fbpx

Mybrain 2021: Biasiswa Sudah Dibuka atau Belum


Borang Permohonan Biasiswa Mybrain 2021 Sudah Dibuka atau Belum Lagi

biasiswa mybrain 2021 scholarship master phd

Selama bertahun-tahun kalangan mahasiswa yang berkelayakan menerima bantuan biasiswa mybrain ini, tetapi tidak pada tahun 2021.

Selepas kerajaan malaysia diterajui kerajaan Malaysia baru, kerajaan melalui Kementerian Pendidikan Malaysia mengumumkan tidak lagi membuka permohonan program mybrain15 yang telah dibuka sebelum ini. Buat masa ini, ia ditangguhkan ke satu tempoh yang akan ditetapkan.

Mypt3 dimaklumkan Kementerian Pendidikan Malaysia KPM tidak menerima peruntukkan di mana EPU (Unit Perancang Ekonomi) tidak bersetuju menyalurkan peruntukkan dan dana untuk skim biasiswa ini.

Ini kerana keadaan ekonomi dan kemampuan kewangan Malaysia tidak mengizinkan buat masa.

Apa Itu mybrain15

Untuk mudah anda faham, biasiswa mybrain scholarship menawarkan kalangan anda yang mahu sambung belajar di peringkat master (Sarjana) yang dikenali dengan program master MyMaster dan PHD (Doktor Falsafah) scholarship pula dikenali dengan MyPhD tahun 2021

Tujuan asal mahu lebih ramai graduan menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi dan menghasilkan kajian dan penyelidikan yang berkualiti tinggi.

Cita-cita kerajaan cukup besar iaitu mahu menghasilkan sejumlah 60 ribu yang memegang kelulusan doktor falsafah (PHD) di Malaysia.

Permohonan Mybrain Scholarship 2021

Akan dikemaskinikan apa ia dibuka semula.

PERKARA BUTIRANNYA
Pautan di laman web rasmi belum dibuka lagi https://biasiswa.moe.gov.my

permohonan mybrain15 2021

Buat masa ini boleh mohon juga senarai biasiswa alternatif seperti hantar permohonan biasiswa jpa dan juga permohonan biasiswa mara

Bila Tarikh Biasiswa Ini Dibuka

Sehingga ke hari ini, Mypt3 dimaklumkan yang mana permohonan masih lagi tidak dibuka buat masa ini.

Walaubagaimanapun, apabila kami dimaklumkan scholarship ini dibuka semula, kami akan berkongsi berita gembira itu bersama dengan anda.

P/S : Scholarship cukup popular apabila ia membuka peluang sesiapa sahaja yang berkelayakan untuk sambung belajar ke peringkat yang lebih tinggi lebih-lebih hasrat kerajaan Malaysia yang sedang merancang ke arah negara berpendapatan tinggi.

Malangnya ia tidak untuk tahun ini, masih lagi tidak kedengaran berita gembira untuk ini. Mungkin tidak lama sahaja lagi?

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia