Semakan Petrol Price Malaysia (Ron95 Ron97 & Diesel)

Semakan Petrol Price Malaysia Untuk Ron95, Ron97 dan Diesel

petrol price malaysia

Berdasarkan sejak rekod kerajaan Malaysia di bawah Pakatan Harapan memerintah, mereka telah bertindak pantas untuk mengikat harga petrol price malaysia untuk ron95. Ini sekaligus subsidi terus diberikan walaupun harga minyak dunia melambung tinggi.

Dengan harapan harga yang stabil memberikan manfaat kepada sejumlah besar pemilik kenderaan di Malaysia. Tak perlu takut kepada lonjakan harga minyak dan ketidaktentuan harga pasaran.

Nampaknya zaman untuk rakyat Malaysia menikmati subsidi daripada kerajaan Pakatan Harapan sudah berakhir. Ini selepas kerajaan Malaysia menyedari yang mana subsidi yang mereka berikan selama ini juga dinikmati kalangan orang kaya dan vvip.

Bawa kereta mewah tetapi masih lagi mengisi minyak ron95 yang telah disubsidi oleh kerajaan Malaysia. Oleh disebabkan itulah, kerajaan Malaysia mengumumkan subsidi bersasar adalah lebih baik dengan memberikan subsidi kepada minyak petrol seperti yang dilakukan selama ini.

Check Petrol Price Malaysia

Bermula pada tahun 2020, kerajaan akan mengapungkan harga minyak RON pada harga pasaran berdasarkan pengumuman oleh KPDNHEP.

TARIKHHARGA RON95HARGA RON97HARGA DIESEL
12 hingga 18 OktoberAkan dikemaskinikanAkan dikemaskinikanAkan dikemaskinikan
5 hingga 11 Oktober2.082.602.18
28 September hingga 4 Oktober2.082.792.18

Tiada lagi subsidi petrol untuk anda yang mana digantikan dengan duit bantuan subsidi minyak seperti yang diumumkan baru-baru ini.

Walaubagaimanapun, untuk Sabah dan Sarawak kerajaan Malaysia lagi membekalkan subsidi RON95 dek kerana rakyat di negeri sana masih banyak lagi menggunakan pengangkutan seperti bot-bot kecil untuk bergerak.

Jadi kerajaan merasakan ada perlunya rakyat di negeri Sabah dan Sarawak dibantu dnegan membekalkan kepada mereka subsidi pukal untuk minyak RON95

Adakah harga barang akan melonjak tinggi selepas ini selepas sekian lama rakyat Malaysia mendapat subsidi setiap kali menggunakan RON95?

Scroll to Top