Peka B40 Login: Semakan Kelayakan dan Cara Claim


Semakan skim Peka B40 login : Syarat kelayakan untuk dapat Insentif tuntutan Rawatan RM1000 dan Duit Tambang RM500 atau RM1000 melalui website rasmi bms, senarai klinik dan hospital di Malaysia yang terlibat

semakan kelayakan peka b40 login

Belum sempat sejuk lagi pengumuman skim insurans mysalam yang beri banyak kelebohan untuk golongan B40 yang ada penyakit kritikal, kerajaan umum lagi satu lagi bantuan untuk kumpulan B40 melalui pengumuman Kementerian Kesihatan Malaysia KKM.

Skim terbaru ini adalah Skim Peduli Kesihatan atau pekab40 yang mana akan diuruskan oleh ProtectHealth Corporation Sdn. Bhd. (PHCorp).

Ia diletakkan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia (MOF).

Skim ini diperkenalkan selepas Kementerian Kesihatan Malaysia KKM teleh mengenal pasti beberapa masalah dan cabaran dikalangan golongan B40 sepanjang berhadapan dengan masalah kesihatan.

4 Kelebihan Skim Peduli Kesihatan

Akhir sekali, kalangan pesakit yang tinggal jauh tidak mampu berulang alik untuk menerima rawatan. Nah daripada masalah dan kesulitan inilah lahirnya skim ini untuk yang berkelayakan.

  1. Anda ikut jadual rawatan kanser yang anda hadapi di hospital kerajaan anda akan dapat RM1,000
  2. Anda menikmati untuk seumur hidup bantuan alat perubatan bernilai sehingga RM20 ribu secara PERCUMA
  3. Anda diberikan tambang bagi membantu anda bergerak menerima rawatan di hospital kerajaan. Jikalau anda dari Semenanjung Malaysia anda akan terima RM500 (maksimum). Manakala yang tinggal di Sabah Sarawak akan terima RM1000. Yang menariknya jumlah bayaran adalah untuk setiap penyakit. Contohnya, jikalau anda tinggal di Kelantan contohnya ada kanser prostat anda akan terima RM500. Kemudian anda ada masalah kencing manis dapat lagi RM500.
  4. Menerima pemeriksaan kesihatan secara PERCUMA dan prosesnya tidak lagi sulit

skim peduli kesihatan

Antara cabaran yang dihadapi KKM ialah jumlah b40 yang berhadapan penyakit tidak berjangkit sangat tinggi contohnya masalah sakit mental, peratusan golongan ini juga begitu lambat dapat mengesan masalah kanser juga agak tinggi. Semak ini untuk mengetahui siapa golongan b40

Tidak cukup dengan itu, ada yang menerima rawatan pun tidak melengkapkan rawatan yang diterima sehingga habis. Akhirnya apabila kesihatan bertambah teruk ia sebenarnya meningkatkan lagi kos kesihatan kepada kerajaan Malaysia.

Malah kos kos tambahan seperti pembelian beberapa alat bantuan perubatan seperti perentak jantung, implan atau prostesis menambahkan lagi kos rawatan pesakit yang tidak berkemampuan.

Syarat Kelayakan

  1. Anda mestilah merupakan yang layak melalui semakan status bantuan sara hidup
  2. Umur anda atau ibu bapa anda mestilah 50 dan ke atas

Login syarat kelayakan peka b40 sudah tahu kelebihan pun sudah tahu, tetapi bagaimana cara claim peka b40

YouTube video

Cara Semakan Kelayakan Peka B40 Login

1) Untuk terima rawatan mudah sahaja. Buat semakan status samada anda layak atau tidak melalui portal rasmi peka b40 yang kami kongsikan di bawah ini.

PERKARA BUTIRANNYA
Semakan kelayakan secara online https://kelayakan.pekab40.com.my

NOTA : Portal rasmi skim ini hanya akan diaktifkan bermula 1 Mac ini. Nantikan kemaskini daripada kami.

2) Jikalau sudah layak, anda boleh terus pergi dan walk di mana-mana klinik yang berkelayakan. Berkelayakan maksudnya diperakukan sah untuk anda membuat tuntutan peka b40

Anda nampak sahaja klinik yang ada logo peka40 terus masuk. Jikalau anda mahu senarai lengkap

Senarai Klinik Peka B40

NEGERI NAMA KLINIK
Melaka tunggu kemaskini
Negeri Sembilan tunggu kemaskini
Sabah tunggu kemaskini
Sarawak tunggu kemaskini
Perlis tunggu kemaskini
Kelantan tunggu kemaskini
Terengganu tunggu kemaskini
Pahang tunggu kemaskini
Selangor tunggu kemaskini
Kuala Lumpur tunggu kemaskini
Putrajaya tunggu kemaskini
Pulau Pinang tunggu kemaskini
Perak tunggu kemaskini
Kedah tunggu kemaskini
Johor tunggu kemaskini

3) Lakukan pemeriksan kesihatan di klinik untuk pertama kalinya

4) Selepas itu anda perlu datang kali yang kedua untuk mendapatkan keputusan makmal yang telah siap untuk dibawa pula ke klinik kerajaan untuk rujukan selanjutnya.

P/S : Apa yang Mypt3 nampak, usaha adalah salah satu untuk mengurangkan kos kesihatan kerajaan Malaysia yang terus melambung tinggi dek kerana ramai yang tidak mendapatkan rawatan awal secara berkala atas faktor dan sebab tertentu

PP/S : Skim peka b40 ini pastinya akan merapatkan lagi jurang kualiti kesihatan diantara kumpulan B40 dengan golongan pertengahan dan atasan di Malaysia.

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia