Prasekolah : Langkah Untuk Pendaftaran Anak Masuk Tahun 2019

Langkah Pendaftaran Prasekolah Untuk Anak Masuk Tahun 2019. Semakan Prasekolah secara prasekolah online

Setiap tahun beratus ribu kalangan ibu bapa akan mengintai peluang untuk memasukkan nama anda mereka untuk kemasukan ke pra sekolah.

pendaftaran prasekolah

Tetapi peluang untuk masuk sangat sengit. Sangat ramai sehingga ada permohonan prasekolah yang dihantar terpaksa ditolak.

Apa itu pra sekolah?

Pra sekolah adalah adalah merupakan kepada anak-anak anda yang berumur antara 4 tahun hingga 6 tahun menempuhi pembelajaran sebagai salah satu persediaan untuk pendaftaran  tahun 1 atau darjah 1 di bawah kelolaan dan pengawasan Kementerian Pendidikan Malaysia KPM.

Kemasukan tahun 2019 telah pun dibuka.

Anda ada pilihan, Anda boleh hantar samada permohonan secara online iaitu eprasekolah atau permohonan secara manual.

Cara Hantar Pendaftaran eprasekolah online

1. Jikalau anda merupakan warganegara Malaysia dan juga anak anda telah lahir di antara tempoh Januari 2013 hingga Januari 2015, anda dipelawa hantar permohonan

2. Pendaftaran eprasekolah 2019 dibuka selama 2 bulan dari awal Mac hingaga hujung bulan April. Apa yang perlu anda lakukan pendaftaran prasekolah secara online terlebih dahulu melalui pautan yang dikongsikan pada jadual di bawah.

PerkaraTarikh Buka
Pendaftaran secara onlineKLIK SINI
Permohonan secara manualKLIK SINI

 

Ataupun anda boleh hantar juga secara manual. Terpulang kepada anda.

3. Selepas anda berjaya daftar prasekolah, anda sudah boleh akses dan anda akan dapat lihat pautan borang permohonan. KLIK pada pautan tersebut dan anda sudah boleh mula isi maklumat yang diperlukan selengkapnya.

Pada halaman borang permohonan tersebut, anda boleh cari sekolah yang anda kehendaki. Biasanya berdekatan dengan rumah dan kediaman anda.

semakan prasekolah

4. Kemudian, anda sahkan borang permohonan anda dan hantar.

5. Jangan lupa cetak borang permohonan tersebut untuk dihantar ke sekolah yang anda mohon.

Cara Untuk Lakukan Semakan eprasekolah 2019

Untuk melakukan semakan keputusan samada nama anda terpilih untuk masuk ke sekolah yang anda mohon boleh klik pada pautan ini :

PerkaraPautannya
Semakan keputusan permohonan secara onlineKLIK SINI

 

NOTA : Pastikan anda telah register daftar akaun terlebih dahulu di portal pra sekolah Kementerian Pendidikan Malaysia untuk anda login mula check dan semak secara online

Manakala yang mohon secara manual, boleh terus ke sekolah yang anda mohon untuk kemasukan untuk mengetahui status samada berjaya atau tidak.

Rayuan Permohonan ePrasekolah

eprasekolah

Bagi yang tidak berjaya dengan semakan prasekolah 2019, anda boleh mohon sekali lagi melalui sistem permohonan rayuan yang disediakan.

  1. Biasanya pada bulan Ogos
  2. Selepas sahaja dari keputusan sudah mula keluar, anda boleh buat rayuan 2 minggu selepas tarikh keputusan eprasekolah 2019 keluar.
  3. Rayuan online juga boleh dilakukan terus melalui sistem eprasekolah online
  4. Manakala yang buat rayuan secara manual, anda perlu hantar borang rayuan eprasekolah kepada Pejabat Pendidikan Daerah PPD atau Jabatan Pendidikan Negeri JPN yang berdekatan dengan tempat tinggal anda.

Semak Keputusan untuk Permohonan Rayuan

prasekolah

  • Biasanya keluar pada hujung bulan September
  • Semakan eprasekolah online untuk permohonan rayuan boleh dilakukan terus di portal epresekolah online
  • Manakala untuk rayuan manual, result akan ada perolehi di mana pihak sekolah sendiri akan memaklumkan kepada anda sekiranya berjaya

P/S : Untuk proses dan cara secara manual. Mudah sahaja. Download borang, isi dan hantar ke sekolah yang anda mahu dan berminat. Itu sahaja.

PP/S : Baju untuk tahun 2019 sekarang ini telah pun diseragamkan di seluruh Malaysia samada di Sabah Sarawak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Melaka.

PPP/S : Diwajibkan pakaian seperti kemeja T berwarna putih (lengan pendek untuk murid lelaki dan lengan panjang untuk murid perempuan) dan seluar suka berwana biru gelap.

PPPP/S : Anda sekarang sudah boleh semak senarai ranking tadika terbaik atau taska terbaik di Malaysia yang telah Mypt3 senaraikan untuk rujukan dan perkongsian kepada kenalan anda di Whatapps dan di Facebook anda

SUDAH BACA

bsh bantuan sara hidup

Lebih 150,000 Berjaya Tuntut Duit BSH Terus di BSN [MUDAH]

20 Isu Popular BSH Bantuan Sara Hidup Fasa 2 + JAWAPAN termasuk isu nama pemohon atas nama isteri tetapi akaun bank suami yang ramai...