Semak Syarat UPU: Kelayakan Masuk Universiti Awam 2019

Semakan Cara Semak Syarat UPU untuk Kelayakan khas syarat kemasukan Universiti di Malaysia dan IPTA secara online

semak syarat upu

Sebenarnya untuk masuk universiti awam di Malaysia agak mudah. Tetapi ramai pelajar yang terkandas di tengah jalan atau rasa menyesal dengan kursus yang mereka ambil tidak sesuai dengan potensi diri masing-masing. Ini kerana ramai yang perhatikan apabila mengambil jalan mudah.

Janji dapat masuk ke IPTA dan universiti di Malaysia. Pilihan kedua barulah politeknik. Soal kursus yang diambil itu perkara kedua oleh sesetengah pelajar. Ambil mudah. Kadang-kadang ada pelajar yang cuba untuk mendapatkan kursus yang berat kononnya untuk menunjukkan kepada ramai yang beliau ambil kursus yang berat dan susah serta gempak.

Hakikatnya, diri sendiri tiada keupayaan untuk bawa dengan cemerlang kursus tersebut. Tetapi masalah untuk mendapatkan kursus yang sesuai dengan result dan keputusan spm online ataupun semakan keputusan stpm anda dapat diselesaikan dengan satu aplikasi yang cukup genius kami rasakan yang boleh bantu untuk anda memilih kursus dan universiti di Malaysia yang sesuai dengan anda.

Dahulu pelajar menggunakan aplikasi semak upu IMASCU untuk syarat kemasukan ke ipta, dahulu. Sekarang ini aplikasi semak syarat UPU dilancarkan untuk mudah anda lakukan semakan syarat UPU samada kelayakan am ataupun kelayakan khas. Menariknya ia boleh digunakan untuk anda sebagai pelajar lepasan SPM, STPM dan juga lepasan matrikulasi untuk melakukan semakan semak syarat UPU.

5 Langkah Semak Syarat UPU

Bagaimana cara dan langkah demi langkah untuk check dan lakukan semakan ada dikongsikan di bawah ini :

1) Anda perlu ke portal rasmi online seperti di bawah ini atau imascu. Masukkan maklumat yang diperlukan seperti pada gambar di bawah ini :

upu semak syarat

2) Masukkan result keputusan peperiksaan anda samada semak keputusan SPM atau semak keputusan STPM bergantung anda lepasan SPM atau lepasan STPM.

syarat kemasukan upu syarat kelayakan upu

3) Anda perlu bersetuju dengan terma syarat kemasukan upu yang telah ditetapkan oleh sistem online untuk anda meneruskan langkah yang seterusnya

4) Nah, berdasarkan keputusan peperiksaan yang anda masukkan, akan terpapar beberapa senarai cadangan universiti dan kursus yang sesuai dengan keputusan peperiksaan anda.

Universiti yang terpapar angka anda boleh tekan untuk melihat kursus yang ditawarkan kepada anda.

Contoh ada pada 2 gambar di bawah ini :

5) Jikalau anda mahu cuba sekali, boleh pergi ke semula ke langkah pertama.

P/S : Dengan sistem syarat kelayakan upu online diharapkan membantu urusan permohonan upu selepas ini

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top