Semakan PAJSK Online Guru: Login Ujian Segak 2020

Login Semakan PAJSK 2020 Online guru untuk Ujian segak 2020 Kokurikulum Kurikulum di Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah

login pajsk 2020 online guru

Nak masuk ke universiti awam, ipta, Maktab rendah Sains MARA MRSM, Sekolah Berasrama Penuh semakan sbp tidak semudah dahulu. Dahulu ada keputusan cemerlang sebelah kaki sudah menempah tempat untuk sambung belajar di tempat belajar yang diinginkan

Sekarang tidak lagi. Dek kerana semakin ramai yang bijak pandai dalam bidang akademik dan kerajaan mahukan pelajar hanya bijak pada akademik semata tetapi juga perilaku dan penglibatan dalam sebarang aktiviti dan sukan yang berlangsung pelajar sepanjang belajar.

Nah ini yang kerajaan melalui Kementerian Pendidikan Malaysia KPM untuk melaksanakan Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kurikulum atau dikenali dengan PAJSK kpm bagi menilai pencapaian pelajar di sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah di Malaysia.

Sistem Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kurikulum pajsk ini terbahagi kepada penilaian untuk bagaimana segak anda, penglibatan dalam kokurikulum dan juga kurikulum. Kesemua ini menyumbang 10 peratus untuk markah bagi kemasukan ke MRSM, SBP, Universiti Awam di Malaysia.

PAJSK Login Online

Tidak kira anda sekolah menengah atau sekolah rendah di bawah adalah akses login pajsk Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kurikulum :

pentaksiran aktiviti jasmani sukan dan kokurikulum pajsk

Cara Dapat 10 Peratus Merit

  1. Buat persiapan awal bagi menghadapi ujian segak yang akan dijalankan dan diadakan pada bulan Mac dan bulan Ogos. beberapa ujian perlu anda hadapi untuk menilai tahap fizikal dan kesihatan anda. Jadi mula bersukan dan berjongging daripada awal tahun bagi memastikan stamina dan kecergasan anda. Jadi jaga berat badan bagi mendapat BMI yang sesuai.
  2. Sepanjang tempoh belajar anda akan diwajidkan menyertai aktiviti berpersatuan, unit beruniform dan juga sukan sukan di sekolah. Daripada situ penilaian akan dilakukan terhadap kehadiran apa pencapaian dan penglibatan anda samada anda ada memegang sebarang jawatan, pencapaian dalam kokurikulum sampai peringkat apa? Sekolah, Daerah, Negeri atau Kebangsaan?
  3. Tidak lupa juga, penglibatan anda dengan sebarang aktiviti di luar waktu sekolah juga diambil kira termausk dengan syarikat swasta atau NGO yang ada di luar sana.

P/S : Mypt3 menyokong penuh pelaksanaan sistem semakan PAJSK online dan offline ini dengan harapan sekolah melahirkan murid dan pelajar yang seimbang daripada sudut akademik, sahsiah dan kokurikulum