LHDN : Sejarah Kutipan Cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri dan BSH

LHDN Malaysia : Sejarah Kutipan Cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri

Sesebuah negara bergantung harap kepada beberapa sumber pendapatan untuk menguruskan negara termasuk Malaysia.

lhdn

Bagi Malaysia, ada pelbagai hasil mahsul termasuk minyak, kelapa sawit dan gas boleh diperolehi untuk digunakan bagi menjana pendapatan bagi negara bagi menguruskan sejumlah lebih 20 juta penduduk di Malaysia untuk meliputi negeri dari Johor, Negeri Sembilan, Melaka, Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor, Perak, Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu, Pahang, Sabah dan Sarawak.

Ditambah dengan kutipan cukai pendapatan, kutipan cukai perniagaan, dan lain-lain melalui Lembaga Hasil Dalam Negeri membantu kerajaan dalam mengumpul dana untuk menguruskan operasi kerajaan dan juga projek kerajaan.

Dan dengan kutipan cukai yang diperolehi daripada syarikat besar seperti PNB, Khazanah, Petronas, dan syarikat GLC, syarikat korporat dan syarikat SME serta cukai pendapatan daripada individu membantu kerajaan dalam membentangkan berdasarkan pembentangan Belanjawan 2020

Sejarah Kutipan Cukai LHDN Sehingga 2019

TahunJumlah Kutipan Cukai
2019Sasaran RM150 bilion
2018RM137.035 bilion
2017RM123.2 bilion
2016RM114 bilion
2015RM115 bilion
2014RM134 bilion
2013RM129 bilion
2012RM125 bilion
2011RM109 bilion
2010RM86 bilion

 

Sumber : Sasaran 2019 berdasarkan pembentangan bajet bajet

Sepertimana di Indonesia, menerusi kerajaan baru Pkatan Harapan telah melancarkan program pengakuan sukarela LHDN dengan harapan kutipan cukai melonjak lebih baik dalam sejarah Malaysia.

Untuk tahun 2018, kutipan cukai mencatatkan angka yang cukup memberangsangkan disebalik ketidaktentuan ekonomi global apabila Lembaga Hasil Dalam Negeri berjaya mencatatkan kutipan cukai sejumlah RM137 bilion terbaik dalam sejarah Malaysia.

Adakah rekod ini bakal dipecahkan untuk siri cukai tahun 2019 pula?

Sama-sama kita nantikan.

lembaga hasil dalam negeri

Dan dengan kutipan cukai ini jugalah membantu kerajaan dalam mengagihkan kepada kalangan rakyat yang memerlukan menerusi pemberikan pembayaran bantuan sara hidup lhdn malaysia.

Dan kerajaan juga telah berjanji dengan pendapatan negara kembali stabil ditambah hutang Malaysia dalam dikurangkan sehingga tidak membebankan kerajaan, bsh bantuan sara hidup akan ditambah untuk anda.

P/S : Sebenarnya berdasarkan dapatan yang diperolehi oleh MYpt3, rakyat berbear hati untuk sama-sama membayar cukai dengan rela hatinya asalkan cukai yang mereka bayar ‘dirasai’ semula dengan pembangunan yang bermnafaat kepada rakyat termasuk peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia.

Bukannya dibelanjakan duit dan kantung negara untuk tembolok sendiri dan kroni-kroni atasan.

SUDAH BACA

bsh bantuan sara hidup

Lebih 150,000 Berjaya Tuntut Duit BSH Terus di BSN [MUDAH]

20 Isu Popular BSH Bantuan Sara Hidup Fasa 2 + JAWAPAN termasuk isu nama pemohon atas nama isteri tetapi akaun bank suami yang ramai...