Cara Beli No Pin UPU UITM: Harga dan Tarikh Pembelian BSN

Apa kegunaan, Tarikh dan harga pembelian serta cara beli no pin upu uitm di bsn bagi tahun 2022 secara online dikongsikan seperti di bawah ini:

cara beli no pin upu 2022 uitm bsn online

Ada yang bertanya apa kegunaan no pin upu BSN sebenarnya? Jikalau anda mahu masuk ke mana-mana universiti awam di Malaysia dengan menghantar permohonan UPU online samada untuk diploma untuk degree, masuk melalui semakan uitm online, masuk melalui semakan matrikulasi, masuk ipg melalui permohonan maktab perguruan, pembelian no pin ini sangat penting sebagai salah satu syarat upu semakan kelayakan untuk memohon secara online.

Ingat dahulu, kalau nak masuk universiti melalui cara permohonan upu perlu pergi ke kaunter Bank Simpanan Nasional BSN.

Sekarang ini tidak lagi. Mekanisme dan cara telah dipermudahkan untuk anda. Tidak perlu lagi mesti beratur panjang di kaunter.

Berita baik untuk anda, ada dua cara untuk anda beli. Maknanya ada pilihan untuk anda pilih. Cara mudah atau cara konvensional iaitu cara lama.

Cara Beli No PIN UPU UITM 2022

1) Sudah pastinya mula-mula lagi anda perlu pergi ke mana-mana cawangan Bank Simpanan Nasional BSN yang berdekatan dengan rumah anda

Sila semak senarai 8 soalan bocor yang boleh anda study dan buat persediaan melalui semakan temuduga upu

2) Dapatkan di sana borang permohonan pembelian no pin bsn. Jikalau tidak pasti boleh dapatkan bantuan kakitangan atau polis bantuan yang bertugas pada ketika itu untuk membantu anda.

3) Samada anda lepasan SPM ataupun lepasan STPM, harga pin uitm / upu adalah sama iaitu RM16.40 bagi mendapatkannya.

4) Untuk cara yang paling mudah, boleh abaikan langkah 1, langkah 2, langkah 3. Anda tidak perlu ke kaunter, anda boleh terus pergi ke mesin ATM menggunakan kad BSN.

  1. Masukkan kad bank BSN anda dan kata laluannya
  2. Pilih pilihan BELI PIN
  3. Pilih Pilihan IPTA (untuk masuk ke universiti awam) atau lain semakan matrikulasi, IPG Guru, UITM, Politeknik atau Kolej Komuniti
  4. Pilih samada anda program LEPASAN SPM atau LEPASAN STPM
  5. Masuk NOMBOR KAD PENGENALAN anda
  6. SEMAK INFO yang terpapar di skrin
  7. Pilih pilihan SETUJU
  8. Anda keluar RESIT untuk mengandungi nombor pin yang anda perlukan
cara beli no pin uitm online

Mudah bukan?

Nah, Nombor PIN inilah yang anda gunakan untuk anda mula proses hantar permohonan ke universiti awam, permohonan matrikulasi, permohonan IPG guru, permohonan UITM, permohonan politeknik TVET, permohonan kolej komuniti, permohonan UITM bergantung kepada keutamanaan permohonan online  anda.

Tarikh Pembelian No Pin Untuk Upu

PerkaraButirannya
Tarikh Pembelian nombor pinhttps://www.mybsn.com.my

Tarikh beli nombor pin yang boleh anda semak melalui pautan yang kami kongsikan di jadual atas, adalah melibatkan tarikh untuk beli pin dan caj harga dikenakan melibatkan permohonan upu, uitm, matrikulasi, upsi, mpm untuk stpm, usm dan juga ptptn.

Soalan Lazim & FAQ

1. Boleh ke beli no pin untuk upu dua kali

Boleh, tiada masalah

P/S : Paling penting adalah jangan sampai terlupa sampai bila tarikh pembelian pin dibenarkan untuk guna bagi tujuan permohonan secara online

PP/S : Ada yang bertanya kepada mypt3, adakah upu pin online boleh guna berapa kali? Jawapan tidak boleh sama sekali. Tidak boleh digunakan untuk permohonan lebih daripada satu dan untuk institusi yang dipilih semasa pembelian dilakukan.

PPP/S: Semoga perkongsian cara beli no pin upu uitm online memudahkan anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2024 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia