fbpx

ePrasekolah 2022: Semakan Permohonan Pendaftaran Prasekolah Online


Langkah Semakan permohonan pendaftaran Prasekolah 2022 Untuk daftar Anak Masuk melalui sistem kemasukan semakan eprasekolah online, semak juga butiran baju uniform dan yuran pra sekolah

semakan permohonan pendaftaran prasekolah 2022

Setiap tahun beratus ribu kalangan ibu bapa akan mengintai peluang untuk memasukkan nama anda mereka melalui semakan sistem pendaftaran prasekolah / tadika kpm secara online untuk membuat permohonan kemasukan bermula tahun 2022!

Tetapi peluang untuk masuk sangat sengit. Sangat ramai sehingga ada semakan permohonan prasekolah 2022 yang dihantar dan yang dimohon terpaksa ditolak.

Peringkat pembelajaran ini adalah merupakan persediaan awal kepada anak-anak anda yang berumur antara 4 tahun hingga 6 tahun menempuhi pembelajaran tahun 2022 sebagai salah satu persediaan untuk pendaftaran tahun 1 atau darjah 1 di bawah kelolaan dan pengawasan Kementerian Pendidikan Malaysia KPM.

Kemasukan prasekolah tahun 2022 telah pun dibuka. Anda ada pilihan, Anda boleh daftar tadika kpm / pra sekolah samada permohonan secara online iaitu sistem eprasekolah atau permohonan secara manual.

Cara Pendaftaran Prasekolah 2022 online

1. Jikalau anak anda merupakan warganegara Malaysia dan juga kanak kanak yang lahir pada 2 Januari 2017 hingga 15 Januari 2019 sahaja yang layak untuk memohon, anda dipelawa hantar permohonan dan pendaftaran anak anda untuk masuk tadika / prasekolah

2. Tarikh buka dan tarik tutup / akhir permohonan dan daftar prasekolah 2022 dibuka selama 2 bulan dari awal 1  Mac 2022 hingga akhir bulan 31 Mei 2022.

Apa yang perlu anda lakukan sebagai ibu bapa penjaga adalah untuk mendaftar  secara online terlebih dahulu menggunakan sistem login eprasekolah melalui pautan yang dikongsikan pada jadual di bawah.

Borang Permohonan Online Pra Sekolah

PERKARABUTIRANNYA
Semakan Pendaftaran prasekolah 2022 boleh dibuat melalui laman web inieprasekolah.moe.gov.my tahun 2022
Tarikh buka pendaftaran1 MAC 2022
Tarikh Tutup pendaftaran atas talian / online30 APRIL 2022
Tarikh akhir untuk hantar dokumen prasekolah31 MEI 2022
Daftar permohonan tadika kemas secara onlinehttps://kemas.gov.my
Daftar Permohonan tadika perpaduan secara onlinehttps://perpaduan.gov.my
Daftar Permohonan prasekolah JAIS Selangorhttps://jais.gov.my
Permohonan manual: https://eprasekolah.moe.gov.my

Ataupun anda boleh hantar juga permohonan kemasukan ke prasekolah  Kementerian Pendidikan Malaysia KPM yang diinginkan ke sekolah tersebut. Terpulang kepada anda.

3. Selepas anda berjaya daftar, anda sudah boleh akses dan anda akan dapat lihat pautan semakan borang permohonan kemasukan prasekolah tahun 2022 menggunakan no kad pengenalan dan kata laluan yang didaftarkan.

KLIK pada pautan tersebut dan anda sudah boleh mula isi maklumat yang diperlukan selengkapnya.

Pada halaman borang permohonan tersebut, anda boleh cari sekolah yang anda kehendaki. Biasanya berdekatan dengan rumah dan kediaman anda.

semakan eprasekolah 2022

4. Kemudian, anda sahkan borang permohonan anda dan hantar.

5. Jangan lupa cetak borang permohonan tersebut untuk dihantar ke sekolah yang anda mohon.

Semakan eprasekolah 2022

Untuk melakukan semakan keputusan samada nama anda terpilih untuk masuk ke sekolah yang anda mohon boleh klik pada pautan ini :

PERKARABUTIRANNYA
Semakan keputusan permohonan secara onlinehttps://eprasekolah.moe.gov.my

NOTA : Pastikan anda telah register daftar akaun terlebih dahulu di portal pra sekolah Kementerian Pendidikan Malaysia untuk anda login mula check dan semak secara online. Manakala yang mohon secara manual, boleh terus ke sekolah yang anda mohon untuk kemasukan untuk mengetahui status samada berjaya atau tidak.

