi Mac, Julai, November Jikalau anda sudah pun mengambil peperiksaan Malaysian University English Test untuk ses…
Tarikh Tutup UPU 2019 : Jangan Terlepas Senarai Penting Tarikh UPU 2019 Yang Penting : Dari tarikh buka permohonan upu, tarikh tutup upu dan tarikh pembelian no pin upu dan tarikh semakan keputusan UPU Seb…
6 Senarai Kelebihan Belajar di Universiti Awam vs Universiti Swasta 6 Senarai Kelebihan Belajar di Universiti Awam Berbanding kelebihan belajar di Universiti Swasta Kadang ada kalangan pelajar semasa menghadapi peperi…
5 Kriteria Penting Untuk Dapat Tawaran Sambung Belajar 5 Sebab dan Punca Anda Tidak Berjaya dan Gagal Dapat Tawaran Sambung Belajar ke Universiti Awam, Politeknik, Matrikulasi Kepada kalangan yang bermina…