Renew Passport Malaysia: Walk In Pejabat Imigresen / Online 2022

Cara Renew Passport Malaysia: Walk In Pejabat Imigresen / buat myonline passport online untuk urusan tahun 2022

renew passport malaysia

Nampaknya pengumuman kerajaan yang buka semua border dan pintu sempadan negara, menyebabkan ramai yang berpusu untuk keluar negara ataupun datang ke nagara kita Malaysia.

Disebabkan terlalu lama pintu sempadan ditutup dek kerana seranan Covid 19, ada ramai kalangan pemilik pasport yang sudah expired.

BACA SINI: Harga Buat Passport Malaysia 2022 & Cara Ambil Gambar Pasport Online

Jadi kita boleh lihat sekarang ramai yang berpusu-pusu untuk renew samada secara online ataupun walk in terus ke pejabat imigresen / Immigration malaysia.

Cara Renew Passport Malaysia Secara Online

Untuk urusan secara online, anda boleh renew secara online melalui sistem Myonline Pasport Jabatan Imigresen di link pautan ini, https://imigresen-online.imi.gov.my

  1. Anda boleh terus buat pembayaran terus secara online
  2. Dan anda juga boleh pilih di pejabat mana yang anda mahu ambil pasport imigresen anda semula, selepas siap
  3. Hanya kanak kanak umur lebh 13 tahun dibenarkan untuk mohon renew secara online yang telah pun memiliki e pasport yang mengandungi cip.

BACA SINI: Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia

Prosedur Renew Pasport di Pejabat Imigresen

BACA SINI >> Emirates airlines malaysia: Harga Booking Ticket Flight Emirate

Bermula 11 Mei 2022 anda sama sekali tidak boleh buat sebarang urusan untuk renew dengan pihak Jabatan Imigresen Malaysia. Semuanya perlu dilakukan secara online.

Ini kerana jumlah yang berpusu-pusu immigration department terlaku ramai pada ketika ini untuk buat renewal application. Jadi semua urusan perlu dilakukan secara online.

BACA SINI: myimms eservices imi gov my 2022: Check Status & E Bayaran

Dokumen Penting Untuk Renew

  1. Pastikan sudah sediakan kad debit, kad kredit ataupun no akaun bank anda untuk membuat pembayaran secara online
  2. Pastikan anda sudah sediakan gambar secara online mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia.
  3. Pastikan anda masih ada epassport (yang ada chip) yang masih tidak rosak lagi
  4. Kad Pengenalan / sijil kelahiran (untuk anak anda), pasport yang lama, bukti pembayaran online untuk renew perlu dibawa semasa datang ambil pasport anda yang baru di immigration offices.

Urusan Walk in Ke Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia

Dibenarkan untuk anda walk in untuk urusan di pejabat untuk kanak kanak 13 tahun dan ke bawah, golongan orang kurang upaya OKU, warga emas, bakal jemaah haji, dan juga pelajar di Malaysia yang nak sambung belajar (further study) dibenarkan untuk walk in untuk urusan dengan Jabatan Imigresen Malaysia.

Anda yang baru nak buat pasportt atau pun mahu mengantikan passpot yang telah rosak ataupun sudah hilang, DIBENARKAN untuk walk in ke pejabat imiggresen yang terdekat dengan anda.

YouTube video

NOTA: Cara renew dan perbaharui passport WAJIB secara online dengan imigresen terpakai di seluruh Malaysia dari Sabah Sarawak Kelantan Terengganu Perlis kedah Perak Pahang Negeri Sembilan Johor Putrajaya Selangor Kuala Lumpur Kl sehingga ke Melaka.

Tips Sebelum Renew Pasport Untuk Elak Masalah

  1. Jika anda mahu proses passport application anda dengan lebih cepat, anda perlu hantar permohonan online anda sebelum pukul 3 petang. Biasanya keesokan harinya sudah boleh datang ambil selepas pukul 10 pagi di pejabat imigresen yang telah anda tetapkan dan pilih sebelum ini.
  2. Anda mesti ambil sendiri passport anda. Wakil sama sekali tidak dibenarkan.
  3. Cuma jika untuk anak anak anda, anda sebagai ibu bapa mesti datang bersama-sama anak anda untuk ambil pasport malaysia

Tempoh Kutip Pasport Malaysia Yang Siap Lepas Mohon Renew

Tidak lama. Biasanya jika hantar permohonan online untuk renew sebelum pukul 3 petang, anda boleh ambil pada keesokannya yang jatuh pada hari bekerja

Soalan Lazim & FAQ

1) Berapa lama saya perlu menunggu untuk mendapat maklum balas kelulusan pembaharuan passpot?

Dalam tempoh 3 hari bekerja terus dimaklumkan melalui emel anda

2) Benarkah sekarang tidak dibenarkan walk in ke pejabat

Boleh baca butiran LENGKAP seperti yang kami terangkan di atas ini

Kami harapkan dengan perkongsian memudahkan anda memahami prosdur terbaru Jabatan Imigresen Malaysia mengenai bagaimana cara nak renew dan buat pembaharuan passport selepas ini.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia