Maksud Guna Tanah : Definisi & Faktor Mempengaruhi Kesan


Apa Definisi dan Maksud Guna Tanah termasuk punca, faktor yang mempengaruhi petempatan pembangunan pertanian perniagaan Geografi kesan terhadap alam sekitar. Senarai jenis guna tanah Tajuk Kerja Kursus geografi Pt3

maksud guna tanah pt3

Sebagai tidak mengecewakan kalangan pelajar PT3 yang sedang memahami tajuk kerja lapangan geografi tingkatan 3 pt3, ayuh sama-sama lihat apa yang kami ingin kongsikan maklumat dan info yang anda perlukan.

Sebenarnya maksud guna tanah di kawasan tinggal rumah anda adalah merupakan penggunaan tanah yang sediaada seoptimum mungkin dengan harapan memberikan nilai tambah dan sesuai dengan keperluan masyarat di kawasan anda. (semakan cukai tanah secara online)

Semua ini dilakukan untuk tujuan kelangsungan kehidupan manusia setempat.

Sebenarnya ia dilakukan secara peringkat demi peringkat mengikut keperluan semasa berdasarkan tahap kemajuan dan kepadatan masyarakat di kawasan anda.

Huraian Maksud Guna Tanah Geografi Pt3

Definasi Maksud Guna Tanah boleh dipecahkan kepada beberapa kategori samada untuk tujuan :

 1. industri
 2. projek perumahan
 3. perancangan
 4. pembangunan bandar
 5. perkhidmatan awam
 6. Pelancongan
 7. Pertanian

Untuk negeri kita Malaysia, agensi kerajaan yang bertanggungjawab mengawal selia aktiviti guna tanah adalah Jabatan Perancang Bandar dan Desa yang diletakkan di bawah kuasa majlis perbandaran ataupun PBT (Pihak Berkuasa tempatan)

Senarai Jenis Guna Tanah di Kawasan Kajian

Ada pelbagai jnenis guna tanah yang kami kongsikan melalui pautan di jadual bawah ini meliputi pelbagai sektor dan industri.

Contohnya Petempatan, perumahan, perniagaan, perindustrian, kemudahan awam, rekreasi, pertanian, penternakan dan akuakultur. Semuanya ada kami kongisikan pada pautan di bawah ini. Ada 5 halaman kesemuanya.

Senarai Faktor Guna Tanah di Cameron Highlands

Faktor Guna Tanah Untuk Tujuan Pelancongan

Dengan suasana yang ala ala berada di negara Eropah bersandar suhu sejuk di tanah tinggi memberikan satu tarikan yang cukup istimewa kepada kedatangan pelancong ke Cameron Highland.

Ini telah menyebabkan aktiviti tebus guna tanah untuk tujuan pembangunan komersil seperti pusat peranginan hotel dan juga homestay dengan harapan dapat memberikan kelesaan kepada pelancong.

Faktor Guna Tanah Untuk Tujuan Pertanian

Ada beberapa faktor mempengaruhi guna tanah di Cameron Highland untuk tujuan aktiviti pertanian.

 1. Dengan cuaca yang sesuai untuk tanaman sayur segar, teh, bunga tanaman buah-buahan seperti strawberi dan anggur dek kerana suhu sekitar 18 hingga 20 darjah celcius sahaja
 2. Tidak banyak kawasan seumpama ini di Malaysia yang mempunyai suhu serdahana seperti ini. Selain daripada Cemeron Highland, kundasang juga menjadi pilihan
 3. Cameron Highland telah menjadi hub besar-besaran untuk tanaman bagi sektor pertanian di Malaysia
 4. Perkembangan teknologi untuk pertanian di Cameron Highland telah membuka lebih banyak kawasan Cameron Highland diteroka untuk tujuan tanaman sayur sayuran contoh di dalam rumah pastik ataupun dikenali dengan rumah hijau

Seperti yang kita tahu, daripada struktur muka bumi yang semulajadi untuk dimajukan untuk pelbagai tujuan aktiviti ekonomi dan pembangunan sudah pastinya memberikan kesan langsung dan tidak langsung, kesan positif dan juga kesan negatif.

Jikalau kesan negatif boleh menyebabkan pencemaran udara, pencemaran air dan pencemaran sungai ataupun pencemaran bunyi yang berlaku akibat aktiviti guna tanah.

Tidak boleh dielakkan kesan guna tanah terhadap pencemaran alam sekitar lebih-lebih melibatkan kawasan kajian di kawasan saya iaitu Cameron Highland.

Aktiviti pertanian dan perlombangan yang giat berlangsung di sekitar Cameron Highland telah memberikan impak dan kesan kepada kawasan ini.

Senarai Kesan Pembangunan Tanah Ke atas Alam Sekitar

Kesan Guna Tanah Akibat Aktiviti Pertanian

Penebangan hutan secara meluas dan berleluasa, ditambah dengan pembakaran secara terbuka untuk melakukan aktiviti guna tanah dengan menukarkan daripada kawasan hutan tebal kepada kawasan pertanian luas telah menyebabkan impak dan kesan terhadap alam sekitar termasuk mengakibatkan pencemaran udara di Cemeron Highland.

Ia telah menyebabkan kawasan Cameron Highland seringkali menghadapi kawasan tanah menjadi mendap, banjir lumpur, hakisan tanah, tanah runtuh, cerun-cerun di skeitar menjadi tidak selamat.

Biodiversiti dan kehidupan haiwan di hutan turut terjejas dek kerana ekosistem di kawasan hutan telah menjadi musnah. Sehingga menyebabkan akan ada masalah haiwan terpaksa menceroboh masuk di kawasan penempatan manusia di sekitar Cameron Highlands.

Tidak cukup dengan itu bekalan air bersih turut terganggu dengan aktiviti penebangan hutang yang berleluasa. Kawasan bukit Cameron Highland yang seringkali menjadi kawasan tadahan hujan akan terjejas dengan aliran air bawah tanah yang sudah pun tercemar.

Apabila sudah menjadikan kawasan guna tanah kepada pertanian, pastinya penggunaan racun makhluk perosak tidak boleh sama sekali tidak boleh dielakkan.

Berdasarkan rekod, sejumlah USD30 bilion dibelanjakan setiap tahun di seluruh dunia untuk kegunaan racun makhluk perosak. Bertambah teruk lagi, negara negara membangun seperti Malaysia telah membelanjakan 40 peratus daripada USD30 bilion itu untuk racun makhluk perosak seperti DDT, orgonofosfat dan organoklorin.

Ini menyebabkan penduduk di sekitar akan terdedah kepada masalah kulit dengan penggunaan racun makhluk perosak yang berleluasa tanpa kawalan. Inilah antara kesan guan tanah terhadap alam sekitar.

Dan akhirnya kita boleh lihat dan nilaikan sendiri di mana didapati suhu di sekitar Cameron Highland menjadi semakin panas di kawasan setempat dek kerana pokok yang menjadi pelindung kepada sinaran terik matahari semakin berkurang.

Sudah tahu apa kesan guna tanah terhadap alam sekitar pasti ada yang tertanya apa usaha usaha dan cadangan mengatasi kesan guna tanah terhadap alam sekitar seperti yang diulas panjang di atas.

Di bawah ini kami kongsikan beberapa cadangan kesan guna tanah terhadap alam sekitar untuk tujuan langkah mengatasi pencemaran udara dan juga langkah mengatasi pencemaran air

Contoh Kesan Pembangunan Terhadap Alam Sekitar

pencemaran udara
pencemaran tanah
pencemaran air
kesan pencemaran
kesan guna tanah
kesan pembangunan terhadap alam sekitar
definisi guna tanah

P/S : Untuk maksud, punca dab faktor guna tanah untuk aktiviti perlombongan, petempatan, perumahan dan perindustrian tidak sesuai kajian di kawasan Cemeron Highland tetapi mungkin sesuai di kawasan kajian anda

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia