fbpx

Apdm KPM 2021: Login Semakan Kehadiran Murid Online


APDM kpm 2021 membolehkan guru kelas login e kehadiran untuk buat rekod semakan kehadiran murid / pelajar sekolah di pangkalan data secara online pada tahun 2021 termasuk isi borang maklumat murid

sistem apdm kpm 2021

Tidak dinafikan Kementerian Pendidikan malaysia ada begitu banyak sistem online yang ditawarkan kepada pengguna di malaysia. Tidak kira anda pengetua, guru besar, guru, pelajar.

Semuanya perlukannya bagi memudahkan urusan masing-masing sesuai dengan kepesatan teknologi maklumat hari ini. Antaranya saps ibu bapa 2021, SPS Sso Kpm login, dan tidak lupa juga aplikasi online ini termasuk ssdm kpm.

Apa maksud dan apa itu Aplikasi Pangkalan Data Murid apdm guru online? Sistem online e kehadiran ini dibangunkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia KPM dengan harapan memudahkan urusan untuk memasukkan data dalam sistem kehadiran murid, segala maklumat murid sekolah dengan lebih mudah, memindahkan data ke sistem online frog vle.

Ia boleh diakses oleh Pejabat Pendidikan Daerah PPD, pihak sekolah dan juga Jabatan Pendidikan Negeri JPN. Pautan terus ada di bawah ini:

Login APDM KPM Kehadiran Murid 2021

Anda pergi ke portal rasmi apdm sekolah ini melalui pautan di bawah ini :

PERKARALINK PAUTAN
Pautan Portal Rasmi apdm kpm gov myhttps://apdm.moe.gov.my kpm login

(i) Laman Web Rasmi, apdm.moe.gov.my Login Masuk

Sila layari laman web Aplikasi Pangkalan Data Murid iaitu apdm.moe.gov.my untuk memulakan akses ke sistem portal rasmi ini.

(ii) Login Dengan ID Yang Diberikan

Login dengan mengisi isi ID Pengguna dan Kata Laluan di bahagian kiri laman sesawang.

 • ID Pengguna: Kod Sekolah
  (Gunakan huruf besar yang tiada jarak. Contoh: ABC9876)
 • Kata Laluan: *****
  (Kata laluan adalah default password yang diberikan oleh sistem kepada Admin sekolah)

(iii) Tukar Kata Laluan

Disebabkan keselamatan akaun, admin sekolah disarankan untuk menukar kata laluan selepas log masuk APDM buat pertama kali.

(iv) Login Semula

Login semula dengan menggunakan ID pengguna yang baru beserta kata laluan yang telah ditetapkan selepas menukar kata laluan.

Kemudian, login semula dengan memasukkan ID Pengguna dan Kata Laluan, dan butang “HANTAR” ditekan.

 • Pautan ini akan boleh diakses setiap hari ini oleh kalangan guru sekolah dan sistem maklumat murid akan guru kemaskini daripada masa ke semasa.
 • Terdapat beberapa pekeliling terkini dan terbaru yang perlu guru guru semak selaras dengan usaha pihak Kementerian Pendidikan Malaysia yang mahukan kerja guru dipermudahkan
SENARAI PEKELILING KPMLINK PAUTAN
Kemaskini Data Maklumat Murid untuk Tujuan Pembayaran Bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar MiskinPanduan
Sistem Pengurusan Kehadiran Yang terkiniSistem Pengurusan Kehadiran Murid
Arahan Terkini Pengumpulan Data Sekolah Guru dan pelajarPengumpulan Data

APDM Kemaskini Pangkalan Data Murid

1) Sistem eKehadiran kpm online tahun 2021

 • APDM Sistem aplikasi pangkalan data online sangat membantu guru kelas rekod kedatangan atau kehadiran murid / pelajar ke sekolah setiap hari berdasarkan takwim persekolahan kpm dan buat semakan kehadiran murid online setiap bulan dengan lebih mudah sepanjang tahun 2021
 • Sistem pangkalan data murid kehadiran sangat mudah untuk anda cek kehadiran murid / pelajar sekolah waktu pdpr 2021
 • Ini cara isi dan rekod kehadiran murid / pelajar sekolah anda secara online yang boleh anda tiru termasuk sepanjang pdpr semasa tempoh pkp. Check dan tonton video panduan untuk e-kehadiran murid / pelajar sekolah

YouTube video

2) Sistem Semakan Data Maklumat & Aplikasi Bantuan Murid

semakan kehadiran murid 2021 ke sekolah

 • Segala maklumat diri berkaitan murid sekolah seperti kaum, bangsa, nombor telefon, informasi berkaitan penjaga, nombor mykid, alamat rumah, warganegara, bangsa, bantuan yang sedang diterima di sekolah, gaji dan pendapatan penjaga dan banyak lagi semuanya boleh terus diisikan dengan mudah melalui sistem maklumat murid
 • Ini kerana segala semakan data maklumat murid dan pelajar ini akan diperiksa bagi memastikan pemberian seperti makanan dan susu percuma, pemberikan biasiswa, bantuan zakat dan juga bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) diberikan kepada murid sekolah yang benar-benar layak
 • Borang maklumat murid sekolah apdm semakan akan diisikan oleh ibu bapa untuk anak masing-masing dihantar ke guru sekolah. Dan setiap aplikasi pengkalan data murid pada borang tersebut akan disalin semula oleh guru masing-masing dan dimasukkan dalam sistem.

3) Pindahkan maklumat ke Sistem Frog VLE

 • Dengan segala maklumat yang cukup lengkap ia memudahkan untuk memindahkan ke sistem online frog vle. Cukup mudah.

4) Cara Kemaskini maklumat Data Guru Kelas

 • Dengan menggunakan menu ‘Pendaftaran Kelas’, guru kelas boleh meminta Administrator sekiranya ingin mendaftar guru kelas yang baru atau menukar guru kelas sedia ada.

Download Borang Maklumat Murid 2021

Siapa Login APDM KPM Kehadiran Online?

Pengguna utama dalam sistem ini bagi mengendalikan maklumat murid dan sekolah masing-masing bukan sahaja terdiri daripada pegawai pentadbir di JPN dan PPD, malah guru kelas dan seorang pegawai yang ditugaskan di sekolah.

Sistem Maklumat Murid

Antara maklumat murid yang dimaksudkan adalah biodata peribadi murid, rekod kehadiran murid online dan banyak lagi.

Sistem maklumat murid di portal apdm kpm ini dibuka untuk digunakan guru sekolah rendah dan menengah secara online baik di Putrajaya Kuala Lumpur Kl Pulau Pinang Penang Selangor Perak Labuan Sabah Sarawak Perlis kelantan Terengganu Pahang Kedah Johor Melaka dan Negeri Sembilan.

Berbeza dengan sistem SAPS Ibu Bapa, APDM lebih kepada semak rekod kehadiran anak murid / pelajar ke sekolah manakala SAPS ibu bapa pula untuk membuat semakan keputusan peperiksaan pelajar.

Lupa Kata Laluan APDM Kehadiran Murid

Pihak admin sekolah tersebut boleh dihubungi untuk kata laluan guru diresetkan jika guru mengalami masalah atau terlupa kata laluan untuk mengakses sistem portal ini.

Untuk menukarkan kata laluan sedia ada kepada kata laluan sementara / default password, menu ‘Pendaftaran Kelas’ dan klik pada ‘Reset Kata Laluan’ di ruangan nama guru kelas tersebut hendaklah digunakan oleh admin sekolah.

P/S : Kami dimaklumkan pihak KPM telah pun menaiktaraf server dan apdm sps sso sistem pengurusan sekolah bagi memastikan anda dapat akses dengan lebih mudah dan pantas bagi memudahkan semak kehadiran anak ke sekolah secara online

PP/S : Mypt3 difahamkan anda semua perlu tukar kata laluan atau password supaya akaun apdm kpm anda tidak diceroboh masuk oleh kalangan yang tidak bertanggungjawab

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!


3 artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.

Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2021 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia