i Suri KWSP: Semakan Caruman Kerajaan Rm480 Setahun

I suri kwsp : Semakan Cara Daftar Caruman Kerajaan Rm480 Setahun

i suri kwsp

Akhirnya waktu yang ditunggu-tunggu telah pun tiba.

Kepada mereka yang melepasi syarat kelayakan yang telah pun ditetapkan, anda sudah boleh melakukan pendaftaran dan permohonan caruman untuk semakan kwsp bermula hari ini.

Bantuan ini terus diteruskan untuk memberikan seberapa ramai kalangan wanita di Malaysia berdasarkan pengumuman belanjawan 2020 tempoh hari.

Pastinya anda yang merupakan terdiri daripada golongan suri rumah yang mana terdiri lebih 600 ribu kalangan yang bakal menikmati bantuan kerajaan.

Fakta Penting I Suri Kwsp

  1. Kelebihan I Suri Kwsp
  2. Cara Bayaran Caruman

Ini sebagai usaha memperkasakan dan meningkat martabat wanita di Malaysia, kerajaan baru di bawah pimpinan Dr Wan Azizah Wan Ismail bagi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (kpwkm.gov.my) melaksanakan satu skim yang membela nasib golongan wanita di malaysia .

  1. Anda sudah boleh pergi ke mana-mana cawanga yang berhampiran dengan anda. Pihak kakitangan yang bertugas akan membantu berdasarkan semakan kad pengenalan anda bersama-sama dengan borang pendaftaran dan borang pembayaran yang anda ingin lakukan
  2. Anda diberikan pilihan untuk buat bayaran i suri kwsp RM5 setiap bulan ataupun RM60 sekaligus untuk tempoh setahun
  3. Selepas anda sudah boleh mula melakukan caruman daripada anda sendiri pada setiap bulan.
  4. Kemudian kerajaan akan tambah pula pada akaun pada setiap bulan

1. Kelebihan

Dengan skim program ini anda sekaligus melayakkan anda menerima beberapa kelebihan dan keistimewaan pencaruman  yang lain. Antaranya ialah :

  1. Anda boleh melakukan pengeluaran kwsp pada umur anda bermula 50 tahun, 55 tahun dan juga pada umur 60 tahun
  2. Anda bakal menikmati tambahan pelaburan berdasarkan simpanan anda dalam akaun melalui pengumuman dividen setiap tahun
  3. Bantuan sejumlah RM2,500 akan diberikan kepada waris jikalau ada berlaku kemalangan termasuk kematian
  4. Tidak lupa juga dividen akan diberikan kepada anda
isuri kwsp
Infografik kumpulan wang simpanan pekerja

2. Cara Bayaran Caruman

Seperti yang dijanjikan kerajaan telah pun melancarkan program ini dan mendedahkan butiran bagi skim ini yang mana terbahagi kepada 3 fasa. Jika yang tiada akaun boleh buka akaun anda. Mulakan dengan serendah RM5.

FASABUTIRANNYA
FASA 1Bermula 15 Ogos 2018, Kerajaan akan lakukan bayaran Rm40 ke akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja anda setiap bulan. Anda boleh tambah RM5 setiap bulan.
FASA 2Bermula tahun 2019, Kerajaan akan terus bayar RM40 atau RM480 (setahun) ke akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja anda manakala RM10 lagi ke akaun SOCSO Perkeso anda. Jumlah ada RM50 setiap bulan
FASA 3Bermula tahun 2020, 2 peratus daripada bayaran caruman KWSP suami anda akan diberikan dan disalurkan ke akaun suami anda

Ramai yang menerima baik skim yang terbaru ini bagi menjamin masa depan golongan wanita di Malaysia terutamanya kalangan  suri rumah melibatkan aspek keselamatan sosial yang selama ini terlepas pandang untuk golongan ini.

Semoga yang benar benar layak menerima bantuan ini selepas semakan dilakukan

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top