Semak Syarat UPU : Check Syarat Kelayakan Masuk Universiti

Bagaimana Cara Semak Syarat UPU untuk Kelayakan khas Masuk Universiti di Malaysia dan IPTA secara online

Sebenarnya untuk masuk universiti awam di Malaysia agak mudah. Tetapi ramai pelajar yang terkandas di tengah jalan atau rasa menyesal dengan kursus yang mereka ambil tidak sesuai dengan potensi diri masing-masing.

semak syarat upu

Ini kerana ramai yang perhatikan apabila mengambil jalan mudah. Janji dapat masuk ke IPTA dan universiti di Malaysia. Soal kursus yang diambil itu perkara kedua oleh sesetengah pelajar.

Ambil mudah. Kadang-kadang ada pelajar yang cuba untuk mendapatkan kursus yang berat kononya untuk menunjukkan kepada ramai yang beliau ambil kursus yang berat dan susah serta gempak. Hakikatnya, diri sendiri tiada kepuayaan untuk bawa dengan cemerlang kursus tersebut

Tetapi masalah untuk mendapatkan kursus yang sesuai dengan result dan keputusan SPM online ataupun keputusan STPM anda dapat diselesaikan dengan satu aplikasi yang cukup genius kami rasakan yang boleh bantu untuk anda memilih kursus dan universiti di Malaysia yang sesuai dengan anda.

Dahulu pelajar menggunakan aplikasi IMASCU, dahulu. Sekarang ini aplikasi Semak Syarat UPU dilancarkan untuk mudah anda lakukan semakan syarat UPU samada kelayakan am ataupun kelayakan khas.

Menariknya ia boleh digunakan untuk anda sebagai pelajar lepasan SPM, STPM dan juga lepasan matrikulasi untuk melakukan semakan semak syarat UPU.

Bagaimana cara dan langkah demi langkah untuk check dan lakukan semakan ada dikongsikan di bawah ini :

5 Langkah Semak Syarat UPU Secara Online

1) Anda perlu ke portal rasmi semak syarat UPU online. Masukkan maklumat yang diperlukan seperti pada gambar di bawah ini :

semakan syarat upu

2) Masukkan result keputusan peperiksaan anda samada semak keputusan SPM atau semak keputusan STPM bergantung anda lepasan SPM atau lepasan STPM.

syart upu syarat kelayakan upu

3) Anda perlu bersetuju dengan terma syarat yang telah ditetapkan oleh sistem online untuk anda meneruskan langkah yang seterusnya

4) Nah, berdasarkan keputusan peperiksaan yang anda masukkan, akan terpapar beberapa senarai cadangan universiti dan kursus yang sesuai dengan keputusan peperiksaan anda. Universiti yang terpapar angka anda boleh tekan untuk melihat kursus yang ditawarkan kepada anda.

Contoh ada pada 2 gambar di bawah ini :

5) Jikalau anda mahu cuba sekali, boleh pergi ke semula ke langkah pertama.