Harga Pin UPU 2020 & Tarikh Pembelian No Dengan BSN

Tarikh Pembelian No upu pin 2020, Semak juga harga, Cara Beli No pin Bsn Online dan tarikh tutup pembelian

upu pin 2020

Ada yang bertanya apa kegunaan pin upu BSN sebenarnya? Jikalau anda mahu masuk ke mana-mana universiti awam di Malaysia dengan menghantar permohonan UPU online samada untuk diploma untuk degree, masuk uitm online, masuk matrikulasi, masuk ipg, pembelian no pin ini sangat penting sebagai salah satu syarat untuk memohon secara online.

Ingat dahulu, kalau nak masuk universiti melalui cara permohonan upu perlu pergi ke kaunter Bank Simpanan Nasional BSN.

Sekarang ini tidak lagi. Mekanisme dan cara telah dipermudahkan untuk anda. Tidak perlu lagi mesti beratur panjang di kaunter.

Berita baik untuk anda, ada dua cara untuk anda beli. Maknanya ada pilihan untuk anda pilih. Cara mudah atau cara konvensional iaitu cara lama.

Cara Beli UPU PIN 2020

1) Sudah pastinya mula-mula lagi anda perlu pergi ke mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional BSN yang berdekatan dengan rumah anda

2) Dapatkan di sana borang permohonan pembelian no pin bsn. Jikalau tidak pasti boleh dapatkan bantuan kakitangan atau polis bantuan yang bertugas pada ketika itu untuk membantu anda.

  • Sila semak senarai 8 soalan bocor yang boleh anda study dan buat persediaan melalui semakan temuduga upu

3) Samada anda lepasan SPM ataupun lepasan STPM, harga adalah sama iaitu RM16.40 bagi mendapatkannya.

4) Untuk cara yang paling mudah, boleh abaikan langkah 1, langkah 2, langkah 3. Anda tidak perlu ke kaunter, anda boleh terus pergi ke mesin ATM menggunakan kad BSN.

  1. Masukkan kad bank BSN anda dan kata laluannya
  2. Pilih pilihan BELI PIN
  3. Pilih Pilihan IPTA (untuk masuk ke universiti awam) atau lain semakan matrikulasi, IPG Guru, UITM, Politeknik atau Kolej Komuniti
  4. Pilih samada anda program LEPASAN SPM atau LEPASAN STPM
  5. Masuk NOMBOR KAD PENGENALAN anda
  6. SEMAK INFO yang terpapar di skrin
  7. Pilih pilihan SETUJU
  8. Anda keluar RESIT untuk mengandungi nombor pin yang anda perlukan

beli no pin bsn online

Mudah bukan?

Nah, Nombor PIN inilah yang anda gunakan untuk anda mula proses hantar permohonan ke universiti awam, permohonan matrikulasi, permohonan IPG guru, permohonan UITM, permohonan politeknik TVET, permohonan kolej komuniti, permohonan UITM bergantung kepada keutamanaan permohonan online  anda.

Senarai Tarikh Beli No Pin

PerkaraButirannya
Tarikh Pembelian nombor pinhttps://www.mybsn.com.my

Tarikh beli nombor pin yang boleh anda semak melalui pautan yang kami kongsikan di jadual atas, adalah melibatkan tarikh untuk beli pin dan caj harga dikenakan melibatkan permohonan upu, uitm, matrikulasi, upsi, mpm untuk stpm, usm dan juga ptptn.

P/S : Paling penting adalah jangan sampai terlupa sampai bila tarikh pembelian pin dibenarkan untuk guna bagi tujuan permohonan secara online

PP/S : Ada yang bertanya kepada mypt3, adakah no upu pin boleh guna berapa kali? Jawapan tidak boleh sama sekali. Tidak boleh digunakan untuk permohonan lebih daripada satu dan untuk institusi yang dipilih semasa pembelian dilakukan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia