≡ BACK

Sejarah PT3 Peperiksaan Tingkatan 3 : Pelajar dan Guru Lebih Bersedia

Sejarah PT3 Peperiksaan Tingkatan 3 : Pelajar, Ibu Bapa dan Guru Lebih Besar Kali Ini?

Sejarah PT3 Peperiksaan Tingkatan 3 bermula apabila kerajaan Malaysia melalui Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) cuba melakukan anjakan pradigma dengan melakukan perubahan secara drastik, yang mana Peperiksaan Menengah Rendah (PMR) telah dihentikan serta merta dan digantikan dengan Peperiksaan Tingkatan 3 atau PT3 bermula 1 April 2014.

konsep kegiatan ekonomi

Sejarah PT3 yang telah tertulis ini, membuka lembaran baru dalam sistem peperiksaan dan penialai bagi pelajar Tingkatan 1, Tingkatan 2 dan Tingkatan 3 yang banyak berorientiasikan peperiksaan semata.

Sekaligus melalui sistem dan format peperiksaan Tingkatan 3 ini banyak menilai prestasi pelajar terus dari sekolah umumnya dan dari kelas amnya. Maka selepas ini tiada lagi peperiksaan berpusat yang selama ini digunakan dalam PMR.

Walaubagaimanapun, dek kerana pelaksanaan PT3 dilihat terburu-buru tahun lepas kelihatan banyak aduan yang kedengaran kerana masing-masing termasuklah kalangan guru, ibu bapa apatah lagi pelajar-pelajar dilihat kurang bersedia berhadapan format baru PT3 kali ini. Sehingga menyebabkan ramai kalangan pelajar untuk beberapa subjek mendapat keputusan yang diluar jangakaan mereka.

Sejarah PT3 Peperiksaan Tingkatan 3  Lebih Baik?

Apa yang berlaku pada tahun lepas, ia sudah menjadi sejarah PT3 disebalik tahun-tahun awal ia mula dilaksanakan.

Kelihatan pada tahun PT3 kelihatan pelajar-pelajar dilihat lebih bersedia, guru-guru banyak mengambil iktibar dan pengajaran untuk melakukan yang terbaik buat sekolah, pelajar mereka.

Setuju? Insyaallah.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Contoh Kerja Kursus Sejarah PT3 2019 : Rujukan Terbaik Tingkatan 3? Contoh Kerja Kursus Sejarah PT3 2019 : Contoh Rujukan Terbaik Tingkatan 3? Terdapat beberapa contoh rujukan yang ingin dikongsikan bersama dengan adi…
Tips PT3 Terbaik : Boleh Check Senarai Panduan Untuk Anda Gunakan Apa Senarai Panduan dan Tips PT3 Yang Boleh Digunapakai Ini berdasarkan pengalaman salah seorang pembaca dan pengikut setia Mypt3. Beliau ini merupak…
Contoh Rumusan Sejarah PT3 2019 : Kajian Masyarakat Setempat Contoh Rumusan Sejarah PT3 2019 : Kajian Masyarakat Setempat Pelajar-pelajar PT3 Tingkatan 3 dikehendaki untuk membuat dan menyiapkan kerja kursus Se…