Sejarah Kertas 3 Tingkatan 4 & 5: Contoh Jawapan Tema Umum

Contoh jawapan sejarah kertas 3 tingkatan 4 dan tingkatan 5 spm 2020 dan cara menjawab paper 3 Ikut Skema

contoh jawapan sejarah kertas 3 tingkatan 4

Kepada yang cari apa sebenarnya tema umum bagi tahun 2020 ini. Ia sudah pun keluar sepertimana yang diumumkan sendiri oleh lembaga peperiksaan Malaysia LPM.

Dan diharapkan contoh jawapan sejarah kertas 3 SPM tingakatn 4 dan tingkatan 5 ini yang disiapkan mengikut skema jawapan sebenar dapat membantu anda menghasilkan jawapan yang baik pada hari peperiksaan SPM kelak.

Ini kerana tema umum sejarah PT3 yang dikongsikan sebagai rujukan untuk anda membuat persediaan dan latihan untuk Tugasan yang akan diberikan pada hari peperiksaan kelak mengikut pada jadual peperiksaan SPM

Oleh itu, masa yang ada ini dapat digunakan oleh anda untuk mengumpul seberapa banyak bahan dan mendapatkan seberapa banyak maklumat serta info yang boleh membantu anda mendapatkan cara menjawab sejarah kertas 3 spm 2020 yang betul.

  • Anda juga boleh ikuti 30 tips spm oleh kalangan yang pernah dapat anugerah diraja di universiti dahulu adalah pelajar terbaik spm

Contoh Jawapan Sejarah Kertas 3 Tingkatan 4 dan 5

Ini sekaligus menyiapkan tugasan yang diberikan dengan baik sekali sekaligus anda berpeluang dapat keputusan SPM terbaik

  • Tema Umum Sejarah Kertas 3 – Suruhanjaya Reid
  • Contoh Jawapan spm – Akan dikemaskinikan

Tips Jawab

1) Biasanya soalan sudah diberikan awal. Satu bulan lebih awal. Jadi, gunakan masa yang ada untuk mencari maklumat berguna, termasuk sumber di Internet.

Perbincangan dan proses mendapatkan maklumat saat-saat akhir tidak digalakkan kerana ia akan memberi tekanan kepada anda.

2) Anda perlu fokus apabila guru sejarah SPM anda sedang mengajar. Kadang kala guru sejarah akan berkongsi dan menyelitkan tips penting tanpa anda sedar.

3) Jangan lupa membawa buku teks anda pada hari peperiksaan.

Kadang-kadang, buku teks sudah mencukupi untuk anda menulis beberapa perenggan melibatkan soalan pertama.

4) Apabila anda memulakan perenggan baru, sila nyatakannya.

Anda juga boleh menulis tajuk ringkas pada perenggan baru dan anda boleh merujuk tajuk dari kertas soalan yang diberikan.

Ini akan membantu pemeriksa untuk mengenal pasti jawapan anda berikan dengan lebih jelas dan akan menjadikannya lebih mudah.

Contoh Jawapan Sejarah Kertas 3 spm 2020

Boleh semak contoh jawapan sejarah kertas spm 2020 yang terbaik utnuk anda dapatkan rujukan yang dapat score tinggi sebelum ini

SUMBER: http://lp.moe.gov.my

P/S : Nasihat Mypt3, jangan lepaskan peluang utnuk mendapatkan markah yang tinggi kerana inilah kertas yang paling mudah untuk score.