Mysejahtera Apps

Semua Penghantar Makanan & Bungkusan Wajib termasuk foodpanda, grabfood, lalamove, bungkusit dan runner Download Dan Daftar Aplikasi MySejahtera app

mysejahtera app

Sepanjang penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), garis panduan telah dikeluarkan Kementerian Pengangkutan untuk perkhidmatan penghantaran bungkusan (parcel), makanan dan minuman menggunakan motorsikal atau p-hailing (parcel-hailing). Cara Claim juga foodpanda voucher promo code bulan December ini

Bagi memastikan kesihatan dan keselamatan pengedar dan pengguna, garis panduan yang ditetapkan mesti dipatuhi oleh mana-mana syarikat yang menyediakan perkhidmatan penghantaran barangan bagi tujuan penghantaran bungkusan, makanan dan minuman secara dalam talian dengan menggunakan motorsikal.

Aplikasi ini dimuat turun dan daftarkan diri anda adalah antara salah satu daripada garis panduan untuk syarikat penghantaran makanan dan barangan. Di bawah ini adalah cara download dan daftar aplikasi ini serta garis panduan yang ditetapkan oleh kerajaan. Menerusi pautan di bawah, aplikasi boleh dimuat turun oleh anda. Untuk satu isi rumah, hanya satu aplikasi perlu dimuat turun, nama ahli keluarga boleh ditambah oleh pemilik peranti selepas log masuk.

Harus diingatkan bahawa nombor telefon yang dimasukkan ketika pendaftaran dengan kod antarabangsa adalah nama akaun untuk log masuk. Ini tidak diterangkan ketika proses pendaftaran. Melalui salah satu pautan berikut, aplikasi ini boleh dimuat turun di telefon bimbit anda selepas selesai membuat pendaftaran seperti di atas.

Garis Panduan Untuk Perkhidmatan Penghantaran

Berikut adalah garis panduan yang ditetapkan untuk perkhidmatan penghantaran makanan dan barangan adalah :

BACA SINI: Cara Buat QR Code Mysejahtera

 • Berumur tidak kurang daripada 18 tahun
 • Diwajibkan penunggang memiliki lesen memandu kereta dan motosikal penuh (CDL) yang sah.
 • Peraturan jalan raya dipatuhi seperti menggunakan laluan motorsikal yang diwartakan sekiranya ada dan memakai topi keledar.
 • Bebas disenarai hitamkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) atau Jabatan Pengangkutan Pelajar (JPJ).
 • Patuhi saiz kotak yang telah ditetapkan JPJ yang dibawa penunggang bagi mengisi barangan.
 • Soal kesihatan hendaklah dititik beratkan oleh semua operator dan penunggang.
 • Mengamalkan penjarakan sosial.
 • Contactless transaction atau transaksi tanpa sentuhan selagi mana boleh disediakan.
 • Diminta proses sanitasi pembasmian kuman bagi kotak penghantaran setiap hari untuk dijalankan oleh penunggang mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM).
 • Nasihat yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) perlu dipatuhi oleh penunggang termasuk tidak memasuki zon merah.
 • Waktu operasi adalah terhad dari 8 pagi hingga 8 malam sahaja.
 • Surat pengesahan daripada majikan atau surat pendaftaran dengan PBT perlu dibawa bersama-sama penunggang yang menghantar barangan.
 • Diwajibkan memuat turun dan mendaftar diri di aplikasi kendalian MKN iaitu mySejahtera (mysejahtera.malaysia.gov.my) perlu dilakukan oleh semua penunggang p-hailing dan bukti pendaftaran perlu ditunjukkan kepada pihak penguat kuasa.

Download Mysejahtera App

Dengan aplikasi ini, pengguna boleh mengetahui info terkini, mengetahui keadaan sekeliling mereka, serta turut boleh membantu rakyat melaksanakan penilaian kesihatan sendiri. Untuk makluman, dalam membendung penularan wabak Covid-19, aplikasi ini dijangkakan akan digunakan sebagai salah satu aplikasi utama.

Aplikasi ini boleh dimuat turun dan digunakan menggunakan bagi anda yang terlibat dengan penghantaran bungkusan, Aplikasi ini boleh dimuat turun dan digunakan hari ini bagi anda yang tidak terlibat juga.

Pendaftaran perlu dibuat terlebih dahulu di portal MySejahtera sebelum memuat turun aplikasi ini.

Kemudian, menerusi pautan dibawah, aplikasi ini boleh dimuat turun. Hanya satu aplikasi perlu dimuat turun untuk satu isi rumah, nama ahli keluarga boleh ditambah oleh pemilik peranti selepas log masuk.

Harus diingatkan bahawa nombor telefon yang dimasukkan ketika pendaftaran dengan kod antarabangsa adalah nama akaun untuk log masuk. Penerangan ini tidak diberikan ketika proses pendaftaran.

Sila muat turun di telefon bimbit anda dengan aplikasi MySejahtera melalui salah satu pautan berikut selepas selesai membuat pendaftaram seperti di atas.