Contoh Surat Rayuan Prasekolah 2022

semakan pendaftaran ke prasekolah 2022

Bagi semakan permohonan yang tidak berjaya dengan semakan prasekolah kpm, anda boleh mohon sekali lagi melalui sistem rayuan permohonan prasekolah 2022 online yang disediakan.

 1. Bermula 5 Ogos hingga 20 Ogos
 2. Selepas sahaja dari keputusan sudah mula keluar, anda boleh membuat rayuan 2 minggu selepas tarikh keputusan keluar.
 3. Rayuan online juga boleh dilakukan terus melalui sistem secara online
 4. Manakala rayuan yang dibuat secara manual, anda perlu hantar borang rayuan kepada Pejabat Pendidikan Daerah PPD atau Jabatan Pendidikan Negeri JPN yang berdekatan dengan tempat tinggal and untuk sekolah yang dimohon
 5. Tetapi adalah lebih baik menggunakan sahaja permohon secara online melalui sistem aplikasi e prasekolah bagi pendapat kami. Itu lebih baik dan lebih senang

Semakan Rayuan Prasekolah 2022

 • Persoalan bila tarikh keputusan rayuan sudah terjawab, anda boleh mula semak bermula 10 September
 • Semakan status secara online untuk permohonan rayuan prasekolah 2022 boleh dilakukan terus di portal online
 • Manakala untuk rayuan manual, result dimaklumkan oleh pihak sekolah sendiri akan memaklumkan kepada anda sekiranya berjaya semakan keputusan kemasukan murid kali ini

6 Kelebihan Prasekolah KPM

yuran prasekolah kpm

 1. Guru yang ajar anak anda semuanya adalah kelulusan ijazah
 2. Silibus belajar yang disediakan adalah terbaik daripada kerajaan melalui KPM
 3. Kemudahan dan persekitaran berada dalam keadaan yang terbaik
 4. Menu makanan yang disediakan sangat berkhasiat
 5. Anak anda dilindungi Insurans Takaful sepanjang pembelajaran di prasekolah kpm ini. TERBAIK!
 6. Dan yang paling penting, tiada yuran pra sekolah kerajaan secara bulanan. Jika berjaya masuk, yuran prasekolah kpm SEMUANYA adalah PERCUMA & FREE!!

Garis Panduan Baju Prasekolah KPM

contoh baju prasekolah
Contoh pakaian uniform baju prasekolah kpm
 • Seperti gambar di atas, ia adalah contoh pakaian uniform dan Baju seragam murid prasekolah kpm 2022 yang diseragamkan di seluruh Malaysia samada di Sabah Sarawak, Pulau Pinang Penang, Kedah, Perlis, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Kuala Lumpur KL, Putrajaya, Selangor, Perak, Negeri Sembilan, Melaka
 • Diwajibkan pakaian seperti kemeja T berwarna putih (lengan pendek untuk murid lelaki dan lengan panjang untuk murid perempuan) dan seluar suka berwana biru gelap.

Bantuan Murid Prasekolah

Berita baik kepada mana-mana murid prasekolah kpm, anda layak menerima bantuan jika anda melepasi syarat layak seperti tertera di bawah ini:

Bantuan Elaun Murid Khas (EMK)

PERKARABUTIRANNYA
Jumlah Kelulusan PembayaranRM150 setiap bulan
Syarat KelayakanPemegang Kad OKU JKM

Soalan Lazim & FAQ

1. Senarai Jabatan Pendidikan Negeri di Seluruh Malaysia

Anda boleh dapatkan senarai Jabatan Pendidikan Negeri, pejabat pendidikan daerah atau pejabat pendidikan wilayah ppd ppw di tempat anda dan boleh semak nombor telefon dan alamat mereka melalaui laman web ini

2. Bila tarikh keputusan rayuan pra sekolah

Boleh semak di sini sekarang

PPP/S : Anda sekarang sudah boleh semak senarai ranking tadika terbaik atau taska terbaik di Malaysia yang telah Mypt3 senaraikan untuk rujukan dan perkongsian kepada kenalan anda di Whatapps dan di Facebook anda

PPP/S : Selain sistem semakan online eprasekolah, proses dan cara permohonan prasekolah 2022 secara manual pun Mudah sahaja. Download borang, isi dan hantar ke sekolah yang anda mahu dan berminat. Itu sahaja.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia