Personal Loan 2022: Cara Apply CIMB Public Bank Maybank


Cara Apply Personal Loan 2022 dengan pinjaman peribadi CIMB pinjaman peribadi Public Bank dan Pinjaman Peribadi Maybank Malaysia da berapa interest rate sekarang?

personal loan 2022

Personal loan malaysia merupakan kemudahan yang disediakan oleh instistusi kewangan bagi meringankan beban seseorang individu dari segi peribadi atau perniagaan.

BACA SINI: Bank rakyat personal loan

Seseorang individu meminjam wang daripada institusi kewangan bagi tujuan membiayai keperluan peribadi perlu membayar balik pinjaman tersebut dalam tempoh dan kaedah faedah yang telah dipersetujui.

Antara institusi kewangan yang menyediakan kemudahan personal loan bank malaysia adalah bank.

Cara Apply Personal Loan 2022

Terdapat dua kaedah yang boleh anda gunakan untuk membuat permohonan pembiayaan di bank-bank di Malaysia.

BACA SINI: Cara apply pinjaman peribadi segera

Cara Berurusan di Kaunter Bank

Kaedah yang biasa dilakukan oleh peminjam adalah dengan mengunjungi cawangan bank terdekat dan berurusan di kaunter bank berkenaan.

Dengan cara aini anda boleh mendapatkan panduan daripada pekerja yang bekerja di bank tersebut.

Cara Mohon Secara Atas Talian (Online)

Di dalam dunia teknologi dan moden ini, kebanyakan bank telah menyediakan kemudahan permohonan pinjaman secara atas talian.

Cara ini tidak memerlukan anda untuk mengunjungi mana-mana cawangan bank terdekat dan tidak perlu menunggu giliran atau bersesak.

Namun anda perlu memiliki pengetahuan IT agar anda tidak melakukan kesilapan.

BACA SINI: Bsn personal loan

Dokumen Yang Diperlukan

Penjawat AwamPekerja SwastaBekerja Sendiri
Salinan kad pengenalan Slip gaji 3 bulan terkini Penyata KWSP terkini Surat pengesahan majikanBerpendapatan tetap Salinan Kad Pengenalan  Penyata gaji 3 bulan terakhir Penyata bank gaji 3 bulan terakhir Surat pengesahan jawatan atau borang EA terkini atau slip e-B LHDN
Berpendapatan Tidak Tetap Salinan Kad Pengenalan  Borang B LHDN atau resit bayaran. Salinan Penyata Bank (6 bulan terkini)
Pemilik Perniagaan & Golongan Profesional Salinan Kad Pengenalan  Penyata gaji 3 bulan terakhir Penyata bank gaji 3 bulan terakhir Surat pengesahan jawatan atau borang EA terkini atau slip e-B LHDN Salinan Penyata Bank akaun syarikat (6 bulan terkini) Borang pendaftaran A dan D atau Borang 24 dan 49 untuk syarikat. Salinan Sijil Pendaftaran Perniagaan.

CIMB Personal Loan

BANKKADAR FAEDAH
Personal Loan CIMB5.88 peratus

Public Bank Personal Loan

BANKKADAR FAEDAH
Personal Loan Public Bank4.88 peratus

Maybank Personal Loan

BANKKADAR FAEDAH
Personal Loan Maybank7 peratus

Personal Loan Interest Rate

Di bawah ini adalah personal loan interest rate bagi bank lain termasuk allianz, RHB, CBP, Hong Leong, UOB, Al Rajhi, Citibank, Bank Rakyat, MBSB, Ambank, Agrobank, Bank Islam.

BANKKADAR FAEDAH
Allianz Bank3.99 peratus
RHB Islamic Personal Financing i6.49 peratus
CBP2.31 peratus
Hong Leong5 peratus
UOB9.99 peratus
RHB4.5 peratus
Al Rajhi4.81 peratus
Citibank5.33 peratus
Bank Rakyat3.27 peratus
MBSB6.25 peratus
Ambank8 peratus
Agrobank7 peratus
Bank Islam6 peratus

Tips Panduan Sebelum Mohon Personal Loan

Pinjaman sememangnya banyak membantu meringankan beban seseorang individu terutama sekali mereka yang memerlukan modal atau dan yang banyak dalam tempoh masa yang singkat tetapi tidak memiliki simpanan yang mencukupi.

Walaubagaimanapun, anda perlu ingat bahawa anda akan terikat dengan komitmen bulanan untuk membayar balik pinjaman tersebut dengan kadar faedah yang telah dipersetujui. 

Kegagalan membayar secara konsisiten akan meningkatkan risiko anda diisytiharkan muflis.

Apabila anda diisytiharkan muflis, iainya akan menyekat kebebasan anda sebagai seorang manusia.

Anda tidak lagi bebas kerana anda diletakkan di bawah pengawasan Ketua Pengarah Insolvensi (KPI) dan asset anda ditadbir dan diurus oleh KPI. Bermacam sekatan dikenakan terhadap anda seperti sekatan perjalanan, sekatan kredit dan sekatan pekerjaan. 

Justeru, sebelum anda membuat keputusan untuk memohon peinjaman pembiayaan, anda perlu mempertimbangkan perkara-perkara berikut:

i) Ketahui Apa Itu Pinjaman dan Komitmen

Anda sebagai peminjam perlu mengetahui apa itu personal loan dan apakah komitmen yang anda akan tanggung sebaik sahaja anda menerima wang pinjaman.

Jangan sesekali terpengaruh dan terpedaya dengan kehidupan mewah sementara rakan-rakan atau saudara mara yang menikmati wang pinjaman mereka.

Loan seperti yang telah dijelaskan di atas adalah sejumlah wang yang dipinjamkan oleh institusi kewangan kepada anda dan anda perlu membayar balik pinjaman tersebut. 

ii) Berapa Jumlah dan Tempoh Pinjaman Anda

Sebelum memohon loan, anda perlu tahu kedudukan kewangan anda sendiri.

Dengan itu, anda akan tahu berapa jumlah pinjaman yang anda perlukan dan berapa lama masa yang anda perlukan untuk melunaskan hutang pinjaman anda.

Bank Negara telah menetapkan 10 tahun sebagai tempoh maksimum pembayaran balik pinjaman.

Namun ia terpulang kepada bank tersebut sama ada mengikuti tempoh tersebut atau menetapkan tempoh mengikut polisi mereka masing-masing.

Justeru, selidik terlebih dahulu tempoh pinjaman yang ditawarkan dan pilih tempoh bayaran balik pinjaman yang tidak akan membebankan kewangan anda setiap bulan.

iii) Institusi Kewangan Yang Sah.

Di luar sana terdapat begitu banyak institusi yang menawarkan khidmat pinjaman samada yang berlesen atau tidak berlesen.

Adalah penting untuk anda mendapatkan pinjaman daripada institusi kewangan samada syarikat atau bank yang mempunyai lesen sah daripada Bank Negara Malaysia.

Jangan sesekali terpedaya dengan godaan institusi tidak berlesen seperti ah long, loan shark dan yang lain-lain walaupun kononnya mereka menawarkan proses dan syarat permohonan personal loan mudah lulus 2022.

Ini kerana, sekiranya anda gagal menjelaskan pinjaman anda, bukan sahaja nyawa anda yang terancam tetapi keluarga anda juga.

iv) Semak Nisbah Pembiayaan Hutang (DSR)

DSR merupakan kaedah untuk megetahui tahap kemampuan bayaran balik pinjaman anda berdasarakn gaji bulanan dan komitmen sedia ada.

Peratusan DSR anda merupakan satu faktor utama untuk menentukan samada permohonan anda akan diluluskan ataupun tidak.

DSR juga dapat memberi panduan kepada anda sendiri untuk mengetahui kemampuan kewangan anda dan boleh menetukan berapakan jumlah yang sepatutnya anda pinjam. 

v) Interest Rate

Setiap bank mahupun institusi kewangan yang lain menawarkan peartusan kadar faedah yang berbeza.

Umumnya, kadar faedah ini ditentukan berdasarkan jumlah pinjaman, tempoh pinjaman dan skor kresit.

Dalam erti kata lain, tempoh bayaran balik yang lebih singkat dapat mengurangkan kadar fedah pinjaman.

Anda juga perlu menyelidik dengan teliti sekiranya terdapat kadar lain yang tersembunyi.

Anda juga perlu mengambil sedikit masa untuk menyelidik dan membandingkan kadar faedah yang ditawarkan oleh setiap instistusi peminjam. Sudah tentu anda perlu memilih tawaran dengan kadar faedah terendah.

vi) Dokumen Sokongan

Bagi melancarkan proses permohonan dan kelulusan permohonan anda, pastikan anda telah menyediakan segala dokumen yang diperlukan.

Dokumen adalah berbeza mengikut institusi dan juga status pekerjaan anda seperti yang telah dibincangkan di atas. 

vii) Proses Kelulusan

Sekiranya anda memerlukan wang atau dana dalam tempoh masa yang singkat, anda perlu menyelidik institusi yang menawarkan proses kelulusan yang cepat.

Walaubagaimanapun, jangan sesekali meminjam daripada ejen yang tidak berlesen.

Terdapat intitusi kewangan atau bank yang boleh meluluskan permohonan anda dalam tempoh 48 jam sahaja. 

viii) Akibat Sekiranya Anda Gagal Melunaskan Pinjaman

Ini adalah perkara yang paling penting anda ketahui sebelum membuat pinjaman tetapi ini lah juga perkara yang sering diabaikan oleh peminjam.

Akibat paling buruk yang boleh anda hadapi sekiranya gagal membayar pinjaman adalah berhadapan dengan kes dakawaan di mahkamah dan diisytiharkan muflis.

Walaubagaimanapun, ini merupakan Tindakan terakhir yang akan diambil oleh peminjam. Kebiasaannya, anda akan dikenakan penalty caj pembayaran lewat sekiranya anda gagal membayar balik pinjaman anda.

Apabila anda sering dikenakan penalti, perkara ini akan mengganggu skor Credit Tip-Off Service (CTOS) dan laporan Central Credit Reference Information System (CCRIS) anda seterusnya menyukarkan anda untuk membuat pinjaman yang lain seperti perumahan, kereta, motosikal malad meghadkan perjalanan dan pekerjaan anda.

Akhir sekali, sekiranya anda 100% tidak mampu membayar balik pinjaman anda, pihak bank akan memfailkan petisyen bankrap terhadap anda.

Tips Untuk Personal Loan Lulus Berapa Hari

Permohonan yang anda buat tidak dijamin 100% akan lulus.

Malah terdapat permohonan yang gagal kerana faktor-faktor seperti rekod kewangan yang buruk, dokumen tidak lengkap, nisbah hutang yang tinggi dan skor yang rendah.

Berikut merupakan tip-tip yang perlu anda ketahui untuk memastikan permohonan anda berjaya.

i) Pastikan Rekod Kewangan Anda Bersih Dan Kukuh

Pihak bank mempunyai beberapa kaedah untuk memeriksa dan menilai rekod kewangan anda.

Pertama sekali mereka akan memeriksa rekod kewangan anda melaui penyata bank dan rekod pembayaran hutang yang lain.

Pihak bank akan meminta penyata setiap bank yang anda miliki dan meniliti transaksi di dalam setiap penyata tersebut.

Sekiranya anda memiliki rekod yang buruk seperti sering lambat membayar kad kredit, lambat membayar kereta, rumah dan pinjaman yang lain, pihak bank tidak akan meluluskan permohonan anda.

Melalui penyata bank anda, mereka juga dapat melihat konsistensi pendapatan bulanan anda.

Sekiranya pendapatan bulanan anda tidak menetu, maka adalah sukar untuk permohonan anda diluluskan. 

Selain daripada itu, Bank Negara mempunyai sistem CCRIS yang digunakan untuk menyediakan laporan kredit seseorang individu. Laporan ini memaparkan maklumat seperti rekod bayarn pinjaman, saman dan statu muflis.

Sekiranya skor kredit anda rendah pihak bank tidak akan meluluskan permohonan anda.

Justeru, jika anda mempunyai pinjaman lain dengan pihak bank, pastikan anda sentiasa membayar balik pinjaman tersebut mengikut tempoh masa yang ditetapkan.

Jika ini berjaya dilakukan, rekod CCRIS anda akan kelihatan lebih cantik dan pihak bank atau institusi kewangan lebih mudah untuk memberi pinjaman kepada anda.

Selain daripada CCRIS, sistem lain yang boleh digunakan oleh pihak bank untuk memeriksa laporan kredit anda ada CTOS.

CTOS adalah sistem maklumat utama yang digunakan secara meluas oleh majoriti sistem kewangan negara, syarikat perdagangan dan perniagaan, firma undang-undang dan institusi lain.

ii) Berdisiplin 

Sebelum anda berkira-kira untuk membuat pinjaman, pastikan anda sudah mula mendisiplinkan diri mebayar hutang-hutang dan pinajaman yang lain secara konsisten dan menepati masa yang ditetapkan.

Amalkan ini 6 bulan atau lebih awal sebelum anda membuat permohonan pinjaman.

Ini bertujuan untuk menjaga rekod kewangan anda kerana pihak bank akan lebih mudah meluluskan permohoanan anda sekiranya rekod bayaran balik pinjaman anda bersih.

Selain itu, walaupun anda tidak berniat untuk membuat sebarang pinjaman, amalan ini juga merupakan satu amalan yang baik.

iii) Baca Semua Terma dan Syarat

Kebanyakan bank menyatakan terma dan syarat yang panjang lebar di dalam lembaran produk mereka.

Perkara ini menyebabkan pemohon sering mengabaikan bahagian ini.

Pemohon perlu meneliti semua terma dan syarat yang ditetapkan sebelum membuat permohonan agar anda tidak membuat permohonan yang tidak menepati syarat tertentu dan akhirnya mengakibatkan permohonan anda ditolak.

Perkara ini telah membazir masa anda sedangkan anda boleh mengelak perkara ini sekiranya anda membaca dan memahami syaratvyang telah ditetapkan. 

iv) Mula Rekod Kredit

Ada sesetengah individu yang masih belum mempunyai sebarang komitmen kewangan seperti membeli kereta, rumah ataupun kad kredit.

Individu ini masih tidak mempunyai sebarang rekod kredit dan pihak bank tidak dapat memeriksa corak pembayaran dan komitmen kewangan mereka.

Anda boleh memulakan rekod kredit anda dengan membeli kereta ataupun motosikal.

v) Sediakan Dokumen Yang Lengkap Dan Telah Disahkan

Semasa membuat permohoan, pihak bank akan meminta dokumen sokongan  seperti penyata gaji, penyata KWSP, penyata akaun simpanan, salinan kad pengenalan, dan dokumen-dokumen sokongan lain sekiranya anda bekerja sendiri ataupun berniaga.

Dengan adanya dokumen yang lengkah dan sah, ia akan memudahkan tugas pegawai bakn yang menguruskan permohonan anda dan memudahkan proses kelulusan pinjaman anda.

Kebiasaanya, individu yang bekerja secara tetap samada dalam sektor swasta ataupun awam tidak mempunyai masalah untuk menyediakan dokumen-dokumen yang diperlukan.

Masalah dokumen kebiasaannya dihadapi oleh mereka yang bekerja sendiri, berniaga, ataupun yang bekerja separuh masa. 

vi) Belum Cukup Tiga Bulan Bekerja

Rata-rata pihak bank akan meminta anda menyediakan penyata gaji minimum tiga bulan.

Bermakna anda perlu terlebih dahuku bekerja 3 bulan untuk membuat permohonan pinjaman.

Malah ada juga pihak bank yang memerlukan tempoha penyata gaji selama 6 bulan. 

vii) Pastikan Nisbah Pembiayaan Hutang (DSR) anda rendah

Pihak bank akan menetapkan syarat DSR minimum mengikut kehendak mereka.

Pastikan peratusan DSR anda tidak melebihi syarat tersebut.

DSR merupakan alat untuk mengukur tahap komitmen kewangan anda.

Semakin tinggi peratusan DSR bermaksud anda mempunyai komitmen kewangan yang tinggi dan peluang untuk permohonan pinjaman lulus adalah sangat rendah

Tips & Cara Selesaikan Hutang Personal Loan Dengan Cepat

Adalah terpulang kepada individu untuk melunaskan pinjaman lebih awal ataupun tidak.

Ini kerana tiada sebarang caj kerugian yang akan dialami sekiranya anda melunaskan pinjaman anda lebih cepat daripada tempoh yang ditetapkan.

Berikut merupakan tip-tip yang anda boleh ikuti untuk melunaskna pinajamn dengan lebih cepat

i) Utamakan Hutang Terlebih Dahulu

Sekiranya anda menerima rezeki lebih dengan memiliki sejumlah wang, pastikan anda mengutamakan untuk membayar hutang terlebih dahulu sebelum membuat pilihan lain sperti membelanjakan wang tersebut, melabur ataupun menyimpannya.

Utamakan pembayaran hutang walaupun hanya ada satu hutang kerana kadar faedah daripada hutang tersebut adalah lebih tinggi daripada pulangan dari simpanan anda dan akan menjejaskan kewangan anda. 

ii) Hentikan Penggunaan Kad Kredit Buat Sementara Waktu

Sekiranya anda memiliki kad kredit, adalah seeloknya anda mengurangkan penggunaannya ataupun mengehentikan penggunaan kad tersebut buat sementara waktu.

Ini kerana kad kredit juga merupakan salah satu bentuk pinjaman di aman anda perlu membayar balik kredit yang telah anda belanjakan.

Jadi tumpukan hutang anda kepada pinjaman anda dengan menghentikan penggunaan kad kredit.

iii) Tambah Pendapatan

Melakukan lebih daripada satu pekerjaan merupakan kebiasaannya rakyat zaman sekarang.

Selain daripada bekerja tetap, sesetengah individu juga menjana pendapatan denga pekerjaan sampingan seperti perniagaan dalam talian, khidmat hantaran dan juga makanan.

Dengan ini, anda boleh menjana pendapatan lebih dan dengan pendapatan tersebut anda boleh menumpukan dengan menyelesaikan pinjaman anda dengan lebih cepat.

iv) Pinjaman Dengan Syarikat Lain

Selain daripada bank, terdapat syarikat-syarikat berlesen lain yang juga menawarkan oakej pinjaman pembiayaan dengan kadar faedah yang lebih rendah.

Maka anda boleh membuat pinjaman daripada syarikat tersebut dan melangsaikan pinjaman anda.

Walaupun ia Nampak seperti gali lubang untuk menutup lubang yang lain, sekurang-kurangnya komitmen bulanan anda adalah lebih rendah kerana kadar faedah syarikat tersebut lebih rendah. 

v) Penstrukturan Semula Hutang

Sekiranya anda merasakan anda semakin tidak mampu untuk melunaskan hutang anda, bertanyalah dengan pihak peminjam samada mereka menyediakan khidmat penstrukturan semula hutang ataupun tidak.

Sekiranya ada, gunakan peluang ini untuk mencari solusi agar anda dapat membayar pinjaman anda denga lebih konsisten. 

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia