Permohonan Bantuan Makanan B40 Semasa Wabak COVID 19

Semakan Borang Permohonan Bantuan Makanan B40 Semasa Wabak COVID 19, Bekalan Makanan Boleh Dipohon juga oleh Pekerja Cuti Tanpa Gaji

semakan borang permohonan bantuan makanan b40

Disebabkan kes positif COVID-19 masih berlaku, pengumuman khas mengenai lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dilakukan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di mana ia akan diteruskan sehingga 14 April 2020. Ada banyak bantuan sekarang termasuk bayaran bantuan prihatin. Selain itu….

Program Zero Hunger telah dilancarkan oleh pusat membelah belah bumiputera yangs edang meningkat naik iiatu Malakat Mall bersama Yayasan Brainy Bunch sepanjang isu tempoh kawalan pergerakan ini diumumkan kepada keluarga B40 yang tidak mempunyai dana mencukupi untuk membeli makanan sepanjang tempoh PKP. Bantuan ini dialu-dialukan dengan segera untuk dipohon oleh orang ramai yang memerlukan bantuan bekalan makanan dan tinggal di kawasan terbabit.

Satu unit utama di Yayasan Brainy Bunch iaitu Zero Hunger yang bertujuan menyediakan makanan kepada kepada keluarga tidak berkemampuan dan memerlukan. Bagi membantu meringankan beban golongan B40, bantuan berupa wang ringgit RM100 setiap satu diletakkan pada 1000 bakul yang kemudiannya akan diagihkan kepada keluarga berkenaan.

Selain itu, bagi mereka yang tidak mempunyai makanan langsung akan turut diberikan nasi bungkus yang sudah siap dimasak. Bagi memudahkan golongan B40 ini akses kepada bantuan tersebut, kaedah agihan dilaksanakan dengan mengenal pasti beberapa buah lokasi strategik untuk golongan sasaran.

Borang Permohonan Bantuan Makanan B40

Melalui pautan yang disediakan di bawah, Bantuan Makan B40 ini boleh dipohon kepada golongan yang layak. Sila pastikan anda cukup kelayakan dan syarat yang ditetapkan.

PERKARABUTIRANNYA
Borang PermohonanKLIK SINI

Syarat Kelayakan

  1. Pendapatan Isi Rumah – Bekalan makanan yang tidak mencukupi dan pendapatan isi rumah tidak melebihi RM3500.
  2. Tanggungan Isi Rumah – Bilangan isi rumah yang tinggi
  3. Pekerja Yang Bercuti Tanpa Gaji – Sepanjang tempoh COVID-19, pekerja mendapat notis bercuti tanpa gaji
  4. Hilang Punca Pendapatan Keluarga – Sepanjang tempoh pelaksanaan perintah kawalan, hilang punca pendapatan disebabkan masalah-masalah lain.
  5. Peniaga Pasar Malam – Sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan oleh kerajaan, peniaga pasar malam yang tidak dapat berniaga dan menjana pendapatan.
  6. Ibu Tunggal – Ibu tunggal yang mempunyai tanggungan isi rumah yang banyak.

Kongsikan bantuan ini Facebook dan Whatapps anda sekarang, supaya dengan perkongsian anda ini lebih ramai yang dapat manfaat dikala ramai yang diluar sana tiada bekalan makanan di rumah dek kerana terputus gaji dan pendapatan.

Scroll to Top