Semakan Pinjaman Tekun 2020

Permohonan Pembiayaan Pemulihan Perniagaan Sektor Mikro pinjaman skim TEKUN Nasional (CBRM) Dibuka,  Bantuan Diterima Sehingga RM10,000

semakan bantuan pinjaman di tekun nasional cbrm

Skim Pembiayaan Pemulihan Perniagaan Sektor Mikro TEKUN Nasional (CBRM) adalah satu skim pembiayaan mikro untuk memulih dan memulakan semula perniagaan sedia ada bagi usahawan yang terjejas akibat daripada wabak COVID-19.

Skim ini berfungsi sebagai suntikan modal pusingan dengan jumlah pembiayaan tekun sebanyak RM1,000 hingga RM10,000 kepada peniaga yang kehilangan pendapatan sepanjang tempoh penularan wabak COVID-19 dan pasca PKP yang bertujuan untuk memulih dan memulakan semula perniagaan sedia ada.

BACA SINI: Mohon Pinjaman Mikro BSN Micro Kredit Prihatin Sehingga RM75 Ribu

Skim CBRM ini dibuka kepada semua peniaga warganegara Malaysia dalam sektor perniagaan yang mematuhi syariah tempoh penangguhan 6 bulan dan tempoh pembiayaan sehingga tempoh maksima 3 tahun. Ikuti perkongsian di bawah, untuk maklumat lanjut berkenaan cara membuat permohonan dan syarat kelayakan permohonan pinjaman di tekun nasional.

Cara Mohon Pinjaman Tekun CBRM

Borang permohonan di bawah boleh didapatkan dan semua borang yang disertakan dilengkapkan. Dokumen sokongan yang diperlukan di atas juga perlulah disertakan sekali dengan borang permohonan. Ketiga-tiga jenis borang di bawah dimuat turun dan semuanya sekali hendaklah dilengkapkan.

PERKARABUTIRANNYA
Download Borang Senarai Semakhttps://www.tekun.gov.my/wp-content/uploads/2020/03/JPP-BORANG-01-SENARAI-SEMAK.pdf
Borang Permohonan CBRMhttps://www.tekun.gov.my/ms/inisiatif-tekun-covid19/borang-permohonan-tbrs/
Download Borang Kebenaranhttps://www.tekun.gov.my/wp-content/uploads/2020/03/JPP-BORANG-17-KEBENARAN-PENZAHIRAN-MAKLUMAT-KREDIT-INDIVIDU.pdf

Borang senarai semak, borang permohonan dan borang kebenaran untuk penzahiran maklumat kredit individu boleh dimuat turun seperti di bawah untuk membuat permohonan yang lengkap.

 • Bagi kelulusan permohonan, tempoh yang diambil adalah 10 hari bekerja selepas menerima borang permohonan yang lengkap.
 • Untuk maklumat lanjut berkenaan permohonan pinjaman CBRM, anda boleh berurusan dengan pegawai TEKUN nasional di cawangan yang berhampiran dengan anda.

Maklumat Lanjut

Sila hubungi Pegawai Tekun Ibu Pejabat seperti berikut untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai permohonan Skim CBRM :

 • Mohd Yusliezal Mohd Yusof (019-609 6251) / Mohd Yusri Mohd Yusob (012-551 6275) atau boleh terus hubungi di nombor khidmat pelanggan ini, 03-9059 8888
 • Borang Permohonan boleh didapati di bawah perkongsian ini atau boleh didapati di laman sesawang

Syarat Kelayakan Permohonan Skim CBRM

Syarat-syarat seperti berikut perlu dipatuhi untuk hantar borang permohonan Skim pinjaman CBRM tekun nasional :

 • Warganegara Malaysia (Bumiputera / India)
 • Usahawan mikro yang perniagaannya terjejas kesan wabak COVID-19
 • Perniagaan dijalankan secara sepenuh atau separuh masa
 • Mempunyai pendaftaran SSM atau Permit PBT (Lesen Penjaja)
 • Mempunyai tempat perniagaan yang khusus
 • Tidak disenarai hitam dengan institusi kewangan lain
 • Mempunyai rekod bayaran balik yang baik dengan TEKUN Nasional (bagi usahawan sedia ada)

Dokumen Sokongan Yang Diperlukan

Sertakan dokumen sokongan seperti berikut bagi membuat permohonan

 • Salinan Kad Pengenalan pemohon dan pasangan (jika yang berkenaan)
 • Salinan salah satu Bil Utiliti terkini (elektrik/air/telefon)
 • Salinan Penyata Akaun Bank untuk 1 bulan terkini
 • Salinan Sijil Pendaftaran Syarikat dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) atau Lesen Perniagaan dengan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) yang sah

Jadual Pembayaran

jadual tbrs

Soalan Lazim & FAQ

1. Berapa kadar faedah dikenakan?

Pihak TEKUN hanya akan mengenakan kadar faedah hanya 3.5 peratus sahaja

2. Bila saya pula bayar semula duit pinjaman ini?

Jika anda lulus dan mula terima duit pada bulan ini, anda hanya perlu bayar semula bermula 6 bulan selepas itu sehingga tamat tempoh pembayaran.

Jom ajak kawan-kawan anda yang sama-sama buat bisnes mohon pinjaman ini. Kongsikan bersama di WHATAPPS dan FACEBOOK mereka.