fbpx

Mybrain 2020: Permohonan Sudah Dibuka atau Belum

Permohonan Mybrain 2020 Sudah Dibuka atau Belum Lagi

biasiswa mybrain 2020

Selama bertahun-tahun kalangan mahasiswa yang berkelayakan menerima bantuan biasiswa ini, tetapi tidak pada tahun 2018.

Selepas kerajaan malaysia diterajui kerajaan Malaysia baru di bawah kepimpinan Pakatan Harapan, kerajaan melalui Kementerian Pendidikan Malaysia mengumumkan tidak lagi membuka permohonan buat masa ini dan ditangguhkan ke satu tempoh yang akan ditetapkan.

Mypt3 dimaklumkan Kementerian Pendidikan Malaysia KPM tidak menerima peruntukkan di mana EPU (Unit Perancang Ekonomi) tidak bersetuju menyalurkan peruntukkan dan dana untuk skim biasiswa ini.

Ini kerana keadaan ekonomi dan kemampuan kewangan Malaysia tidak mengizinkan buat masa.

Apa Itu mybrain

Untuk mudah anda faham, mybrain15 menawarkan kalangan anda yang mahu sambung belajar di peringkat master (Sarjana) yang dikenali dengan program MyMaster dan PHD (Doktor Falsafah) pula dikenali dengan MyPhD

Tujuan asal mahu lebih ramai graduan menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi dan menghasilkan kajian dan penyelidikan yang berkualiti tinggi.

Cita-cita kerajaan cukup besar iaitu mahu menghasilkan sejumlah 60 ribu yang memegang kelulusan doktor falsafah (PHD) di Malaysia.

Permohonan Scholarship

Akan dikemaskinikan apa ia dibuka semula.

PERKARABUTIRANNYA
Pautan belum dibuka lagihttps://biasiswa.moe.gov.my/MyBrain15/v2/

mybrain15

Buat masa ini boleh mohon juga senarai biasiswa alternatif seperti hantar permohonan biasiswa jpa dan juga permohonan biasiswa mara

Bila Tarikh Biasiswa Ini Akan Dibuka

Sehingga ke hari ini, Mypt3 dimaklumkan yang mana permohonan mybrain15 masih lagi tidak dibuka buat masa ini.

Walaubagaimanapun, apabila kami dimaklumkan scholarship ini dibuka semula, kami akan berkongsi berita gembira itu bersama dengan anda.

P/S : Scholarship cukup popular apabila ia membuka peluang sesiapa sahaja yang berkelayakan untuk sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi lebih-lebih hasrat kerajaan Malaysia yang sedang merancang ke arah negara berpendapatan tinggi.

Malangnya ia tidak untuk tahun ini, masih lagi tidak kedengaran berita gembira untuk ini. Mungkin tidak lama sahaja lagi?

Scroll to Top