≡ BACK

Berita Terkini : Program Khidmat Negara Tidak jadi Ditutup

Program Khidmat Negara Tidak jadi Ditutup, Mungkin Diteruskan

Isu kajian semula pelaksaan semula program Latihan Khidmat negara PLKN menjadi fokus pada sedang Dewan rakyat hari ini.

program khidmat negara

Walaupun manifesto Pakatan Harapan menyatakan yang mana program Khidmat negara akan ditutup, namun terdapat pandangan dan kajian bebas yang mengatakan ia sebenarnya memupuk sifat patriotisme dan berjaya menerapkan nilai-nilai murni dikalangan belia belia muda hari ini.

Justeru menteri pertahanan, Mohamad sabu mengatakan kementeriannya sendiri akan menjalankan kajian dan dapatan bagi mengenalpasti kesan jika penutupan PLKN tersebut tetap dilaksanakan.

Serta kementerian Pertahanan akan menjalankan kajian daripada aspek penambaikan yang perlu dilakukan agar program Khidmat negara tetap kekal relevan dan sesuai untuk memperkasakan golongan belia di Malaysia tanpa membebankan kos perbelanjaan kerajaan Malaysia.

Jumlah Program Khidmat negara membazir

Mohamad sabu juga turut mengatakan berdasarkan rekod yang ada padanya, sejumlah RM8.4 telah pun dibelanjakan untuk program Khidmat Negara ini di mana 43 peratus sahaja telah dibelanjakan untuk tujuan sewa tapak PLKN dan kos pengangkutan.

Bagi Mohamad Sabu sendiri, kos itu agak keterlaluan.

Jawapan ini diberikan oleh Menteri Pertahanan sebagai menjawab soalan bagi pihak sebagai Menteri Pertahanan dalam persidangan Dewan Rakyat hari ini.

P?s : Pada pandangan anda pula adakah anda merasakan ia patut diteruskan? Apa manfaat sepanjang program tersebut berlangsung?

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Semakan PLKN : Cara Mohon Jika Berminat Masuk Senarai Nama Pelatih Buat Semakan PLKN Jika Berminat Masuk Senarai Nama Pelatih Berbeza. Sangat berbeza dengan program Latihan Khidmat Negara seperti sebelum-sebelum ini….
5 Kriteria Penting Untuk Dapat Tawaran Sambung Belajar 5 Sebab dan Punca Anda Tidak Berjaya dan Gagal Dapat Tawaran Sambung Belajar ke Universiti Awam, Politeknik, Matrikulasi Kepada kalangan yang bermina…