Apdm KPM: Login Semakan Kehadiran Murid Online 2022


Login APDM kpm 2022 membolehkan guru kelas log masuk sistem portal e kehadiran untuk buat rekod kehadiran murid online / pelajar sekolah di pangkalan data pada tahun ini termasuk isi borang maklumat murid, apdm.moe.gov.my

login masuk apdm kpm 2022

Tidak dinafikan Kementerian Pendidikan malaysia ada begitu banyak sistem online yang ditawarkan kepada pengguna di malaysia. Tidak kira anda pengetua, guru besar, guru, pelajar.

Semuanya perlukannya bagi memudahkan urusan masing-masing sesuai dengan kepesatan teknologi maklumat hari ini. Antaranya saps ibu bapa 2022, SPS Sso Kpm login, dan tidak lupa juga aplikasi online ini termasuk ssdm kpm.

Apa maksud dan apa itu Aplikasi Pangkalan Data Murid apdm guru online? Sistem online e kehadiran ini dibangunkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia KPM dengan harapan memudahkan urusan untuk memasukkan data dalam sistem kehadiran murid, segala maklumat murid sekolah dengan lebih mudah, memindahkan data ke sistem online frog vle.

Ia boleh diakses oleh Pejabat Pendidikan Daerah PPD, pihak sekolah dan juga Jabatan Pendidikan Negeri JPN. Pautan terus ada di bawah ini:

Login APDM KPM Kehadiran Murid Online 2022

Anda pergi ke portal rasmi apdm sekolah ini melalui pautan di bawah ini :

BACA SINI >> Eoperasi kpm login: guru kemaskini maklumat eoperasi.moe.gov.my

PERKARALINK PAUTAN
Pautan Portal Rasmi apdm kpm gov myhttps://apdm.moe.gov.my kpm login masuk

Laman Web Rasmi, apdm.moe.gov.my Login Masuk

Sila layari dan login masuk laman web Aplikasi Pangkalan Data Murid iaitu apdm.moe.gov.my untuk memulakan akses ke sistem portal rasmi ini.

(i) Apdm Login Dengan ID Yang Diberikan

Login dengan mengisi isi ID Pengguna dan Kata Laluan di bahagian kiri laman sesawang.

 • ID Pengguna: Kod Sekolah
  (Gunakan huruf besar yang tiada jarak. Contoh: ABC9876)
 • Kata Laluan: *****
  (Kata laluan adalah default password yang diberikan oleh sistem kepada Admin sekolah)

(iii) Tukar Kata Laluan

Disebabkan keselamatan akaun, admin sekolah disarankan untuk menukar kata laluan selepas log masuk APDM buat pertama kali.

(iv) Login Semula

Login semula dengan menggunakan ID pengguna yang baru beserta kata laluan yang telah ditetapkan selepas menukar kata laluan.

Kemudian, login semula dengan memasukkan ID Pengguna dan Kata Laluan, dan butang “HANTAR” ditekan.

 • Pautan ini akan boleh diakses setiap hari ini oleh kalangan guru sekolah dan sistem maklumat murid akan guru kemaskini daripada masa ke semasa.
 • Terdapat beberapa pekeliling terkini dan terbaru yang perlu guru guru semak selaras dengan usaha pihak Kementerian Pendidikan Malaysia yang mahukan kerja guru dipermudahkan
SENARAI PEKELILING KPMLINK PAUTAN
Kemaskini Data Maklumat Murid untuk Tujuan Pembayaran Bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar MiskinPanduan
Sistem Pengurusan Kehadiran Yang terkiniSistem Pengurusan Kehadiran Murid
Arahan Terkini Pengumpulan Data Sekolah Guru dan pelajarPengumpulan Data

APDM Guru Kemaskini Pangkalan Data Murid

1) Sistem eKehadiran kpm online tahun 2022

 • Semakan portal APDM Sistem aplikasi pangkalan data online sangat membantu guru kelas rekod kedatangan atau kehadiran murid / pelajar ke sekolah setiap hari berdasarkan takwim persekolahan kpm dan buat semakan kehadiran murid online setiap bulan dengan lebih mudah sepanjang tahun 2022
 • Sistem pangkalan data murid kehadiran sangat mudah untuk anda cek ekehadiran kpm murid / pelajar sekolah waktu pdpr
 • Ini cara isi dan rekod kehadiran murid / pelajar sekolah anda secara online yang boleh anda tiru termasuk sepanjang pdpr semasa tempoh pkp. Check dan tonton video panduan untuk e-kehadiran murid / pelajar sekolah

YouTube video

2) Sistem Semakan Data Maklumat & Aplikasi Bantuan Murid

semakan kehadiran murid 2022 ke sekolah

 • Segala maklumat diri berkaitan murid sekolah seperti kaum, bangsa, nombor telefon, informasi berkaitan penjaga, nombor mykid, alamat rumah, warganegara, bangsa, bantuan yang sedang diterima di sekolah, gaji dan pendapatan penjaga dan banyak lagi semuanya boleh terus diisikan dengan mudah melalui sistem maklumat murid
 • Ini kerana segala semakan data maklumat murid dan pelajar ini akan diperiksa bagi memastikan pemberian seperti makanan dan susu percuma, pemberikan biasiswa, bantuan zakat dan juga bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) diberikan kepada murid sekolah yang benar-benar layak
 • Borang maklumat murid sekolah apdm semakan akan diisikan oleh ibu bapa untuk anak masing-masing dihantar ke guru sekolah. Dan setiap aplikasi pengkalan data murid pada borang tersebut akan disalin semula oleh guru masing-masing dan dimasukkan dalam sistem.

3) Pindahkan maklumat ke Sistem Frog VLE

 • Dengan segala maklumat yang cukup lengkap ia memudahkan untuk memindahkan ke sistem online frog vle. Cukup mudah.

4) Cara Kemaskini maklumat Data Guru Kelas

 • Dengan menggunakan menu ‘Pendaftaran Kelas’, guru kelas boleh meminta Administrator sekiranya ingin mendaftar guru kelas yang baru atau menukar guru kelas sedia ada.

Download Borang Maklumat Murid 2022

 • Download Borang Maklumat Murid kementerian pendidikan malaysia kpm dengan cara klik link pautan, https://apdm.moe.gov.my login masuk 2022

Siapa Login APDM KPM Kehadiran Online Tahun 2022?

Pengguna utama dalam sistem ini bagi mengendalikan maklumat murid dan sekolah masing-masing bukan sahaja terdiri daripada pegawai pentadbir di JPN dan PPD, malah guru kelas dan seorang pegawai yang ditugaskan di sekolah.

Sistem Maklumat Murid

Antara maklumat murid yang dimaksudkan adalah semakan biodata peribadi murid, login masuk rekod kehadiran murid online dan banyak lagi.

Sistem maklumat murid sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah di portal apdm kpm ini dibuka untuk digunakan guru secara online baik di Putrajaya Kuala Lumpur Kl Pulau Pinang Penang Selangor Perak Labuan Sabah Sarawak Perlis kelantan Terengganu Pahang Kedah Johor Melaka dan Negeri Sembilan.

Berbeza dengan sistem SAPS Ibu Bapa, APDM lebih kepada semak rekod kehadiran anak murid / pelajar ke sekolah manakala SAPS ibu bapa pula untuk membuat semakan keputusan peperiksaan pelajar.

Lupa Password APDM Kehadiran Murid

Pihak admin sekolah tersebut boleh dihubungi untuk kata laluan guru diresetkan jika guru mengalami masalah atau terlupa kata laluan untuk mengakses sistem portal ini.

Untuk menukarkan kata laluan sedia ada kepada kata laluan sementara / default password, menu ‘Pendaftaran Kelas’ dan klik pada ‘Reset Kata Laluan’ di ruangan nama guru kelas tersebut hendaklah digunakan oleh admin sekolah.

Cara Ibu Bapa Kemaskini Profil APDM KPM Online

apdm.moe.gov.my login masuk

Berita terkini yang kami perolehi, ibu bapa sudah boleh update dan kemaskini anak masing-masing yang merupakan murid dan pelajar sekolah secara online di portal apdm kpm 2022.

sistem kehadiran pelajar online apdm kpm
 1. Kepada Ibu bapa boleh terus login masuk di laman web portal SPATKPM melalui link pautan ini, https://public.moe.gov.my
 2. Sila register dan daftar akaun anda terlebih dahulu
 3. Selepas berjaya daftar dan register, sila login masuk melalui kad pengenalan dan password yang telah didaftarkan
 4. Kemudian boleh terus pilih ‘KEMASKINI MAKLUMAT’
 5. Sila masukkan info dan maklumat terkini untuk anak-anak anda yang masih bersekolah
e kehadiran apdm murid online

Kelebihan Login Kemaskini APDM Ibu Bapa / SPATKPM

 1. Pengisian yang sama berulang kali dapat dielakkan
 2. Membantu untuk memperolehi info dan maklumat melibatkan senarai anak yang bersekolah
 3. Status kewangan pelajar dapat diperolehi
 4. Kebajikan anda dipantau daripada masa ke semasa melalui
 5. membantu sekolah dalam menguruskan kebajikan pelajar

Soalan Lazim & FAQ

1) Bagaimana untuk saya mendapatkan semula password?

Boleh rujukan jawapan yang telah kami kongsikan di atas ini

2) Apa kelebihan ibu bapa kemaskini profil anak masing-masing?

Ada 5 kelebihan untuk anda dan anak anda seperti yang dikongsikan di atas ini

P/S : Kami dimaklumkan pihak KPM telah pun menaiktaraf server dan apdm sps sso sistem pengurusan sekolah bagi memastikan anda dapat akses dengan lebih mudah dan pantas bagi memudahkan semak kehadiran anak ke sekolah secara online

PP/S : Mypt3 difahamkan anda semua perlu tukar kata laluan atau password supaya akaun apdm kpm sistem online e kehadiran murid sekolah anda tidak diceroboh masuk oleh kalangan yang tidak bertanggungjawab

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Semua artikel di bawah ini sedang 'TRENDING', follower MYPT3 sedang rancak baca untuk dapatkan info berkaitan.


Untuk pastikan anda tidak terlepas walau satu Bantuan 2022 terkini dari kerajaan Malaysia dengan MUDAH & SENANG, join Telegram Bantuan Kerajaan Malaysia seperti yang tertera di bawah

Berita baik, ada tawaran hadiah GOLD BAR / TABLET PERCUMA untuk follower Telegram

JOIN TELEGRAMLINK PAUTAN
Telegram Bantuan Kerajaan Malaysiahttps://t.me/bantuankerajaanmalaysia