≡ BACK

Berita Terkini Cadangan Naik Gaji, Bukannya Naik Umur Pencen

Berita Terkini Naikkan Gaji, Bukannya Naik Umur Pencen di malaysia

Menteri Sumber Manusia M Kulasegaran baru-baru ini mengumumkan bahawa kerajaan sedang mengkaji untuk melihat semula pelaksanaan umur persaraan 60 tahun. Pengumuman ini dibuat berdasarkan pandangan Organisasi Jaminan Sosial yang berkongsi di aman dua dalam tiga pesara akan hidup pada hanya RM950 sebulan sehingga umur 75.

naik umur pencen

Ini menunjukkan keperluan tindakan segera untuk menangani bilangan pesara yang tidak bersedia secara kewangan untuk berdepan dengan usia persaraan. Sebab utama kekurangan simpanan persaraan adalah kerana menerima gaji dan upah yang rendah.

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (kwsp online) dan Amanah Saham Nasional  (ASB), telah ditubuhkan untuk menjamin simpanan jangka panjang untuk menghadapi usia persaraan.

Bagaimanapun, KWSP dan ASB telah pun dikuasai kalangan golongan berpendapatan tinggi.

Sementara itu, penemuan Institut Penyelidikan Khazanah pada tahun 2015 menunjukkan bahawa satu daripada lima ahli KWSP berumur 51 hingga 55 tahun (hampir bersara) mempunyai dana kurang daripada RM10,000, dengan bahagian bawah 13.5% yang mempunyai simpanan berjumlah RM5,621 secara purata.

Laporan Tahunan ASN pada tahun 2017 menunjukkan trend yang sama – bahagian bawah 76.37 peratus pemegang unit Amanah Saham Bumiputera  ASB mempunyai purata RM563 dalam akaun mereka manakala 0.23 peratus teratas mempunyai RM772,223.

Begitu juga, bahagian 97.85% pemegang unit Amanah Saham Nasional ASB mempunyai purata RM211 dalam akaun mereka manakala yang tertinggi 0.04% mempunyai purata RM938,121. Dengan mengambil kira bahawa RM200,000 adalah pelaburan maksimum bagi pemegang unit, baki akaun yang tinggi pemegang unit tertinggi mencadangkan sejumlah besar pelaburan dan dividen bertahun-tahun.

Jurang Pendapatan Semakin Lebar

Maklumat di atas menunjukkan ketidaksamaan pendapatan yang besar di antara kita yang terkaya dan paling miskin, di mana hanya penerima pendapatan tertinggi atau tinggi mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk mengumpul simpanan dan pelaburan, sementara pendapatan berpendapatan rendah tidak dapat berbuat demikian. Ini menunjukkan bahawa golongan berpendapatan rendah tidak mencukupi untuk membolehkan mereka mengumpul simpanan yang mencukupi untuk persaraan.

Upah rendah dan statik di kalangan pekerja Malaysia telah berulang kali ditekankan dan ditekankan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Laporan Statistik Gaji dan Upah Upah Jabatan Perangkaan Malaysia menunjukkan bahawa separuh rakyat Malaysia mendapat kurang daripada RM2,000 sebulan, dengan pendapatan median hanya berjumlah RM2,000 sebulan. Pertimbangkan hakikat bahawa upah minimum yang dicadangkan ialah RM1,050.

Trend ini disokong oleh data KWSP dan ASB, yang menyatakan bahawa 83% daripada ahli aktifnya memperoleh kurang daripada RM4,000 pada tahun 2015. Isi rumah dan individu berpendapatan rendah mempunyai keupayaan terhad untuk menyelamatkan cukup untuk persaraan.

Keadaan ini diperburuk oleh kenaikan kos sara hidup dan hutang isi rumah. Bank Negara Malaysia mengumumkan tahun lepas bahawa perbelanjaan bawah 40% (B40) isi rumah Malaysia telah meningkat pada kadar yang lebih cepat daripada pendapatan mereka.

Purata pendapatan B40 purata meningkat 5.8% setiap tahun dari 2014 hingga 2016, berbanding dengan pertumbuhan 6% perbelanjaan isi rumah dalam tempoh yang sama. Hutang isi rumah kepada keluaran dalam negara kasar di kalangan isi rumah Malaysia kekal tinggi pada 89.1% pada tahun 2015, peningkatan sebanyak 2.3% tahun ke tahun.

Data menunjukkan bahawa upah yang rendah adalah halangan penting untuk mengumpul simpanan yang mencukupi bagi persaraan, terutamanya di kalangan golongan berpendapatan rendah.

Gaji Tinggi Adalah Lebih Baik

Meningkatkan jumlah kerja yang lebih baik dan berkualiti akan menjadi penyelesaian yang lebih berkesan daripada menaikkan umur persaraan. Gaji dan upah yang lebih tinggi adalah pemangkin yang lebih baik dalam memastikan penjimatan isi rumah dan daya tahan kewangan yang lebih baik, dengan itu membolehkan sumbangan yang mencukupi untuk persaraan.

Penciptaan kerja untuk memenuhi cabaran ini adalah tugas berat yang memerlukan persekitaran perniagaan yang baik dan bersemangat, mematuhi rangka kerja hak asasi manusia yang kukuh dan peraturan yang saksama.

Pendekatan berbilang menteri, yang diketuai oleh Kementerian Sumber Manusia, oleh itu dikehendaki merancang dan melaksanakan tindakan yang menyokong pertumbuhan gaji dan upah di kalangan penghasilan berpendapatan rendah. Meningkatkan barangan awam dan sistem penyampaian, seperti pengangkutan awam, perkhidmatan internet, perancangan bandar dan penyediaan air dan elektrik, dapat meningkatkan keupayaan pengeluaran dan pertumbuhan upah.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Sambung Baca Lagi Informasi Yang Berkaitan Seperti Di Bawah:

Sistem ASB Online : Bagaimana Cara Login MyASNB Sistem ASB Online : Bagaimana Cara Login MyASNB Dahulu punya cara memang legend. Bawa buku pelaburan ke mana-mana cawangan Amanah Saham Bumiputera ya…
Dividen ASB 2018 : Pengumuman Agihan Pada 2019 dan Cara Pengiraan Pengumuman Agihan Dividen ASB 2018 untuk pengeluaran 2019 : Cara Pengiraan Terbaik Kami pasti ramai di sini yang melakukan simpanan di Amanah Saham B…
Dividen Tabung Haji 2018 : Tarikh Pengumuman Keluar Tahun 2019 Pengumuman Dividen Tabung Haji 2018 Tarikh Keluar Hari ini Untuk Tahun 2019 Sekarang ini dianggarkan sejumlah 600,000 yang menyimpan duit simpanan ma…