Semak Syarat UPU 2020: Semakan Kelayakan Universiti

Semakan Cara Semak Syarat UPU untuk semakan Kelayakan khas syarat kemasukan Universiti di Malaysia dan IPTA secara online

semak syarat upu semaksyarat

Sebenarnya untuk masuk universiti awam di Malaysia agak mudah. Tetapi ramai pelajar yang terkandas di tengah jalan atau rasa menyesal dengan kursus yang mereka ambil tidak sesuai dengan potensi diri masing-masing. Ini kerana ramai yang perhatikan apabila mengambil jalan mudah.

Janji dapat masuk ke IPTA dan universiti di Malaysia. Pilihan kedua barulah politeknik. Soal kursus yang diambil itu perkara kedua oleh sesetengah pelajar. Ambil mudah. Kadang-kadang ada pelajar yang cuba untuk mendapatkan kursus yang berat kononnya untuk menunjukkan kepada ramai yang beliau ambil kursus yang berat dan susah serta gempak.

Hakikatnya, diri sendiri tiada keupayaan untuk bawa dengan cemerlang kursus tersebut. Tetapi masalah untuk mendapatkan kursus yang sesuai dengan result dan keputusan spm online ataupun semakan keputusan stpm anda dapat diselesaikan dengan satu aplikasi yang cukup genius kami rasakan yang boleh bantu untuk anda memilih kursus dan universiti di Malaysia yang sesuai dengan anda.

Sekarang ini aplikasi semakan kelayakan UPU atau imascu dilancarkan untuk mudah anda buat semaksyarat samada kelayakan am ataupun kelayakan khas. Menariknya ia boleh digunakan untuk anda sebagai pelajar lepasan SPM, STPM dan juga lepasan matrikulasi untuk melakukan upu semak syarat.

Senarai Kandungan Penting:

Semak Syarat UPU 2020

Bagaimana cara dan langkah demi langkah untuk check dan lakukan semakan ada dikongsikan di bawah ini :

1) Anda perlu ke portal rasmi online seperti di bawah ini.

Masukkan maklumat yang diperlukan seperti pada gambar di bawah ini :

upu semak syarat

2) Masukkan result keputusan peperiksaan anda samada semak keputusan SPM atau semak keputusan STPM bergantung anda lepasan SPM atau lepasan STPM.

semakan kelayakan upu semak kelayakan upu

3) Anda perlu bersetuju dengan terma syarat semak kelayakan upu yang telah ditetapkan oleh sistem online untuk anda meneruskan langkah yang seterusnya

4) Nah, berdasarkan keputusan peperiksaan yang anda masukkan, akan terpapar beberapa senarai cadangan universiti dan kursus yang sesuai dengan keputusan peperiksaan anda.

Universiti yang terpapar angka anda boleh tekan untuk melihat kursus yang ditawarkan kepada anda.

5) Jikalau anda mahu cuba sekali, boleh pergi ke semula ke langkah pertama.

P/S : Dengan sistem syarat kelayakan upu online diharapkan membantu urusan permohonan upu selepas ini


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia