Pendaftaran ePrasekolah 2021 & Semakan Prasekolah Online

Langkah Semakan permohonan pendaftaran Prasekolah 2021 Untuk daftar Anak Masuk melalui sistem kemasukan semakan eprasekolah online

semakan pendaftaran prasekolah 2021

Setiap tahun beratus ribu kalangan ibu bapa akan mengintai peluang untuk memasukkan nama anda mereka melalui semakan sistem pendaftaran prasekolah 2021 secara online untuk membuat permohonan kemasukan bermula tahun 2021!

Tetapi peluang untuk masuk sangat sengit. Sangat ramai sehingga ada semakan permohonan prasekolah 2021 yang dihantar dan yang dimohon terpaksa ditolak.

Peringkat pembelajaran ini adalah adalah merupakan kepada anak-anak anda yang berumur antara 4 tahun hingga 6 tahun menempuhi pembelajaran tahun 2021 sebagai salah satu persediaan untuk pendaftaran tahun 1 atau darjah 1 di bawah kelolaan dan pengawasan Kementerian Pendidikan Malaysia KPM.

Kemasukan prasekolah tahun 2021 telah pun dibuka. Anda ada pilihan, Anda boleh hantar samada permohonan secara online iaitu sistem eprasekolah atau permohonan secara manual.

Cara Pendaftaran Prasekolah 2021 online

1. Jikalau anak anda merupakan warganegara Malaysia dan juga kanak kanak yang lahir pada 2 Januari 2015 hingga 15 Januari 2017 sahaja yang layak untuk memohon, anda dipelawa hantar permohonan dan mendaftarkan anak anda

2. Tarikh permohonan dan daftar prasekolah 2021 dibuka selama 2 bulan dari awal 1  Mac 2020 hingga hujung bulan 30 April 2020. Apa yang perlu anda lakukan sebagai ibu bapa penjaga adalah untuk mendaftar  secara online terlebih dahulu menggunakan sistem login eprasekolah melalui pautan yang dikongsikan pada jadual di bawah.

PERKARA TARIKH BUKA
Semakan Pendaftaran prasekolah 2021 boleh dibuat melalui laman web ini https://eprasekolah.moe.gov.my/

Ataupun anda boleh hantar juga permohonan kemasukan ke prasekolah  Kementerian Pendidikan Malaysia KPM yang diinginkan ke sekolah tersebut. Terpulang kepada anda.

3. Selepas anda berjaya daftar, anda sudah boleh akses dan anda akan dapat lihat pautan semakan borang permohonan kemasukan prasekolah tahun 2021 menggunakan no kad pengenalan dan kata laluan yang didaftarkan.

KLIK pada pautan tersebut dan anda sudah boleh mula isi maklumat yang diperlukan selengkapnya.

Pada halaman borang permohonan tersebut, anda boleh cari sekolah yang anda kehendaki. Biasanya berdekatan dengan rumah dan kediaman anda.

semakan eprasekolah 2021

4. Kemudian, anda sahkan borang permohonan anda dan hantar.

5. Jangan lupa cetak borang permohonan tersebut untuk dihantar ke sekolah yang anda mohon.

Semakan eprasekolah 2021

Untuk melakukan semakan keputusan samada nama anda terpilih untuk masuk ke sekolah yang anda mohon boleh klik pada pautan ini :

PERKARA PAUTANNYA
Semakan keputusan permohonan secara online https://eprasekolah.moe.gov.my/

NOTA : Pastikan anda telah register daftar akaun terlebih dahulu di portal pra sekolah Kementerian Pendidikan Malaysia untuk anda login mula check dan semak secara online. Manakala yang mohon secara manual, boleh terus ke sekolah yang anda mohon untuk kemasukan untuk mengetahui status samada berjaya atau tidak.

Contoh Surat Rayuan Prasekolah 2021

semakan pendaftaran ke prasekolah 2021

Bagi semakan permohonan yang tidak berjaya dengan semakan prasekolah kpm, anda boleh mohon sekali lagi melalui sistem rayuan permohonan prasekolah 2021 online yang disediakan.

 1. Bermula 5 Ogos 2020 hingga 20 Ogos 2020
 2. Selepas sahaja dari keputusan sudah mula keluar, anda boleh membuat rayuan 2 minggu selepas tarikh keputusan keluar.
 3. Rayuan online juga boleh dilakukan terus melalui sistem secara online
 4. Manakala rayuan yang dibuat secara manual, anda perlu hantar borang rayuan kepada Pejabat Pendidikan Daerah PPD atau Jabatan Pendidikan Negeri JPN yang berdekatan dengan tempat tinggal and untuk sekolah yang dimohon
 5. Tetapi adalah lebih baik menggunakan sahaja permohon secara online melalui sistem aplikasi e prasekolah bagi pendapat kami. Itu lebih baik dan lebih senang

Semakan Rayuan Prasekolah 2021

 • Persoalan bila tarikh keputusan rayuan sudah terjawab, anda boleh mula semak bermula 10 September 2020
 • Semakan status secara online untuk permohonan rayuan prasekolah 2021 boleh dilakukan terus di portal online
 • Manakala untuk rayuan manual, result dimaklumkan oleh pihak sekolah sendiri akan memaklumkan kepada anda sekiranya berjaya semakan keputusan kemasukan murid kali ini

5 Kelebihan

 1. Guru yang ajar anak anda semuanya adalah kelulusan ijazah
 2. Silibus belajar yang disediakan adalah terbaik daripada kerajaan melalui KPM
 3. Kemudahan dan persekitaran berada dalam keadaan yang terbaik
 4. Menu makanan yang disediakan sangat berkhasiat
 5. Dan yang paling penting, tiada yuran bulanan. SEMUANYA adalah PERCUMA & FREE!!

Peraturan & Garis Panduan

 • Baju prasekolah 2021 telah pun diseragamkan di seluruh Malaysia samada di Sabah Sarawak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Melaka
 • Diwajibkan pakaian seperti kemeja T berwarna putih (lengan pendek untuk murid lelaki dan lengan panjang untuk murid perempuan) dan seluar suka berwana biru gelap.

Soalan Lazim & FAQ

1. Senarai Jabatan Pendidikan Negeri di Seluruh Malaysia

Anda boleh dapatkan senarai Jabatan Pendidikan Negeri, pejabat pendidikan daerah atau pejabat pendidikan wilayah ppd ppw di tempat anda dan boleh semak nombor telefon dan alamat mereka melalaui laman web ini

2. Bila tarikh keputusan rayuan pra sekolah

Boleh semak di sini sekarang

PPP/S : Anda sekarang sudah boleh semak senarai ranking tadika terbaik atau taska terbaik di Malaysia yang telah Mypt3 senaraikan untuk rujukan dan perkongsian kepada kenalan anda di Whatapps dan di Facebook anda

PPP/S : Selain sistem semakan online eprasekolah, proses dan cara permohonan prasekolah 2021 secara manual pun Mudah sahaja. Download borang, isi dan hantar ke sekolah yang anda mahu dan berminat. Itu sahaja.

Categories KPM