Kuota Khas Nelayan Untuk Permohonan Sekolah Berasrama penuh

Kuota Khas Nelayan Untuk Permohonan Sekolah Berasrama penuh

Berita baik kepada keluarga nelayan, jikalau anak anda mendapat keputusan pt3 dan keputusan upsr yang cemerlang permohonan sekolah berasrama penuh daripada anda akan diutamakan.

permohonan sekolah berasrama penuh

Ini kerana kerajaan bersetuju untuk memperuntukkan kuota untuk anak anak nelayan sambung belajar samada bermula di tingakatan 1 atau kemasukan ke tingkatan 4 di SBP bagi mendapatkan pendidikan terbaik di sana kelak.

Kerajaan berharap dengan peruntukkan khas ini golongan anak nelayan dapat menggunakan ini sebaiknya dengan harapan apabila berjaya kelak dapat merubah kehidupan keluarga dan masyarakat sekitarnya kelak.

Dalam pada masa yang sama ia juga mampu mengurangkan jurang perbezaan ekonomi di antara golongan nelayan dengan masyarakat di bandar contohnya.

Berdasarkan kajian terkini yang dikeluarkan hampir 10 peratus golongan nelayan berada di bawah paras kemiskinan dan menikmati pendidikan yang sempurna.

3 Sebab Mypt3 Setuju Ada Kuota Khas Nelayan Ke SBP

  1. Siapa boleh lupa, dengan kejayaan mengejutkan Nur Madihah yang datang dari keluarga nelayan sehingga menjadi pelajar terbaik SPM di Malaysia. Walaupun dengan serba kekurangan pencapaian yang dicapai oleh adik Nur Madihah sangat luar biasa.
  2. Ia dapat merapatkan jurang di antara pelajar di bandar dan luar bandar. Pelajar dari golongan nelayan dan anak belajar dari kelaurga sederhana
  3. Meraka ini sebenarnya mempunyai satu semangat untuk merubah taraf hidup terutamanya dikalangan anak anak nelayan. Dan jikalau diberikan tempat yang terbaik, mereka mampu menggunakan kemudahan yang sebaiknya untuk merubah nasib hidup keluarga mereka kelak.

Apa kata dan respon anda pula?