Prasekolah 2020: Pendaftaran Sistem ePrasekolah

Langkah permohonan pendaftaran Prasekolah kemasukan 2020 Untuk daftar Anak Masuk melalui sistem semakan eprasekolah online

prasekolah

Setiap tahun beratus ribu kalangan ibu bapa akan mengintai peluang untuk memasukkan nama anda mereka untuk kemasukan ke pra sekolah

Tetapi peluang untuk masuk sangat sengit. Sangat ramai sehingga ada permohonan prasekolah 2020 yang dihantar terpaksa ditolak.

Pra sekolah adalah adalah merupakan kepada anak-anak anda yang berumur antara 4 tahun hingga 6 tahun menempuhi pembelajaran tahun 2020 sebagai salah satu persediaan untuk pendaftaran tahun 1 atau darjah 1 di bawah kelolaan dan pengawasan Kementerian Pendidikan Malaysia KPM.

Kemasukan tahun 2020 telah pun dibuka. Anda ada pilihan, Anda boleh hantar samada permohonan secara online iaitu eprasekolah atau permohonan secara manual.

Cara Pendaftaran Prasekolah 2020 online

1. Jikalau anda merupakan warganegara Malaysia dan juga anak anda telah lahir di antara tempoh Januari 2014 hingga Januari 2016, anda dipelawa hantar permohonan

2. Pendaftaran dibuka selama 2 bulan dari awal Mac hingaga hujung bulan April. Apa yang perlu anda lakukan pendaftaran secara online terlebih dahulu melalui pautan yang dikongsikan pada jadual di bawah.

PERKARATARIKH BUKA
Pendaftaran secara onlineKLIK SINI
Permohonan secara manualKLIK SINI

 

Ataupun anda boleh hantar juga secara manual. Terpulang kepada anda.

3. Selepas anda berjaya daftar, anda sudah boleh akses dan anda akan dapat lihat pautan borang permohonan.

KLIK pada pautan tersebut dan anda sudah boleh mula isi maklumat yang diperlukan selengkapnya.

Pada halaman borang permohonan tersebut, anda boleh cari sekolah yang anda kehendaki. Biasanya berdekatan dengan rumah dan kediaman anda.

eprasekolah

4. Kemudian, anda sahkan borang permohonan anda dan hantar.

5. Jangan lupa cetak borang permohonan tersebut untuk dihantar ke sekolah yang anda mohon.

Semakan Permohonan eprasekolah 2020

Untuk melakukan semakan keputusan samada nama anda terpilih untuk masuk ke sekolah yang anda mohon boleh klik pada pautan ini :

PERKARAPAUTANNYA
Semakan keputusan permohonan secara onlineKLIK SINI

 

NOTA : Pastikan anda telah register daftar akaun terlebih dahulu di portal pra sekolah Kementerian Pendidikan Malaysia untuk anda login mula check dan semak secara online

Manakala yang mohon secara manual, boleh terus ke sekolah yang anda mohon untuk kemasukan untuk mengetahui status samada berjaya atau tidak.

Rayuan Prasekolah 2020

pendaftaran eprasekolah

Bagi yang tidak berjaya dengan semakan prasekolah kemasukan 2020, anda boleh mohon sekali lagi melalui sistem permohonan rayuan yang disediakan.

  1. Biasanya pada bulan Ogos
  2. Selepas sahaja dari keputusan sudah mula keluar, anda boleh buat rayuan 2 minggu selepas tarikh keputusan keluar.
  3. Rayuan online juga boleh dilakukan terus melalui sistem secara online
  4. Manakala yang buat rayuan secara manual, anda perlu hantar borang rayuan kepada Pejabat Pendidikan Daerah PPD atau Jabatan Pendidikan Negeri JPN yang berdekatan dengan tempat tinggal anda.

Semak Keputusan Rayuan Online

semakan permohonan prasekolah

  • Biasanya keluar pada hujung bulan September
  • Semakan secara online untuk permohonan rayuan boleh dilakukan terus di portal online
  • Manakala untuk rayuan manual, result akan ada perolehi di mana pihak sekolah sendiri akan memaklumkan kepada anda sekiranya berjaya

P/S : Baju untuk tahun 2020 sekarang ini telah pun diseragamkan di seluruh Malaysia samada di Sabah Sarawak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Melaka.

PP/S : Diwajibkan pakaian seperti kemeja T berwarna putih (lengan pendek untuk murid lelaki dan lengan panjang untuk murid perempuan) dan seluar suka berwana biru gelap.

PPP/S : Anda sekarang sudah boleh semak senarai ranking tadika terbaik atau taska terbaik di Malaysia yang telah Mypt3 senaraikan untuk rujukan dan perkongsian kepada kenalan anda di Whatapps dan di Facebook anda

PPP/S : Selain prasekolah, proses dan cara secara manual pun Mudah sahaja. Download borang, isi dan hantar ke sekolah yang anda mahu dan berminat. Itu sahaja.

Baca Lagi 4 Info Berkaitan Di Bawah

Scroll to Top