PAJSK Online : Login Semakan Ujian Segak Kokurikulum Kurikulum

Login Semakan PAJSK Online untuk Ujian segak Kokurikulum Kurikulum

Nak masuk ke universiti awam, ipta, Maktab rendah Sains MARA MRSM, Sekolah Berasrama Penuh SBP tidak semudah dahulu. Dahulu ada keputusan cemerlang sebelah kaki sudah menempah tempat untuk sambung belajar di tempat belajar yang diinginkan.

pajsk

Sekarang tidak lagi. Dek kerana semakin ramai yang bijak pandai dalam bidang akademik dan kerajaan mahukan pelajar hanya bijak pada akademik semata tetapi juga perilaku dan penglibatan dalam sebarang aktiviti dan sukan yang berlangsung pelajar sepanjang belajar.

Nah ini yang kerajaan melalui Kementerian Pendidikan Malaysia KPM untuk melaksanakan Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kurikulum atau dikenali dengan PAJSK bagi menilai pencapaian pelajar di sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah di Malaysia.

Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kurikulum ini terbahagi kepada penilaian untuk bagaimana segak anda, penglibatan dalam kokurikulum dan juga kurikulum.

Kesemua ini menyumbang 10 peratus untuk markah bagi kemasukan ke MRSM, SBP, Universiti Awam di Malaysia.

Cara Login PAJSK Online

Tidak kira anda sekolah menengah atau sekolah rendah di bawah adalah akses login portal Pentaksiran Aktiviti Jasmani Sukan dan Kurikulum PAJSK online :

pajsk online

Bagaimana Cara Dapat 10 Peratus Merit Bagi Ujian PAJSK

1) Buat persiapan awal bagi menghadapi ujian segak yang akan dijalankan dan diadakan pada bulan Mac dan bulan Ogos. beberapa ujian perlu anda hadapi untuk menilai tahap fizikal dan kesihatan anda. Jadi mula bersukan dan berjongging daripada awal tahun bagi memastikan stamina dan kecergasan anda. Jadi jaga berat badan bagi mendapat BMI yang sesuai.

2) Sepanjang tempoh belajar anda akan diwajidkan menyertai aktiviti bepersatuan, unit beruniform dan juga sukan sukan di sekolah. Daripada situ penilaian akan dilakukan terhadap kehadiran apa pencapaian dan penglibatan anda samada anda ada memegang sebarang jawatan, pencapaian dalam kokurikulum sampai peringkat apa? Sekolah, Daerah, Negeri atau Kebangsaan?

3) Tidak lupa juga, penglibatan anda dengan sebarang aktiviti di luar waktu sekolah juga diambil kira termausk dengan syarikat swasta atau NGO yang ada di luar sana.

P/S : Mypt3 menyokong penuh pelaksanaan sistem semakan PAJSK online dan offline ini dengan harapan sekolah melahirkan murid dan pelajar yang seimbang daripada sudut akademik, sahsiah dan kokurikulum

BACA SINI:
SMPK: Sistem Maklumat Prasekolah Kerajaan dan Swasta