Pengenalan Perjanjian Persetiaan Persekutuan 1895 Sejarah PT3

Contoh jawapan Pengenalan Perjanjian Persetiaan Persekutuan 1895 Sejarah Pt3

Persetiaan Persekutuan 1895

Ada yang bertanya kepada kami samada dapat atau tidak, untuk kami kongsikan lagi beberapa jurnal, majalah dan rujukan yang berkaitan Persetiaan Persekutuan 1895.

Alhamdulillah suka untuk kami beritahu di sini ada beberapa lagi jurnal yang telah tersimpan rapi selama ini berkaitan dengan Perjanjian Persekutuan 1895 yang kurang diberikan perhatian telah pun kami jumpa.

Di mana terdapat beberapa bahagian melalui hasil tulisan dan olahan Ahmad Kamal Arifin Bin Mohd Rus bertajuk Majlis Mesyuarat Persekutuan dan tidak lupa juga Jurnal Politik Federisme di Malaysia hasil naskhah Profesor Dr Mohammad Agus Yusoff yang boleh anda gunakan untuk digunakan untuk Pengenalan Persetiaan Persekutuan 1895.

Contoh Jawapan Pengenalan Perjanjian Persetiaan Persekutuan 1895

Sejarah perkembangan sistem kerajaan persekutuan di Malaysia berkait rapat dengan perluasan pengaruh British di Tanah Melayu.

Sebelum sistem federalisme diperkenalkan, Tanah Melayu terlebih dahulu menerima sistem residen yang diperkenalkan oleh British pada tahun 1874,pertamanya ke atas negeri Perak dan seterusnya Selangor, Negeri Sembilan dan Pahang.

Akan tetapi sistem ini telah menimbulkan banyak masalah ketidakseragaman dari segi pentadbiran menyebabkan tahap perkembangan negeri-negeri tersebut menjadi tidak seimbang. Untuk mengatasi kelemahan sistem ini, British menguatkuasakan Perjanjian Persekutuan 1895 pada 1 Julai 1896, dengan menyatukan keempat-empat negeri tersebut di bawah satu pemerintahan pusat yang dikenali sebagai Negeri-Negeri Melayu Bersekutu (NMB).

Bersambung di bawah ini………

KLIK SINI : Perkaitan Pembentukan Persekutuan 1895 Dengan Kedaulatan Malaysia

Anda boleh dapatkan melalui gambar dan rujukan yang Mypt3 kongsikan di atas ini untuk digunakan pada bahagian Pengenalan Persetiaan Persekutuan 1895 bagi Tugasan Sejarah PT3