Semakan Kelayakan UPU 2023: Syarat Merit Masuk Universiti


Semakan kelayakan upu dan semak syarat masuk universiti awam secara online berdasarkan keputusan spm anda bagi kemasukan tahun 2023. Cara kira merit spm dikongsikan seperti di bawah ini

semakan kelayakan upu 2023

Sebenarnya untuk masuk universiti awam di Malaysia agak mudah. Tetapi ramai pelajar yang terkandas di tengah jalan atau rasa menyesal dengan kursus yang mereka ambil tidak sesuai dengan potensi diri masing-masing. Ini kerana ramai yang perhatikan apabila mengambil jalan mudah.

Janji dapat masuk ke IPTA dan universiti di Malaysia. Pilihan kedua barulah politeknik. Soal kursus yang diambil itu perkara kedua oleh sesetengah pelajar. Ambil mudah. Kadang-kadang ada pelajar yang cuba untuk mendapatkan kursus yang berat kononnya untuk menunjukkan kepada ramai yang beliau ambil kursus yang berat dan susah serta gempak.

Hakikatnya, diri sendiri tiada keupayaan untuk bawa dengan cemerlang kursus tersebut. Tetapi masalah untuk mendapatkan kursus yang sesuai dengan result dan semak tarikh keputusan spm online ataupun semakan keputusan stpm anda dapat diselesaikan dengan satu aplikasi yang cukup genius kami rasakan yang boleh bantu untuk anda memilih kursus dan universiti di Malaysia yang sesuai senarai merit universiti dengan kemampuan anda.

Sekarang ini aplikasi semakan kelayakan UPU berdasar keputusan spm atau imascu dilancarkan untuk mudah anda buat semaksyarat samada kelayakan am ataupun kelayakan khas. Menariknya ia boleh digunakan untuk anda sebagai pelajar lepasan SPM, STPM dan juga lepasan matrikulasi untuk melakukan upu semak syarat.

Semakan Kelayakan UPU 2023

Bagaimana cara dan langkah demi langkah untuk check syarat kemasukan upu kelayakan ada dikongsikan di bawah ini:

1) Anda perlu ke portal rasmi online seperti di link pautan syarat upu 2023 ini, https://online.moe.gov.my

Masukkan maklumat yang diperlukan seperti pada gambar di bawah ini untuk memulakan semakan kelayakan universiti :

kelayakan masuk universiti

2) Masukkan result keputusan peperiksaan anda samada semak keputusan SPM atau semak keputusan STPM bergantung anda lepasan SPM atau lepasan STPM untuk kelayakan masuk universiti.

semak syarat kemasukan upu 2023
syarat kemasukan universiti awam

3) Anda perlu bersetuju dengan terma semak syarat kelayakan upu yang telah ditetapkan oleh sistem online untuk anda meneruskan langkah yang seterusnya

4) Nah, berdasarkan keputusan peperiksaan yang anda masukkan, akan terpapar beberapa senarai cadangan universiti dan kursus yang sesuai dengan keputusan peperiksaan anda.

Universiti yang terpapar angka anda boleh tekan untuk melihat kursus yang ditawarkan kepada anda.

5) Jikalau anda mahu cuba sekali, boleh pergi ke semula ke langkah pertama.

Cara Pengiraan Merit Spm

Cara kira merit spm sedang dikemaskinikan

senarai merit universiti

Keputusan SPM Yang Layak Masuk Universiti

Setiap pelajar layak untuk sambung study untuk layak masuk ke peringkat universiti mengikut keputusan SPM yang telah diterima.

Pelajar mestilah mendapat keputusan SPM sekurang-kurangnya LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu dan lulus Sejarah untuk layak masuk ke universiti.

Syarat ini menjadi penanda aras dan syarat kelayakan utama yang akan dipertimbangkan sebelum pelajar membuat permohona untuk melanjutkan pelajaran ke universiti.

P/S : Dengan sistem syarat dan semakan kelayakan upu online diharapkan membantu urusan permohonan upu selepas ini

PP/S; Kami doakan supaya anda melepasi syarat kemasukan universiti lepasan spm yang telah ditetapkan. Semoga berjaya

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia